Tijd heelt niet alle wonden

Heelt de tijd alle wonden? Mensen zeggen vaak van wel. In het artikel van vandaag worden de waarheden en mythen met betrekking tot deze verklaring besproken.
Tijd heelt niet alle wonden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 03 januari, 2024

Heelt tijd echt alle wonden? Sommige pijn is zo diep dat het je ziel verscheurt. Het is alsof je in een diepe afgrond zit zonder uitweg. Je moet weten dat tijd niet altijd helpt.

Het leven heeft ups en downs, en ieder mens is uniek en gaat daar op zijn eigen manier mee om. De waarheid is dat mensen het vaak moeilijk vinden om bepaalde situaties te boven te komen omdat hun emoties hen overweldigen. Ze weten niet eens waar ze moeten beginnen.

Mensen zeggen vaak dat tijd alle wonden heelt en dat je gewoon moet wachten tot dat gebeurt. Dit is echter niet altijd het geval. Lees verder om te ontdekken waarom.

“Oh tijd, grote heler, ga over me heen en laat me vergeten.

-Betty Smith-

Huilen

Heelt tijd alle wonden?

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat tijd een bepaalde pijnlijke wond had geheeld. Is dat echt zo? Denk er eens over na. Het is moeilijk voor diepe wonden om te helen als je gewoon blijft zitten en de tijd voorbij laat gaan. Misschien ben je er niet meer gevoelig voor, maar is het echt genezen?

Waarom gebeurt dit? Misschien wil je die pijn niet erkennen en vul je je tijd liever met activiteiten en denk je er niet aan. Misschien blijf je gewoon weg van prikkels die je aan bepaalde herinneringen doen denken. Het kan dus een gemaskeerde emotie zijn. Pijn uit zich niet altijd als verdriet. In feite uit het zich vaak als boosheid of zelfs euforie.

Je emoties en gedachten op afstand houden

Sommige soorten pijn kun je niet met woorden beschrijven. In deze gevallen proberen mensen het in te kapselen en naar de meest verborgen plek van hun geheugen te sturen.

Het is een verdedigingsmechanisme om verlangens, gevoelens en gedachten uit je bewustzijn te verdrijven. Volgens Sigmund Freud, de vader van de psychoanalyse, is het een manier om je te ontdoen van alles wat onacceptabel voor je is.

Trieste vrouw

Heelt tijd alle wonden als je passief bent?

Zoals je kunt zien, schrijf je een verantwoordelijkheid die bij jou hoort toe aan een externe factor als je de tijd voorbij laat gaan en verwacht dat het alle wonden heelt. Het is alsof je dingen laat opstapelen op een boek dat je terug moet brengen naar de bibliotheek, in de hoop dat de stapel het zal uitwissen, omdat het het uit het zicht houdt.

Het gevaar is dat wat begraven blijft niet faalt om je motivatie aan te tasten of je wilskracht te verzwaren. Zo kun je het punt bereiken waarop je pijn hebt zonder te weten wat je precies pijn doet.

Wat er bovendien zou kunnen gebeuren is dat als je de tijd de hoofdrol toebedeelt, terwijl dat niet zou moeten (het is slechts een fase), dit betekent dat je de strategieën die je hebt kunnen inzetten om die littekens die je hebt gecreëerd vorm te geven, onderschat of degradeert.

Dit kan een obstakel zijn bij het overwinnen van toekomstige moeilijkheden. Zo kan het idee dat tijd wonden heelt een van je ergste vijanden zijn.

Je moet dus pijn accepteren, het uiten en het transformeren om veerkrachtiger te worden en een betere kwaliteit van leven te hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Riso, W. (2006). Terapia cognitiva. Fundamentos teóricos y conceptualización del caso clínico. España: Editorial Paidós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.