We leggen de regels van ikigai aan je uit

We leggen de regels van ikigai aan je uit

Laatste update: 22 oktober, 2019

De Japanse cultuur heeft andere culturen beïnvloed. Sommige Japanse leringen overschrijden nu onze grenzen. Een van de meest innovatieve is ikigai. Dit idee is relatief nieuw, maar het wordt erg populair.  Dit Japanse concept betekent “een reden om te zijn.” In dit artikel zullen we bekijken waar dit concept precies uit bestaat en wat de regels van ikigai zijn.

Wat is ikigai

De regels van ikigai zijn afkomstig van het Japanse eiland Okinawa. In deze kleine hoek van de wereld vind je een van de grootste populaties honderdjarigen die er bestaat. Om die reden besloten auteurs als Dan Buettner het eiland zijn geheimen te bestuderen in de tweede helft van de 20e eeuw.

Waar ikigai op gebasseerd is

Er waren veel factoren waardoor de inwoners van Okinawa de leeftijd van honderd jaar bereikten. Echter, tussen al deze geheimen, was ikigai een van de meest genoemde. Het was, in hun eigen woorden, de reden waarom ze ‘s morgens opstonden.

Ikigai is niets meer en niets minder dan een doel hebben, een persoonlijke missie. Het is een manier van leven die meer inhoudt dan alleen maar bestaan. Het bereiken van dit concept vereist inspanning en toewijding, maar het levert ook veel voordelen op.

Hoe het doel van ons leven te vinden?

In de Japanse cultuur wordt aangenomen dat het vinden van het doel van je leven twee onmisbare elementen vereist. Aan de ene kant is het noodzakelijk om activiteiten te ondernemen die het leven de moeite waard maken. Die activiteiten zijn verschillend voor elke persoon.

Aan de andere kant vereist het hebben van een doelgericht bestaan ​​een specifieke mentale toestand en een reeks routines. Dit is precies waar de regels van ikigai voor staan. Via deze regels is het mogelijk om de noodzakelijke basis te leggen voor een waardevol leven.

De regels van ikigai

Zoals we hebben gezien, is volgens de Japanners het volgen van de regels van ikigai fundamenteel voor goed leven. Maar wat zijn deze regels en hoe passen we ze toe? Laten we hier dieper op in gaan.

1. Zoek je passie

De eerste en belangrijkste stap is om je dromen na te jagen. Het is praktisch onmogelijk om een ​​leven met een doel te leiden als we het pad verlaten van wat we echt willen doen. Soms is het echter moeilijk om onze passie te ontdekken en deze vervolgens na te streven.

Er zijn veel dingen die je onder druk zetten om je dromen in de steek te laten en “realistisch” te zijn. Je kent het gevestigde pad al. Volgens de maatschappij moet je een diploma behalen, een veilige baan krijgen en geld sparen om vijftien dagen per jaar op vakantie te kunnen gaan.

Maar hoe zit het met de mensen die dit pad niet willen volgen? Non-conformisten, allerlei soorten artiesten, mensen die graag reizen, ondernemers. Ze zouden zich allemaal gedwongen voelen om zo’n leven te leiden. Desalniettemin settelen ze zich vaak en doen het toch.

Gelukkig durven steeds meer mensen hun eigen weg te volgen. In de 21e eeuw is het gemakkelijker dan ooit om je dromen te vervullen. Het grootste obstakel is angst. Maar als je het overwint, zul je steeds meer mogelijkheden vinden om je passie te bereiken.

2. Wees lichamelijk en mentaal actief

Na het hele dag werken of studeren, is wat de meeste mensen willen doen uitschakelen. Misschien vind je het leuk om op de bank te liggen en tv te kijken, op internet te surfen of junkfood te eten en iets te drinken.

Eén van de belangrijkste regels van ikigai is echter dat je altijd actief moet blijven. Hoe moe je ook bent, als je je doel wilt vinden, moet je zorgen voor je lichaam en geest.

Om dit te bereiken, is het essentieel om gezonde gewoonten te ontwikkelen.  Eet gezond, sport, leer nieuwe dingen. Dit zijn routines die je helpen excellentie en doelgerichtheid in je leven te bereiken.

Gezonde gewoontes aanleren

3. Maak contact met andere mensen

Een van de belangrijkste ikigai-regels stelt dat je je leven met anderen moet delen. In eenzaamheid is het moeilijker om de betekenis van ons bestaan ​​te vinden. Daarom moet je ervoor zorgen dat je doel verbindingen met andere mensen omvat die voor jou betekenisvol zijn.

Zoals we kunnen zien, nodigen deze drie regels ons uit om onze ikigai elke dag te voeden met het doel om betekenis te geven aan ons bestaan.  Auteurs Hector Garcia en Francesc Miralles hebben echter 10 regels bedacht om onze ikigai krachtig te houden. Ze hebben deze lijst samengesteld nadat ze Okinawa voor lange tijd hadden bezocht en onderzocht.

Ikigai richtlijnen

  • Wees altijd actief. Het is belangrijk om waardevolle dingen te doen, te doen waar we van houden en dingen te doen die ons voldoening geven. Op deze manier brengen we schoonheid en bruikbaarheid naar anderen.
  • Doe het rustig aan. Haasten is niet prettig. Het verduistert ons en maakt ons slechte beslissers. Wanneer we rust en sereniteit in ons leven brengen, begint het leven een nieuwe betekenis te krijgen.
  • Eet niet totdat je vol bent. Soms is less more, zo lang er een balans is. Wat we eten, beïnvloedt ons ook.
  • Omring jezelf met goede vrienden. De mensen in ons leven zijn essentieel voor ons om dat gevoel van welzijn en voldoening te ervaren waar we allemaal naar op zoek zijn. Een goed gesprek, momenten delen en plezier maken dragen allemaal bij tot een intenser leven.
  • Raak in vorm voor je volgende verjaardag. Lichamelijke gezondheid is essentieel om te genieten van een goede emotionele gezondheid. Daarnaast worden hormonen afgescheiden die bijdragen aan geluk.
  • Glimlach. Een aangename houding tegenover onszelf en anderen versterkt relaties. Het zorgt er ook voor dat we ons op ons gemak voelen. Er is niets belangrijker dan leren genieten van het heden.
  • Maak opnieuw verbinding met de natuur. Het opladen van de batterijen van onze ziel door contact met de natuur te maken geeft ons een gevoel van vrijheid en ongeëvenaarde energie.
  • Wees dankbaar. Je dankbaarheid tonen is een daad van een nobel hart, van hen die de eenvoud en complexiteit van het leven waarderen.
  • Leef in het moment. Alles wat we hebben is het heden, het hier en nu. Laten we daarom stoppen met nadenken over de toekomst. We moeten onszelf ook bevrijden uit de gevangenis van het verleden om de stroom van geluk te vergroten.
  • Volg je ikigai. Er zit een passie in elk van ons, een talent dat we moeten ontdekken. We moeten onszelf pushen om de beste versie van onszelf te worden.
De regels van ikigai

Het vormgeven van ikigai in ons leven

Zoals we kunnen zien, is het vinden van ons doel, onze ikigai, veel gemakkelijker als we deze richtlijnen volgen. Begin ze in je leven toe te passen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.