Factoren die het geestelijk welzijn van werknemers beïnvloeden

We besteden veel tijd aan werken. Bovendien heeft de manier waarop we presteren in ons werkleven meestal grote invloed op ons zelfbeeld. In dit artikel gaan we het hebben over de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het welzijn van werknemers.
Factoren die het geestelijk welzijn van werknemers beïnvloeden

Geschreven door Gonzalo Blanco Sardina

Laatste update: 30 januari, 2023

Tegenwoordig hebben bedrijven manieren om de productiviteit van hun werknemers te meten. Er is echter één aspect waar ze niet altijd rekening mee houden: de geestelijke gezondheid van hun werknemers. In feite is de grootste uitdaging voor werknemers hun eigen geestelijk welzijn.

Een werknemer met angst- of depressieproblemen zal niet presteren zoals verwacht. Vroeg of laat zal dit tot uiting komen in de productiviteit van het bedrijf. Daarom is het verrassend dat zoveel bedrijven nog steeds niet investeren in het geestelijk welzijn van hun werknemers.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden meer dan 300 miljoen mensen in de wereld aan een depressie (Spaanse link). Ongeveer een op de vier zal op enig moment in zijn leven aan een of ander geestelijk gezondheidsprobleem lijden. Deze gegevens wijzen op een stille pandemie die zowel de sociale sector als het bedrijfsleven treft.

Vermoeide vrouw
Angst-, depressie- of stressproblemen onder werknemers beïnvloeden hun prestaties en productiviteit.

Factoren die het geestelijk welzijn van werknemers beïnvloeden

Er zijn veel oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan de verslechtering van de geestelijke gezondheid van werknemers in bedrijven. Volgens de WHO (Engelse link) zijn dit de belangrijkste factoren:

 • Ontoereikende arbeidsomstandigheden. Het welzijn van een werknemer hangt af van bevredigende werkomstandigheden. Ze hebben werktijden nodig die hen in staat stellen een verrijkend leven buiten hun werk te leiden. Bovendien hebben ze een salaris nodig dat in verhouding staat tot hun verantwoordelijkheden.
 • Giftige werkomgeving. Niemand voelt zich prettig op een plek waar vijandigheid heerst. Of het nu op het werk, thuis of bij vrienden is, het is belangrijk om een klimaat te scheppen waarin iedereen zich veilig en prettig voelt.
 • Slechte interne communicatie. Ineffectieve communicatie of gebrek aan steun van zowel managers als collega’s kan een belangrijke factor zijn.
 • Te hoge werkdruk. Niemand is gelukkig als hij werk mee naar huis moet nemen. Bovendien is het essentieel dat de werknemer het gevoel heeft dat zijn werkdruk in verhouding staat tot zijn maandsalaris.
 • Gebrek aan erkenning. Niet de macht hebben om beslissingen te nemen samen met een gebrek aan erkenning kan ertoe leiden dat de werknemer zich losmaakt van het bedrijf en zijn doelen en doelstellingen.

Volgens gegevens van NTT DATA (Spaanse link) is 87 procent van de werknemers niet gelukkig met hun geestelijke gezondheid op het werk. Van hen maakt 44 procent zich ernstig zorgen over de afstemming tussen werk en hun geestelijke gezondheid. Terwijl 43 procent toegeeft enige zorgen te hebben.

Nieuwe gevoeligheden, nieuwe afdelingen

Het bewijs uit deze gegevens heeft bedrijven gedwongen om nieuwe afdelingen en dynamieken te gaan creëren voor de zorg voor de geestelijke gezondheid van werknemers, net als elk ander bedrijfsmiddel. Het is immers een factor die de productiviteit van het bedrijf bepaalt, dus is het essentieel dat ze erin investeren, uit praktisch en mercantilistisch oogpunt.

Gelukkig zijn er bedrijven die preventie en psychologische ondersteuning voor hun werknemers hebben. Ze voeren bijvoorbeeld workshops, groepstherapieën en activiteiten buiten het bedrijf uit.

Aan de andere kant doen sommige bedrijven het op een meer indirecte manier, door sport, gezond eten of het evenwicht tussen werk en privé te bevorderen. Dit verbetert het geestelijk welzijn van hun werknemers, omdat het bedrijf dan meer betrokken is bij aspecten van hun leven die niets met hun werk te maken hebben.

Andere bedrijven houden enquêtes die gegevens opleveren over de geestelijke gezondheid van hun werknemers. Ze richten zich vaak op hun hoop en vrees. Het is een manier voor het bedrijf om een overzicht te krijgen van de immateriële behoeften van zijn werknemers. Deze behoeften moeten bevredigd worden als de werknemers hun productiviteit niet willen verminderen.

Collega's in gesprek
Gegevens dwingen bedrijven om nieuwe afdelingen en dynamieken in te voeren die zorgen voor de geestelijke gezondheid van werknemers, net als elk ander bedrijfsmiddel.

Maatregelen om te zorgen voor de geestelijke gezondheid van werknemers

Naast deze enquêtes die met behulp van moderne software worden uitgevoerd, kunnen bedrijven andere acties uitvoeren om het geestelijk welzijn van hun werknemers te beschermen:

 • De behoeften van elke werknemer kennen. Informatie hebben over de zorgen van hun werknemers is de eerste stap om eventuele problemen op te lossen. Zonder deze kennis is het moeilijk om actie te ondernemen.
 • Investeren in opleiding. Dit soort maatregelen zal de motivatie van de werknemers vergroten. Bovendien zal hun gevoel bij het bedrijf te horen toenemen.
 • Flexibiliteit bieden. Dankzij nieuwe technologieën is het mogelijk om telewerkdagen in te voeren. Ze helpen werknemers om spanningen los te laten en hun hoofd leeg te maken na zoveel tijd op kantoor te hebben doorgebracht.
 • Het soort leiderschap tonen dat luistert, steunt en de werknemers vertrouwt. Elke werknemer die het gevoel heeft dat zijn leidinggevende naar hem luistert en rekening houdt met zijn ideeën, zal zich gewaardeerd voelen en zich bijgevolg meer op zijn gemak voelen binnen het bedrijf.
 • Zorgen voor een goede werkomgeving. Van bedrijfsdiners tot activiteiten buiten werktijd, dit soort maatregelen kunnen de groepsrelatie tussen werkgevers en werknemers verbeteren.
 • Het onderhouden van een goede interne communicatie. Hierdoor voelen werknemers zich meer betrokken bij het bedrijf, omdat ze het gevoel hebben dat ze deelnemen aan de groei ervan.
 • Reorganiseren van roosters. Alles wat het voor werknemers gemakkelijker maakt om zich te verzoenen met hun gezinsleven zal een positieve invloed hebben op hun geestelijk welzijn. Op zijn beurt zal dit een gunstig effect hebben op het hele bedrijf.

Het belang van strategieën voor geestelijke welzijn van werknemers

Elk bedrijf zou ervoor kiezen om een deel van zijn kapitaal te investeren in de reparatie van materialen, machines of installaties die essentieel zijn voor zijn functioneren. Daarom is het steeds gebruikelijker om hetzelfde te doen met de geestelijke gezondheid van werknemers.

Het is duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is. Toch zijn bemoedigend genoeg de eerste stenen al gelegd om het geestelijk welzijn van de werknemers van de toekomst te bevorderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.