Hoe je je kinderen kunt helpen om verantwoordelijkheid te nemen

Hoe kunnen we onderwijs ontwerpen dat resulteert in meer verantwoordelijke kinderen? In dit artikel delen we enkele strategieën die de kans op succes bij dit specifieke doel vergroten.
Hoe je je kinderen kunt helpen om verantwoordelijkheid te nemen

Laatste update: 17 februari, 2022

Een van de grootste uitdagingen voor jou als ouder is ervoor te zorgen dat je kinderen door middel van onderwijs op een verantwoorde manier leren omgaan met technologie. Dat komt omdat ze al op zo’n jonge leeftijd met deze apparaten beginnen te communiceren. Het is daarom belangrijk dat ze leren om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Het kan echter een uitdaging zijn om hen te helpen verantwoordelijk te zijn met het gebruik van schermen. Je kunt soortgelijke problemen ook op andere gebieden ervaren. Leer ze bijvoorbeeld hun kamer netjes te houden of hun huiswerk te maken zonder dat je ze eraan hoeft te herinneren.

Om bij dit proces te helpen, is er positieve discipline. Dit concept omvat genegenheid, begrip, empathie en wederzijds respect. Het helpt kinderen om verantwoordelijkheid te nemen. Om dit te bereiken, moet je echter klein beginnen. Misschien vind je de volgende tips nuttig.

Moeder en dochter, die laten zien hoe je je kind leert verantwoordelijkheid te nemen

1. Wijs ze eenvoudige taken toe

Het eerste idee of de eerste strategie om je kinderen te helpen verantwoordelijkheid te nemen, is door ze eenvoudige taken te geven. Om de situatie gemakkelijker te maken, kan het een goed idee zijn om ze ook te doen. Helpen met de afwas of samen met jou de was doen is bijvoorbeeld een goed begin. Dit is de eerste stap op weg naar het verwerven van autonomie. Omdat je als ouder hun rolmodel bent.

Je kind kan bijvoorbeeld de afwas oppakken terwijl jij begint met afwassen. Ze kunnen hetzelfde doen met hun eigen wasgoed, hun witte kleren van de donkere scheiden en ze naar de bijbehorende emmers brengen.

Zo beginnen ze stilaan verantwoordelijkheden te verwerven. Deze zullen ook worden overgedragen aan het gebruik van technologie, huiswerk maken en over het algemeen hun tijd beter beheren. Ze hebben bijvoorbeeld meer tijd voor schoolwerk, vrienden, spelletjes, enz.

2. Maak huiswerk leuk

Huiswerk maken, de vuilnis buiten zetten, eten helpen maken… Dit zijn allemaal taken die kinderen kunnen helpen om verantwoordelijkheid te nemen. Ze kunnen echter ook extreem saai zijn.

Daarom, wat is het alternatief? Probeer creatief te zijn. Als het bijvoorbeeld tijd is om schoon te maken, kun je muziek opzetten en dansen terwijl je de vloer veegt of de kasten afstoffen. Geniet ook van een paar minuten spelen met ze nadat je de vuilnis buiten hebt gezet.

“Beweging, of fysieke activiteit, is dus een essentiële factor bij intellectuele groei, die afhankelijk is van de indrukken die van buitenaf worden ontvangen. Door beweging komen we in contact met de externe realiteit, en door deze contacten krijgen we uiteindelijk zelfs abstracte ideeën. “

Maria Montessori

3. Ouders zouden een voorbeeld moeten zijn

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (AEPED – Spaanse link) beweert dat ouders “Het beste voorbeeld zijn voor hun kinderen, zowel in wat ze zeggen als in wat ze doen.” Inderdaad, kinderen reproduceren wat ze thuis zien. Daarom helpen verantwoordelijke ouders om verantwoordelijke kinderen op te voeden.

Als je bijvoorbeeld wilt dat je kinderen netjes zijn, moet je ze laten zien dat jij ook netjes bent. Op deze manier zullen ze zich niet verward voelen of zich afvragen waarom ze het moeten doen, maar jij, als hun ouder, niet.

Bovendien leren kinderen door bepaalde verantwoordelijkheden op zich te nemen vaak wat ze wel of niet leuk vinden om te doen. Er zijn bijvoorbeeld veel geweldige koks die thuis zijn begonnen met het helpen van hun ouders.

4. Sta hen toe om beslissingen te nemen

Op weg naar autonomie is het een goed idee om je kinderen beslissingen te laten nemen.

Laat ze bijvoorbeeld de buitenschoolse activiteit kiezen die ze willen doen. Als ze vervolgens besluiten dat ze de verkeerde activiteit hebben gekozen, laat ze dan veranderen.

“Kinderen leren goede beslissingen te nemen door beslissingen te nemen, niet door aanwijzingen op te volgen.”

-Alfie Kohn-

Gelukkige kinderen

5. Verantwoordelijkheid maar ook regels

Ten slotte is het uiteindelijke doel om je kinderen te helpen verantwoordelijkheid te nemen. Ze moeten echter ook begrijpen dat regels nodig zijn. Daarom moet je ze niet over het hoofd zien of negeren.

Regels en voorschriften zijn essentieel als referentiepunten. Daarom zal elke inspanning of elk initiatief dat u neemt om je kinderen hun waarde te laten begrijpen, hen helpen. Tijdens dit proces is goede communicatie essentieel.

Dit zijn enkele strategieën die als basis en uitgangspunt kunnen worden gebruikt om je kinderen te helpen verantwoordelijkheid te nemen. Je moet eraan werken vanaf het moment dat ze klein zijn en je moet ze geleidelijk implementeren.

In dit artikel hebben we enkele ideeën gegeven om elk van onze tips op de meest geschikte manier uit te voeren. De belangrijkste boodschap is echter dat je kinderen al op jonge leeftijd verantwoordelijkheid moeten nemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Behar, J. P. (2001). Educar niños responsables. Rba.
  • Clemes, H., & Bean, R. (2000). Cómo enseñar a sus hijos a ser responsables. Debate.
  • Gordon, T., & Fors, G. (2006). Técnicas eficaces para padres: TEP: el programa realmente eficaz para educar niños responsables. Medici.
  • López, E. M. H. (2016). Las normas, la responsabilidad y la felicidad de los niños. Diálogo: Familia Colegio, (319), 36-43.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.