Bob Dylan, de biografie van een legende

Bob Dylan is een cult-musicus. Hij veranderde conventionele popmuziek in literatuur. Hij heeft de huidige wereld geïnterpreteerd vanuit een perspectief dat mensen verbaast en ontroert. Je kunt zelfs zeggen dat hij een levende legende is.
Bob Dylan, de biografie van een legende
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 03 april, 2021

Bob Dylan is een van de meest invloedrijke muzikanten van de 20e en 21e eeuw. Hij is ook de belichaming van de meest controversiële Nobelprijs voor Literatuur in de geschiedenis. Zijn muziek is poëzie, en zijn poëzie is muziek. Zo doorbrak hij vele barrières in de popcultuur over de hele wereld. Daarom beschouwen veel mensen hem als een icoon van de pop-tegencultuur.

Bob Dylan vertrouwde een van zijn vele biografen met klem de taak toe om te verduidelijken dat hij zijn naam niet van de dichter Dylan Thomas heeft afgekeken, zoals velen dachten. Volgens hem was hij geïnspireerd door een personage in een cowboy serie genaamd Matt Dillon.

Niet één keer heb ik ooit de tijd gehad om mezelf af te vragen: “Zijn mijn liedjes literatuur?” Dus bedank ik de Zweedse academie, zowel voor het nemen van de tijd om over die vraag na te denken als uiteindelijk voor het geven van zo’n prachtig antwoord.

-Bob Dylan-

De muziek van Bob Dylan is complex en interessant. Het is geworteld in ritmes zo verschillend als rock, folk, country, blues, en jazz. Zijn teksten zijn echter het meest fascinerende deel.

Met zijn teksten verkende hij sociale, politieke, literaire, filosofische en spirituele thema’s. Dit gaf hem een unieke persoonlijkheid in de muziekwereld en verdiende de Nobelprijs die hij kreeg.

Bob Dylan, een eenvoudige jongen

Bob Dylan werd geboren in Duluth (Minnesota, Verenigde Staten), op 24 mei 1941. Zijn echte naam is Robert Allen Zimmerman. Hij komt uit een Joodse familie van Oekraïense afkomst van vaderskant en van Litouwse van moederskant. Hij heeft ook nog wat Turkse genen.

Dylan woonde in zijn geboortestad tot hij zes jaar oud was. Op die leeftijd kreeg zijn vader polio en moest het gezin verhuizen naar de geboortestad van zijn moeder, Hibbing. Dit was een plaats die achtergebleven leek te zijn in de tijd.

Zijn vader had een winkel in elektrische artikelen waar hij zijn eerste baantje als schoonmaker had. In Hibbing ging hij ook naar de middelbare school en had hij zijn eerste vriendinnen, Gloria en Encho. Zij inspireerden hem tot zijn eerste verzen en gedichten. Daarnaast leerde hij ook muziek en vormde zijn eerste band in deze stad.

Een grote verandering

Dylan had een kort verblijf aan de Universiteit van Minnesota. Hij stopte met zijn studie aan het eind van zijn eerste jaar en vertrok naar New York. Daar vond hij de ware natie waarin hij leefde.

Zijn eerste optredens vonden plaats in Café Wha? Daar vertolkte hij liedjes van Woody Guthrie, zijn idool. Diep van binnen inspireerde Guthrie hem om die onzekere reis te maken met betrekking tot zijn werk.

Bob Dylan leerde veel in die tijd, hoewel hij niet slaagde in de strikte zin van het woord. Hij was als een spons. Hij keek, analyseerde en concludeerde. Ook wilde hij alles weten, zich in elk ritme verdiepen en zijn vorming koesteren.

Hij was ook een groot lezer die onder andere boeken van de oude Grieken graag las, maar ook bijvoorbeeld Kant, Walt Whitman, Ezra Pound, T.S. Eliot, Ginsberg, Shelley, Poe en William Burroughs verslond.

Dylan ontmoette toen John Hammond, een talent scout met een klinisch oog. Deze scout nam contact met hem op, samen met Albert Grossman, een manager die idolaat was van de getalenteerde 20-jarige zanger. Gedurende de volgende vier jaar maakten ze fantastische nummers en Dylan verwierf faam.

Een unieke artiest

In 1965 werd Bob Dylan alom erkend. “Like a Rolling Stone” was het beste lied van de twintigste eeuw volgens verschillende Amerikaanse publicaties uit dat jaar. Dylan creëerde een onmiskenbare identiteit in de negen albums die hij in dat decennium maakte. Er is nog steeds niemand zoals hij.

Deze zanger revolutioneerde volledig de conventionele popmuziek. Zijn teksten waren authentieke gedichten en zijn muziek was een voortreffelijke combinatie van klanken.

Hij had zelfs de luxe om religieuze onderwerpen aan te snijden en daarmee onvermoede successen te boeken. Ook bereikte hij wat weinigen kunnen: een publiek dat hem na vele decennia nog steeds volgt. Hij is nog steeds een actieve en relevante muzikant.

De Nobelprijs voor Literatuur 2016 was zeer controversieel. Het was de eerste keer dat die naar een popmuzikant ging. Toch vinden de meesten het een welverdiende prijs. Leonard Cohen verwoordde in dit verband wat velen denken maar weinigen durven te zeggen:

Ik ga iets zeggen over het geven van de Nobelprijs aan Dylan. Voor mij is het alsof je de Mount Everest een medaille opspeldt omdat hij de hoogste berg is. Dylan is zo groot dat de prijs slechts een aandenken is, een nogal voor de hand liggend aandenken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Scaduto, A., Pérez, A., & Flórez, J. M. A. (1975). La biografía de Bob Dylan. Ediciones Jucar.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.