Zeven soorten kalme emoties en hoe ze te oefenen

Rust, sereniteit, evenwicht... In het weefsel van onze emoties zijn degenen die ons rust brengen het meest verrijkend en ook het meest genezend. Ze zijn ons beste tegengif tegen angst. Wil je weten hoe je ze kunt bereiken?
Zeven soorten kalme emoties en hoe ze te oefenen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 februari, 2023

Een beetje opwinding in je dagelijkse routine is altijd goed. Door de juiste activering kun je je motivatie, prestatievermogen en vermogen om moeilijkheden het hoofd te bieden een impuls geven. Echt lichamelijk en psychisch welzijn vind je echter in een toestand die gedomineerd wordt door kalmte en evenwicht.

In feite krijgt je leven meer betekenis en betekenis als je een kalme geest hebt. Kalme emoties orkestreren en bevorderen harmonie, en je wordt niet gekweld door angst. Ze geven je een serene schuilplaats van waaruit je de wereld kunt bekijken met een meer open, gericht en ontspannen perspectief.

Hoewel het waar is dat onze geest geëvolueerd is om overleven te vergemakkelijken en zorgen een mechanisme is waarmee we op gevaar kunnen reageren, heeft alles een grens. Als mensen zien we, bijna zonder te weten hoe het gebeurt, uiteindelijk bedreigingen waar die er niet zijn. We anticiperen op noodlottigheden en voelen ons elke keer meer uitgeput en angstig.

Dus, wat als je deze dynamiek zou veranderen? Wat dacht je ervan om enkele nieuwe mentale benaderingen te leren om hypervigilantie en constante stress te verminderen en kalmte en rust te omarmen?

“Tot ziens en doe het rustig aan, want als je dingen serieus gaat nemen, is dat het einde van je.”

Jack Kerouac

Silhouet van een mediterende vrouw
De kalme geest voelt meer geneigd om de controle te hebben.

Kalme emoties en hoe ze te oefenen

Kalmte. Alleen al het uitspreken van dit woord doet iets in je oplichten. Maar in de huidige chaotische, hyperverbonden en veeleisende wereld ben je eraan gewend geraakt te leven met een overmaat aan lawaai. Zowel extern als intern. Meldingen, e-mails en eindeloze doelen komen bovenop het gewicht van onzekerheid en de angst om niet te weten wat er morgen gaat gebeuren.

Een kalme geest gaat dit soort realiteiten niet uit de weg. Kalmte is een psychologische benadering die de dagelijkse hectiek met betere hulpmiddelen aanpakt. Het voorkomt dat je het gevoel hebt dat je op een slappe koord loopt zonder vangnet. In feite ervaar je dat je een harnas draagt en veilig vooruit kunt zonder het overmatige gewicht van angst en het soort zorgen dat je doet beven en je risico om te vallen vergroot.

Eén manier om innerlijke kalmte te bereiken is door een bepaald soort gemoedstoestand. Experts beschrijven emoties die fysieke en mentale kalmte geven als lage energie. Het zijn de soorten die voorkomen dat je de turbulentie van angst voelt.

Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Michigan (VS) beweert dat positief gewaardeerde emoties onze cognitieve en gedragsrepertoires verbreden en verbeteren.

Er wordt gesteld dat het bereiken van het ideale punt van interne sereniteit betekent dat racende gedachten en lichamelijke reactiviteit verminderen. Daardoor hebben we meer controle over onszelf en onze omgeving. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Houd de volgende mantra in gedachten voor je dagelijkse routine: “Ik adem mijn spanning, angst en zorgen uit, en adem kalme en helende lucht in.”

1. Sereniteit: accepteer wat je niet kunt beheersen

Sereniteit is een krachtige emotionele toestand. Deze sensatie geeft je verstilling, tevredenheid en verbinding. Als je met sereniteit handelt, zie je de dingen met meer helderheid, acceptatie en kalmte. Bovendien weet je wat je wilt. Het is precies het tegenovergestelde van een racende, angstige geest, en het beste tegengif tegen de angst voor onzekerheid.

  • Je kunt deze emotie bereiken door zelfkennis en zelfbeheersing. Als je weet wie je bent, en wat je doelen zijn, en accepteert dat je niet alles in de hand hebt, bereik je sereniteit.

2. Emotionele verheffing: de schoonheid van het leven waarderen

Een van de belangrijkste kalme emoties is het begrip verheffing. Hoewel het waar is dat het een spirituele component heeft, belet dit niet dat het een ervaring is die iedereen kan bereiken. Het definieert het soort gevoel dat een magische combinatie genereert tussen bewondering, fascinatie en tevredenheid. Het betekent iets vinden dat je betekenis en transcendentie geeft.

  • Om emotionele verheffing te bereiken moet je op zoek gaan naar scenario’s of praktijken die je een voldaan gevoel geven. Je kunt dit gevoel ervaren als je naar een zonsopgang aan zee kijkt. Of, door te gaan wandelen, naar je dromen toe te werken, of tijd te delen met de mensen van wie je houdt.

