Een baan waarvan je houdt is nog steeds een baan

Het feit dat je een baan hebt waar je van houdt heeft ook een keerzijde. In dit artikel leggen we uit waarom, en wat je kunt doen zodat je niet te veel negatieve effecten ondervindt.
Een baan waarvan je houdt is nog steeds een baan
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 28 oktober, 2022

Helaas houden sommige mensen echt niet van hun baan. Aan de andere kant is het werkleven van sommige gelukkige mensen voedend en stimulerend. Bovendien worden ze ervoor betaald. Dat gezegd hebbende, als je het geluk hebt een van die mensen te zijn die een baan hebben waar je van houdt. Je moet echter niet vergeten dat het nog steeds een baan is.

Natuurlijk, als je je inzet voor iets dat je echt leuk vindt, zul je je meer tevreden en gelukkig voelen. Je kunt echter ook te maken krijgen met een reeks uitdagingen die voor anderen moeilijk te begrijpen kunnen zijn.

Op sociaal niveau kun je bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je het recht om te klagen wordt “ontzegd” en je ongeldig voelen. Anderen houden misschien vol dat je je wijdt aan waar je van houdt, dus wat wil je anders? Jij hebt ervoor gekozen. Maar in werkelijkheid betekent het hebben van een baan waar je van houdt niet dat er geen elementen zijn die je niet leuk vindt.

Blije vrouw
Doen waar je gepassioneerd over bent betekent niet dat je geen momenten van ontevredenheid, stress en uitputting zult ervaren.

Ontdek je ikigai

Er wordt gezegd dat degenen die zich wijden aan datgene waar ze van houden hun ikigai hebben gevonden. Deze Japanse term duidt op een vitale missie, een passie, een motivatie die zin geeft aan het bestaan; kortom, het is waarvoor we ‘geboren zijn’.

Ikigai is de combinatie van waar we goed in zijn. Dat wat ons fascineert en iets dat waarde toevoegt aan de wereld. Als je deze drie aspecten hebt weten te combineren, heb je je ikigai gevonden. Bovendien, als je er je beroep van maakt, zul je een groter gevoel van doelgerichtheid hebben en je welzijn verbeteren (Engelse link).

Normaal gesproken brengen we dit begrip in verband met artistieke disciplines zoals tekenen of dansen. Het is echter verre van uniek voor deze gebieden. Het kan net zo goed gelden voor mensen met speciale vaardigheden in communicatie, wetenschap of bouw. Inderdaad, ieders passies zijn uiterst verschillend. Daarnaast kan het werk waar we van genieten net zo divers zijn.

Een baan waar je van houdt is nog steeds een baan

Alleen omdat je van je baan houdt maakt het nog geen hobby. Heb je ooit gehoord van de uitdrukking “Kies een carrière waar je van houdt en je hoeft geen dag van je leven te werken?” In feite is dit maar gedeeltelijk waar, en daar moet je om verschillende redenen rekening mee houden.

Wat je doet verdient een beloning

Als je werk een activiteit inhoudt waar je zo van houdt dat je het ook zou doen als je er niet voor betaald werd, kan het heel moeilijk voor je zijn om een waarde aan je diensten toe te kennen. Het maakt niet uit of het schilderijen maken is, dieren verzorgen, bakken, of wiskundeles geven. Als je die taak zo leuk vindt, kun je je echt schuldig voelen om er een prijs aan toe te kennen.

Dit is niet alleen een individuele kwestie. We doen allemaal, zonder het te beseffen, afbreuk aan het werk van anderen. Je zou bijvoorbeeld een bevriende voedingsdeskundige kunnen vragen een gratis dieet voor je samen te stellen, of een bevriende fysiotherapeut voor een massage aan huis. Je zou zelfs je bevriende fotograaf kunnen vragen om je ‘een plezier’ te doen op je trouwdag.

Maar in werkelijkheid zijn de tijd, kennis en vaardigheden van mensen waardevol, en die verdienen het om betaald te worden. Dit is vooral belangrijk om te onthouden als je besluit een eigen bedrijf te beginnen of al hebt. Hoeveel je ook houdt van wat je doet, je voegt waarde toe aan de wereld en dit verdient beloning.

