Vijf tips om je van het hamsterwiel af te helpen

Consumentisme, concurrentievermogen en het loskoppelen van je emoties kunnen ertoe leiden dat je vast komt te zitten in het hamsterwiel. Ontdek hoe je kunt ontsnappen.
Vijf tips om je van het hamsterwiel af te helpen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 22 februari, 2023

Denk even aan een hamster die op zijn rad loopt. Hij zit in een kooi, opgesloten, en kan er niet uit. Ook, hoezeer hij ook probeert vooruit te komen, het lukt hem niet. Helaas is dit beeld de perfecte metafoor voor het leven van sommige mensen: het zit vol met voortdurende, onproductieve en geautomatiseerde slijtage die hen verlamt. Als je denkt dat je misschien in zo’n situatie zit, zijn hier enkele tips om je te helpen van het hamsterwiel te komen.

In deze omstandigheden is zelfcompassie extra belangrijk. Verschillende factoren kunnen ertoe hebben bijgedragen dat je in deze onaangename positie terecht bent gekomen. Enerzijds de competitieve maatschappij waarin je bent ondergedompeld.

Aan de andere kant je eigen persoonlijke bagage. Die kan bijvoorbeeld veel beperkende overtuigingen bevatten, maar niet genoeg middelen om je op een andere manier te gedragen.

Het goede nieuws is dat je, door je bewust te worden van de situatie en de oorzaken ervan te begrijpen, deze kunt omkeren en vrijer, rustiger en gezonder kunt gaan leven.

Nadenkende vrouw
Soms zit je vast in routines en lussen van automatisch gedrag die je vervreemden en je afhouden van wat je werkelijk wilt.

Zit je vast in het hamsterwiel?

Je zit in het hamsterwiel als je vastzit in een vicieuze cirkel waarin je, hoezeer je ook beweegt, geen jota dichter bij je doelen komt. Het kan je op veel verschillende gebieden van je leven beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

  • Je zit in een positie van stagnatie in je baan, ondanks dat je overladen bent met werk.
  • De financiële problemen verbeteren niet, hoe hard je ook werkt.
  • Je voelt je down, prikkelbaar, angstig of ontevreden, en hoe hard je ook probeert, je voelt je niet beter.
  • Je relatie heeft het moeilijk en geen van je pogingen lijkt de situatie te verbeteren.

De voorgaande ervaringen hebben allemaal twee dingen gemeen. Ten eerste het gebrek aan resultaat, en de frustratie die dat met zich meebrengt. Ten tweede, en belangrijker, het feit dat je heel hard geprobeerd hebt om vooruit te komen, maar dat het niet gelukt is. Dit is meestal te wijten aan het feit dat je in een automatisch en repetitief patroon terecht bent gekomen waarvan je je niet eens bewust bent.

Op de een of andere manier weet je wel wat je wilt bereiken, maar je weet niet hoe. Je herhaalt gewoon vertrouwde, maar niet-helpende gedragspatronen. Tot op zekere hoogte is dit natuurlijk. Dat komt omdat je hersenen van het vertrouwde houden en bang zijn voor onzekerheid.

Doen wat je altijd doet, zelfs als dat niet voor je werkt, geeft je echter een vals gevoel van veiligheid. Je moet nieuwe prikkels en manieren van handelen introduceren om deze onproductieve cyclus te beëindigen.

Waarom raak je gevangen in het hamsterwiel?

In elk individueel geval zijn de omstandigheden anders. Toch zijn er verschillende elementen die ertoe kunnen bijdragen dat je steeds op dezelfde bestemming uitkomt die een wereld verwijderd is van waar je werkelijk wilt zijn.

Consumentisme

Consumentisme is vaak de basis van financiële stagnatie. Je wilt je inkomen verhogen. Daarom werk je verwoed, met ambitie en inzet. Maar als je betaald krijgt, verspil je je geld door goederen en diensten te kopen die je niet nodig hebt of door eerder verworven schulden af te lossen. Zo ben je al snel weer terug bij af.

Je begrijpt productiviteit verkeerd

Je bent misschien vast komen te zitten in het hamsterwiel omdat je je nuttig moet voelen. In feite ben je geneigd om je waarde als persoon gelijk te stellen aan je prestaties, het aantal taken dat je elke dag voltooit en hoeveel je doet, zonder na te denken over de kwaliteit en het doel van die activiteiten die je uitvoert.

Om dezelfde reden bereik je, hoewel je weet dat je wilt floreren en slagen, en ondanks het feit dat je voortdurend in actie bent, alleen maar grotere ontevredenheid.

