Zeven grote belemmeringen van productiviteit

De grote belemmeringen van productiviteit komen overeen met die realiteiten die je ertoe brengen onnodig tijd of moeite te verspillen. Weten hoe je ze kunt herkennen is belangrijk, zodat ze kunnen worden aangepast. Op die manier zullen ze je niet langer afmatten.
Zeven grote belemmeringen van productiviteit

Laatste update: 18 augustus, 2022

De belangrijkste belemmeringen van productiviteit zijn al die factoren die je ertoe brengen te veel tijd aan een bepaalde taak te besteden. Ze hebben ook te maken met de omstandigheden die je ertoe brengen meer middelen en inspanningen te investeren om een doel te bereiken.

Productief zijn is gunstig voor zowel de arbeiders als de bedrijven waarvoor ze werken. Voor arbeiders is dit belangrijk, want het maakt een deel van hun tijd vrij. Voor bedrijven betekent het dat doelen efficiënt bereikt worden.

Maar het lukt mensen niet altijd om productief te zijn, en velen begrijpen niet eens waarom. Er is duidelijk een belangrijke rem op je productiviteit en, ook al gaat die onopgemerkt, hij heeft grote invloed op je agenda. Dus wat zijn die tegenvallers? Hoe beïnvloeden ze je? Lees verder om het te weten te komen.

“Het kon niet blijven duren. Iedereen was alleen maar de tijd aan het doden. Maar als ze alleen maar tijd doodden, zou de tijd hen uiteindelijk doden.

Michael Grant

Vrouw met hoofdpijn

Zeven grote belemmeringen van productiviteit

1. Motivatie

Gebrek aan motivatie is een van de grootste belemmeringen van productiviteit. Je kunt je ook niet inzetten als je geen belangstelling hebt voor wat je doet en het niets aan je leven toevoegt. Met andere woorden, je geeft niet het beste van jezelf omdat je geen motivatie hebt om efficiënt te zijn.

Dit gebeurt vaak omdat het bedrijf niet genoeg stimulansen geeft. Op andere momenten komt het door persoonlijke moeilijkheden die je motivatie gewoon uithollen. In beide gevallen is het een probleem dat je moet onderzoeken en proberen te ontspannen.

2. Gebrek aan organisatie

Een goede organisatie is essentieel om efficiënt te zijn. Het is niet verstandig om 40 minuten te zoeken naar een dossier of een stuk papier omdat je niet weet waar het is. Vandaar dat organisatie een essentieel element is.

Er moet echter fysieke en mentale orde zijn om dit te laten gebeuren. Fysieke orde gaat alleen over de organisatie van materiële elementen, terwijl mentale orde gaat over het plannen van taken en activiteiten. Er zijn momenten waarop 15 minuten plannen je twee uur bespaart die je door slechte organisatie zou kunnen verliezen.

3. Gebrek aan communicatie

In het ideale geval is er sprake van open, duidelijke en respectvolle communicatie. Iemand die zich niet op zijn gemak voelt om zijn ideeën of initiatieven bloot te geven, zal zeker gedemotiveerd raken. Daarnaast zal de algemene sfeer gespannen en ook demotiverend worden als ze geen deel hebben aan de discussie.

Eerlijke en respectvolle communicatie helpt mensen zich meer betrokken en toegewijd te voelen bij hun werk. Het vergemakkelijkt ook de relaties tussen degenen die de organisatie vormen. Bovendien geeft het een groter gevoel erbij te horen, wat leidt tot een grotere inzet.

4. Een slecht werkklimaat is een van de grootste belemmeringen voor productiviteit

Het werkklimaat omvat de hele fysieke omgeving, maar ook de relaties tussen de leden van de organisatie en machtshiërarchieën. Motivatie werkt aanstekelijk als ze positief is, en dat geldt ook voor constructieve attitudes en positieve interacties.

Een slecht werkklimaat leidt namelijk tot desinteresse, mentale luiheid en gebrek aan inzet. Iedereen moet dus zijn steentje bijdragen en de voorzieningen moeten in goede staat zijn, wil er een goede sfeer bestaan.

5. Onredelijke roosters

Overdadig werk is een van de grootste belemmeringen van productiviteit. Sommige mensen denken dat, hoe meer uren ze aan een taak wijden, hoe betere resultaten ze zullen krijgen. De werkelijkheid wijst echter uit dat precies het omgekeerde waar is.

Lange werkuren leiden tot vermoeidheid en dat vermindert op zijn beurt notoir de productiviteit. Zowel lichaam als geest hebben pauzes en rust nodig om tot hun volle capaciteit te herstellen. Anders worden mensen traag, onhandig en maken ze eerder fouten.

6. Een slechte relatie met de baas is een van de grootste belemmeringen van productiviteit

Een slechte baas is een nachtmerrie die de meeste mensen wel eens hebben meegemaakt. Wat is een slechte baas? Wel, het is er een die zich als een tiran gedraagt, tegenstrijdige bevelen uitdeelt, en voortdurend op “fouten” uit is. Er zijn er echter bij wie het omgekeerde gebeurt: ze zijn meestal afwezig en hebben zelden antwoorden.

Het belangrijkste verschil tussen een echte leider en een slechte baas is dat de eerste inspireert, terwijl de laatste angst inboezemt. Het is duidelijk dat degene die inspireert motiveert en engageert. Degene die onzinnige bevelen blaft, legt op zijn beurt alleen maar op, wat leidt tot passieve gehoorzaamheid. Dit draagt beslist niet bij tot productiviteit.

Collega's maken ruzie

7. Sociale netwerken

Deze zijn een van de grote belemmeringen van de productiviteit geworden, omdat ze onderbreken en kostbare tijd wegnemen. Het ergste is dat de meeste van deze onderbrekingen en tijdverspillers uiteindelijk niets opleveren.

Mensen zijn eraan gewend dat ze zich bewust zijn van elke melding, hoe irrelevant ook, en een pauze van hun werk nemen om er aandacht aan te schenken. De wetenschap schat dat we er tot 23 minuten over kunnen doen om terug te keren naar waar ze mee bezig waren.

Zoals je ziet is het belangrijk om over de bovenstaande factoren na te denken, want ze kunnen je productiviteit beïnvloeden. Ze zijn eigenlijk heel gemakkelijk te veranderen en maken je veel productiever en efficiënter. Houd er dus rekening mee en verander ze als dat nodig is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sivickas, A. M. (1994). Anfibios culturales, moral y productividad. Revista Colombiana de Psicología, (3), 125-135.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.