Het kan stress veroorzaken

In een baan waar je gepassioneerd over bent, zijn er ook eisen en doelen die gehaald moeten worden. Er zijn deadlines, doelen te plannen, taken te organiseren, klanten te beantwoorden en onvoorziene gebeurtenissen op te lossen.

Met een hobby kun je het nemen of laten zoals je wilt. Je kunt er zoveel tijd aan besteden als je wilt en het doen wanneer je er zin in hebt. Uiteindelijk is het iets dat je alleen voor jezelf en voor je eigen plezier doet. Een baan daarentegen is veeleisend en brengt bepaalde verplichtingen met zich mee. Dit kan uiteindelijk stress opleveren.

In het geval van je werk moet je er echter een bepaald aantal uren aan besteden. Je kunt niet besluiten om er zomaar mee te stoppen. Soms kunnen die uren lang zijn, omdat de economische opbrengst die je voor je werk krijgt misschien niet genoeg is. Dus, hoeveel je ook van een bepaalde activiteit houdt, als er een bepaald niveau van vraag achter zit, kan het echt stressvol worden.

Burnout kan verschijnen

Een burn-out treedt op wanneer een professional ‘opbrandt’ of fysiek en emotioneel verslijt door zijn baan. Het is een gevolg van chronische stress en genereert apathie, prikkelbaarheid en lage werkprestaties.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat een baan waar je gepassioneerd over bent onmogelijk tot deze toestand kan leiden. De waarheid is dat het wel degelijk kan. De omgang met klanten, te lange werkdagen, een laag loon, of een slechte relatie met collega’s zijn enkele van de negatieve factoren die volledig los staan van het feit hoeveel je misschien van je baan houdt.

De beroepen in de gezondheidszorg (artsen, verpleegkundigen, psychologen, therapeuten, enz.) zijn bij uitstek beroepsgericht, en toch zijn zij een van de sectoren die het meest door dit syndroom (Spaanse link) worden getroffen.

Je hebt het recht om je werkomstandigheden te willen veranderen

Tot slot, hoezeer je ook van je baan houdt, je hebt het recht om betere omstandigheden te verlangen of zelfs van beroep te willen veranderen. Hoewel het waar is dat er mensen zijn in banen waar ze een hekel aan hebben en die er in vergelijking slechter aan toe zijn. Dit betekent echter niet dat je je zou moeten conformeren of toegeven.

Aan de andere kant, wanneer stress, eisen en druk worden toegevoegd aan wat vroeger je grootste hobby was, kan het uiteindelijk iets afschuwelijks worden waar je geen plezier meer aan beleeft. Als dit gebeurt, kun je merken dat je het verleden mist toen die activiteit je veilige haven was en wensen dat je dat gevoel nu kon heroveren.

Als dat zo is, heb je alle recht om van koers en beroep te veranderen. Zelfs als je je ikigai hebt gevonden, ben je niet verplicht dat te doen. Ook hoef je er je beroep niet van te maken. Je behoeften veranderen mettertijd, en het kan zijn dat verandering op dit moment de beste koers voor je is.

Vermoeide dokter
Dat je het leuk vindt wat je doet, betekent niet dat je het koste wat het kost moet blijven doen.

Geniet van je werk, maar idealiseer het niet

Kortom, je leven kunnen wijden aan waar je van houdt, waar je goed in bent, en wat je verrijkt is een echt voorrecht. Het is echter niet per se een ideale situatie. Geloof dus niet in het idee dat je je dankbaar moet voelen en nederig je talenten moet aanbieden.

Het is oké om je gestrest of ongelukkig te voelen en het is oké om geld te vragen voor wat je aanbiedt. Het is echter ook oké als je het niet meer wilt doen. Geniet van je talenten, maar sta jezelf toe zowel de positieve als de negatieve kanten van je situatie te ervaren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Melero, M. M. (2021). Síndrome de burnout en profesiones sanitarias. Enfermería y medicina como población diana. Revista Sanitaria de Investigación2(12), 181.
  • Schippers, M. (2017) Ikigai: Reflection on life goals optimizes performance and happiness. Journal
    of Economic Literature (Rotterdam: Erasmus Research Institute of Management)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.