3. Kalmte: meer dan een emotie, een houding

Wees kalm, ontwikkel een kalmere kijk op de wereld, en train je lichaam om zowel spanning als nervositeit te verminderen. Dit type ervaring is het meest geschikt om welzijn te bereiken.

Bovenal is emotionele kalmte een levenshouding. Het stelt je in staat je werkelijkheid te zien vanuit een meer ontspannen, beredeneerd en aanpasbaar filter.

  • Om kalmte te bereiken moet je je negatieve interne dialoog trainen , de dialoog die je kwelling, angst en catastrofale gedachten brengt. Je moet accepteren dat niet alles onder jouw controle staat.

Vriendelijkheid is de hoogste en meest bevredigende van de kalme emoties. Het zou je leven moeten leiden.

4. Opluchting: het einde van angst

Opluchting is een van die rustige emoties waar je elke dag aan zou moeten werken. Het definieert het gevoel dat je omarmt wanneer je iets oplost dat je zorgen baart en je persoonlijke evenwicht overschaduwt.

Het verzachten van leed is een strategie die voor een groot deel afhangt van je eigen capaciteiten. Je moet weten hoe je op moeilijkheden kunt reageren met innovatieve en moedige strategieën.

  • Je kunt emotionele verlichting bereiken met de juiste strategieën om problemen op te lossen. Ook door technieken te gebruiken om je ongemakkelijke emoties te reguleren. De soorten die je angst vergroten en je verhinderen goede beslissingen te nemen.

5. Vertrouwen: een helende emotie

Vertrouwen is de favoriete emotie van je hersenen. Het stelt je in staat je relaties te versterken en zonder angst naar de toekomst te kijken. Het tegenovergestelde van vertrouwen is de donkere tunnel van angst waar nauwelijks licht in kan komen. Daarom zijn weinig psycho-emotionele toestanden zo cathartisch en noodzakelijk als vertrouwen.

  • Om emotioneel vertrouwen te ontwikkelen moet je begrijpen dat, ook al heb je geen controle over je lot en andere mensen, het een goed idee is om te geloven dat wat zij je kunnen geven positief en verrijkend zal zijn. Dit is een daad van geloof, een mentale benadering die openheid, rust en vertrouwen vereist.
Hands pointing to the sky symbolizing calm emotions
Rustige emoties zijn de sleutel tot lichamelijk en psychisch welzijn.

6. Dankbaarheid: de kunst van de erkenning

Dankbaarheid is een kalme emotie. Mensen die het niet ervaren ervaren alleen gevoelens van leegte en een duidelijk gebrek aan iets in hun leven. Ze voelen zich ook gefrustreerd. Dankbaarheid is het vermogen om het mens-zijn te waarderen, samen met de niet-materialistische aspecten van het leven die ons gevoelens van welzijn brengen.

  • Als je deze emotie wilt trainen, moet je alle sporen van egoïsme en oppervlakkigheid verwijderen. Dankbaarheid is een gevoel van waardering. Om het tot uitdrukking te brengen moet je een adequaat systeem van ethische waarden bezitten.

7. Vriendelijkheid: de hoogste van de emoties

Vriendelijkheid is een stille maar krachtige emotie. In feite heeft het vermogen om je gedrag te sturen door het prisma van vriendelijkheid niet alleen invloed op je welzijn, maar het betekent dat je de wereld kunt veranderen. Dat komt omdat er in vriendelijkheid ook andere even briljante en prachtige emoties zijn geïntegreerd. Bijvoorbeeld mededogen en tederheid.

  • Hoe kun je vriendelijker zijn? Net als bij dankbaarheid moet je elk spoor van egoïsme verwijderen. Het is een virus dat ons allemaal ziek maakt. Je moet gewoon gevoeliger zijn voor de werkelijkheid van anderen, meer aandacht hebben voor de behoeften van de wereld, en daarnaast proactiever zijn in het helpen van anderen.

De kalme emoties die we hier beschreven hebben zijn een middel om een doel te bereiken. Dat van welzijn, sociale harmonie en zelfs geluk. Waarom zou je er niet aan werken? Wellicht ook interessant voor jou

Kalmte vinden te midden van chaos
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kalmte vinden te midden van chaos

Het is niet gemakkelijk om te midden van chaos te leven. De perfecte oplossing te midden van al deze scenario's is echter kalmte.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fredrickson BL. The role of positive emotions in positive psychology. The broaden-and-build theory of positive emotions. Am Psychol. 2001 Mar;56(3):218-26. doi: 10.1037//0003-066x.56.3.218. PMID: 11315248; PMCID: PMC3122271.
  • Fredrickson, B. L. (1998). What good are positive emotions? Rev. Gen. Psychol. 2, 300–319. doi: 10.1037/1089-2680.2.3.300

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.