Lage emotionele intelligentie

Deze automatische dynamiek wordt door veel mensen gebruikt om te ontsnappen aan hun eigen innerlijke wereld. Als er negatieve emoties zijn, en je weet niet hoe je ermee om moet gaan, kan bezig blijven de enige schijnbare uitweg zijn. Je weet dat je je beter wilt voelen, maar dit maakt je ongemak alleen maar groter. Bovendien voel je je uitgeput.

Gebrek aan persoonlijke hulpbronnen

Misschien blijf je hetzelfde gedrag en dezelfde houding herhalen omdat je geen andere manier weet om je te gedragen. Je zou bijvoorbeeld de kwaliteit en status van je relatie willen verbeteren, maar je hebt een onzekere hechtingsstijl die je in je jeugd hebt geleerd. Dit leidt ertoe dat je je gedraagt op manieren die de situatie alleen maar erger maken.

Hoe je uit het hamsterwiel stapt

Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om uit je vicieuze cirkel te ontsnappen, te beginnen dichter bij je doelen te komen, en je welzijn te verbeteren:

1. Identificeer je herhalende patroon

Allereerst moet je erkennen dat je op de automatische piloot handelt. Identificeer vervolgens welk gedrag of welke houding je herhaalt en in stand houdt zonder resultaat te boeken.

Vraag jezelf af waarom je steeds hetzelfde blijft doen. Het kan bijvoorbeeld zijn om redenen van comfort, angst voor het onbekende, of gebrek aan middelen. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, onderneem dan actie.

2. Concentreer je op hoe je bent, niet op wat je hebt

Als je gelooft dat succes te maken heeft met wat je hebt of wat je kunt verwerven, moet je dit idee herzien. Consumentisme kan leiden tot verslavend gedrag (Spaanse link) en emotionele tekorten en moeilijkheden verbergen die je aandacht vragen. Stop met je te richten op wat je hebt en begin te waarderen en te werken aan wie je bent.

3. Leer te vertragen

Je vindt het misschien moeilijk om te rusten, te genieten van je vrije tijd en gewoon niets te doen. Je voelt je misschien schuldig als je je persoonlijke waarde (Spaanse link) koppelt aan je productiviteit. Maar stilte, verstilling en rust zijn uiterst belangrijk. Dat gezegd hebbende, zullen er momenten zijn waarop je ze moet zoeken, omdat de wereld van vandaag deze kwaliteiten niet bepaald aanmoedigt.

4. Maak opnieuw verbinding met jezelf

Om aan het hamsterwiel te ontsnappen, moet je stoppen met naar buiten te kijken en je ogen naar binnen richten. Verbind je met wat je voelt (zelfs als het onaangenaam is), met wat je nodig hebt, wilt en vreest. Leer je emoties te beheersen, zodat je niet eeuwig hoeft door te gaan met vluchten, want dat brengt je alleen maar verder van jezelf af.

Vrouw met ogen dicht
Om te breken met automatismen is het essentieel om in contact te komen met jezelf en te reflecteren.

5. Probeer nieuwe manieren van gedrag

Het belangrijkste is dat je nieuwe manieren van doen uitprobeert. Het is immers gebleken dat je gevestigde patronen nutteloos of onvoldoende zijn. Daarom moet je nieuwe overtuigingen en gewoonten integreren en het onbekende riskeren.

Begin projecten waar je gepassioneerd over bent. Zoek een nieuwe manier om je financiën te beheren. Leer op een andere manier met je partner te communiceren. Begin een paar minuten per dag te wijden aan bewuste ademhaling. De verandering die je nodig hebt zal afhangen van je specifieke situatie, maar je moet de moed hebben om het uit te voeren.

Ten slotte moet je bedenken dat het proces niet zo eenvoudig zal zijn. Het is inderdaad niet gemakkelijk om te stoppen met op het hamsterwiel te lopen als je dat zoveel jaren hebt gedaan. In feite kan het nuttig zijn om de hulp van een professional in te roepen. Die kan je helpen je beperkingen op te sporen, je sterke punten te versterken en een plan te ontwerpen dat je dichter bij je doelen brengt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • de la Asunción, I. N. M., Vargas-Murillo, A. R., & Huanca-Arohuanca, J. W. (2021). ¿ Explotados o auto-explotados?: sobre el concepto de auto-explotación en la sociedad del rendimiento de Byung-Chul Han. Revista Internacional de Investigación en Ciencias Sociales17(2).
  • Otero-López, J. M., & Villardefrancos, E. (2011). Materialismo y adicción a la compra: Examinando el papel mediador de la autoestima. Boletín de Psicología103, 45-59.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.