Vijf tekenen dat je emotioneel geremd bent

Emotionele remming kan je onverschillig maken in situaties die je onder normale omstandigheden zouden ontroeren of opwinden. Klinkt dit als jij? Vind je het beter om je emoties te verbergen in plaats van ze te uiten?
Vijf tekenen dat je emotioneel geremd bent
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 04 maart, 2023

Als je emotioneel geremd bent, verwaarloos, verdring of smoor je de mogelijkheid om je eigen emoties te ervaren. Je doet dat omdat je denkt dat het een vergissing is om te voelen. Je ziet het als een obstakel of een uiting van zwakte of een gebrek aan iets.

Vaak heeft emotionele remming zijn wortels in de kindertijd. Sterker nog, als je emotioneel geremd bent, is het zeer waarschijnlijk dat je bent opgegroeid in een gezin van mensen met dezelfde soort persoonlijkheden. In zo’n omgeving zal je uiting van emoties waarschijnlijk veracht, belachelijk gemaakt, genegeerd of zelfs gestraft zijn.

Als je emotioneel geremd bent, heb je ook moeite om je op een oprechte manier te verhouden, zowel met jezelf als met anderen. Dit leidt vaak tot gevoelens van eenzaamheid. Bovendien leid je dan een uiterst saai en emotieloos leven. Dus, hoe herken je of je aan deze aandoening lijdt? Hier zijn vijf tekenen:

De meeste neurotypische mensen zijn van nature emotionele wezens, wat betekent dat emoties van nature opborrelen uit het lichaam als reactie op behoeften, relaties en gebeurtenissen. Maar, op jonge leeftijd heb je je misschien moeten aanpassen aan een situatie waarin de uiterlijke expressie van emotie werd genegeerd of bestraft.”

-Michelle Quirk-

Trieste vrouw
Emotionele remming verhindert een oprechte en diepe relatie met onszelf.

Vijf tekenen dat je emotioneel geremd bent

1. Gevoelens van leegte of overmatige ernst

Als je emotioneel geremd bent, heb je vaak het gevoel dat alles en iedereen hetzelfde is. Elke dag voelt voor jou identiek, je herkent ze niet als goed of slecht. Je gevoeligheid is volledig afgestompt. Bovendien verstik je bij de geringste zweem van emotie.

Je kunt je ook leeg voelen. Je besteedt echter geen aandacht aan dit gevoel. In feite heb je de neiging te denken dat emotionaliteit slechts een uiting is van een gebrek aan ernst tegenover het leven. Je gelooft dat je je koud en star moet gedragen.

2. Het vermijden van emotionele situaties

Emotionele remming leidt ertoe dat je een zekere minachting voelt voor het uiten van genegenheid en elke uiting van verdriet, vreugde of woede. Er zijn echter onvermijdelijk ruimten, zoals sociale bijeenkomsten, groepsdynamiek, feestjes en andere gebeurtenissen, waarin emotie de overhand heeft.

Bijgevolg probeer je alle situaties te vermijden waarin emotie de hoofdrol speelt. Als je die niet kunt vermijden, kom je op anderen over als stijf, gespannen en ongemakkelijk. In feite vind je dit soort ervaringen echt onaangenaam.

3. Spanning en afstandelijkheid

Als je emotioneel geremd bent, werp je sterke obstakels op om intiem te zijn met anderen. Je relaties zijn waarschijnlijk stereotiep en vaak gereduceerd tot uitwisselingen louter omwille van het protocol. Je laat anderen niet toe in je wereld, noch open je je hart voor iemand.

Als je toch een relatie begint, is dat omdat je dat handig of gepast vindt. Je blijft echter afstandelijk en zult je hoogstwaarschijnlijk gespannen voelen als de relatie te serieus begint te worden. In feite voer je een strijd in jezelf, tussen je verlangen om intiem te zijn met je partner en je weigering om dat te doen.

4. De behoefte om emoties te verbergen

Het is duidelijk dat als je emotioneel geremd bent, je grote problemen ervaart om toe te geven hoe je je voelt, omdat je bang bent voor afwijzing of verstoting. Daarom kies je er, gezien de onmogelijkheid om je gevoelens uit te roeien, voor om ze in plaats daarvan te verbergen.

Het kan echter zijn dat je je emoties niet alleen voor anderen verbergt, maar ook voor jezelf. Bovendien kun je een punt bereiken waarop je niet helemaal kunt vaststellen wat je voelt. Je ziet emotie als synoniem voor risico en daarom vermijd je het koste wat kost.

Vrienden in gesprek
Als je emotioneel geremd bent, vermijd je vaak emotioneel contact met anderen, maar ook met jezelf.

5. Alleen bewogen worden door fictie

Als je emotioneel geremd bent, heb je de neiging om extreme gevoeligheid te tonen voor situaties of prikkels die voor anderen niet echt belangrijk zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen huilen als je naar een emotionele reclame kijkt.

In feite slagen dit soort fictieve situaties, die voor jou geen enkel risico inhouden omdat ze zo onpersoonlijk zijn, er vaak in om je pantser af te breken. Je kunt als een kind in tranen uitbarsten bij het kijken naar een romantische komedie, of beven in extase bij het zien van uitingen van genegenheid tussen vreemden.

Gelukkig kan emotionele remming relatief gemakkelijk worden overwonnen. Je moet je alleen bewust zijn van je probleem en de wil hebben om het te overwinnen, samen met het uitvoeren van enige training. Dat gezegd hebbende, zijn er gevallen waarin het gepaard gaat met ernstiger problemen. Als dit het geval is, heb je gespecialiseerde therapie nodig.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Crosby, J. (1992). La dialéctica del sí-mismo y la relación con la persona humana. Signos Universitarios: Revista de la Universidad del Salvador, 12(21), 137-146.
  • Fernandez, I., Zubieta, E., & Páez, D. (2000). Expresión e inhibición emocional en diferentes culturas. Cultura y alexitimia:¿ Cómo expresamos aquello que sentimos, 73-98.
  • Morán, M. C., Fínez, M. J., & Fernández-Abascal, E. G. (2017). Sobre la felicidad y su relación con tipos y rasgos de personalidad. Clínica y salud, 28(2), 59-63.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.