Hoe maak je vision boards om je te helpen je doelen te bereiken?

Een collage maken van je ideeën, met post-its van je doelen en foto's van wat je wilt, is een ideale strategie om doelen te bereiken. Je geest gebruikt namelijk vaak het visuele om zichzelf te motiveren. Daarom zijn vision boards een zeer nuttig en aantrekkelijk hulpmiddel.
Hoe maak je vision boards om je te helpen je doelen te bereiken?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Vision boards worden in veel bedrijven gebruikt om ideeën te verduidelijken, paden uit te stippelen en doelen te bereiken. Maar ook op persoonlijk vlak kunnen ze heel opbeurend en motiverend werken.

Ze kunnen je helpen na te denken en je motiveren en inspireren in het dagelijks leven. Bovendien zijn ze heel eenvoudig en goedkoop te maken. Je hebt alleen een paar post-its, tijdschriftenknipsels, een schaar, stiften en een muur of schoolbord nodig.

In een wereld waarin de technologie en het digitale zowel ons werk als de manier waarop we ons uitdrukken orkestreren, is het goed om terug te keren naar pen en papier. Bovendien heeft alles wat het manuele met het visuele combineert een grotere impact op de hersenen. Het maakt elke taak zinvoller en krijgt een grotere emotionele kracht.

Deze vision boards overstijgen je zintuigen en nodigen je uit om te dromen en te plannen. Ze activeren je verbeelding en moedigen je aan om doelen te stellen op een duidelijkere, meer beredeneerde en innovatieve manier.

“Alles wat je je kunt voorstellen is echt.”

Pablo Picasso

Vision boards

Wat zijn vision boards?

Vision boards in overvloed in vele werkomgevingen. Je ziet ze zelfs op tv en in films. Bijvoorbeeld in politieseries, waarin de hoofdrolspelers verbanden proberen te vinden tussen slachtoffers, aanwijzingen, en tijdlijnen. Ze worden ook gebruikt door schrijvers om plots te verduidelijken en karakters te schetsen.

Veel mensen falen echter als het aankomt op het maken van vision boards , omdat ze niet zo gemakkelijk te maken zijn. In feite, om te voldoen aan het doel waarvoor ze zijn ontworpen, moet aan een reeks van zeer fundamentele strategieën worden voldaan.

Hun doel is om doelen te verduidelijken, ideeën te inspireren, en in staat zijn om te motiveren en creatief denken te vergemakkelijken . Daarom, zoals met alles in het leven, is een plan en een goede organisatie vereist.

We moeten ook vermelden dat, vanuit een psychologisch perspectief, vision boards worden beschouwd als zeer nuttige therapeutische hulpmiddelen.

In feite heeft de Marshall Universiteit, in Virginia, Verenigde Staten onderzoek gedaan (Engelse link) dat beweerde dat vision boards zeer nuttig zijn in therapie voor patiënten om hun doelen vast te stellen en te visualiseren.

Vision boards hebben niets te maken met de ‘wet van aantrekking’. Ze houden niet in dat we iets visualiseren om het te laten gebeuren. Het doel is om onze geest te stimuleren om taken en strategieën te bedenken waarmee we onze doelen en dromen kunnen bereiken.

In welke situaties worden vision boards gebruikt?

Vision boards kunnen in vele scenario’s worden gebruikt, niet alleen op de werkplek. Het doel ervan is gebruik te maken van visualisatie zodat het individu zich geïnspireerd en gestimuleerd voelt om nieuwe ideeën te bedenken en routes kan uitstippelen waarmee het zijn persoonlijke doelen kan bereiken. Ze kunnen nuttig zijn in de volgende scenario’s:

 • Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ze helpen je je levensdoelen te schetsen en te bepalen wat je wilt, zowel op korte als op lange termijn.
 • Om na te denken over de voortgang van je professionele carrière.
 • Op het gebied van gezondheid en welzijn. Bijvoorbeeld bij het stellen van doelen om je sportprestaties te verbeteren. Of bij het verbeteren van je dieet om af te vallen of je cholesterol te verlagen.
 • Vision boards zijn uiterst nuttig in economische zaken. Ze stellen je in staat strategieën op te stellen om te sparen en bijvoorbeeld een reis te betalen.
Post-its fvoor vision boards

Hoe maak je goede vision boards?

Nogmaals, we moeten benadrukken dat vision boards goed moeten worden gemaakt om nuttig te zijn. In feite zijn het niet zomaar borden vol post-its met motiverende zinnen en mooie foto’s, maar ze moeten de geest stimuleren. In feite moeten ze inspireren tot concentratie, inspiratie en motivatie.

Om een vision board op te stellen, moet je rekening houden met een reeks richtlijnen. Die zijn als volgt:

Verken je waarden. Wat is voor jou belangrijk in het leven? Wat is het dat je betekenis geeft? Hoe zou je willen dat je leven eruit ziet?

 • Verduidelijk wat je motiveert in je dagelijks leven.
 • Onderzoek je prioriteiten.
 • Bedenk wat je wilt veranderen.
 • Bepaal ten slotte wat je wilt bereiken en waar je bestuur over zal gaan.
 • Als je eenmaal hebt bedacht wat je op korte of lange termijn wilt bereiken, zoek dan naar kleurbeelden die dat vertegenwoordigen en plak die op een paneel, schoolbord of muur. Dat zullen je doelen zijn.
 • Nu moet je nadenken over de strategieën die je naar je doelen zullen leiden en die op post-its schrijven. Je kunt ook tekeningen of afbeeldingen toevoegen.
 • Je kunt woorden en zinnen toevoegen die je motiveren, zoals ‘moed’, ‘hoop’, ‘ik geef niet op’, ‘ik ga het halen’, etc.

Vergeet niet het bord te plaatsen waar je het dagelijks kunt zien.

Vision boards kunnen ook citaten of zinnen bevatten die ons ontroeren en ons aanmoedigen en moed geven.

Tot slot

Last but not least is het belangrijk dat je je vision board van tijd tot tijd bijwerkt, inclusief strategieën om eventuele nieuwe doelen te bereiken.

Je geest moet zich geïnspireerd en gemotiveerd voelen bij het zien van de afbeeldingen, post-its en zinnen op je vision board. In feite is je uiteindelijke doel om geldige en innovatieve routes te ontwikkelen om te bereiken wat je van plan bent te doen. Wellicht ook interessant voor jou

Je prestaties verbeteren met drie eenvoudige ideeën
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Je prestaties verbeteren met drie eenvoudige ideeën

Consistent zijn en doelen bereiken, je prestaties verbeteren is geen eenvoudige taak. Breng deze 3 eenvoudige ideeën een week lang in de praktijk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Burton, L., & Lent, J. (2016). The use of vision boards as a therapeutic intervention. Journal of Creativity in Mental Health, 11(1), 52-65.
  • Quoidbach, J., Mikolajczak, M., & Gross, J. J. (2015). Positive interventions: An emotion regulation perspective. Psychological bulletin, 141(3), 655. Burton, L., & Lent, J. (2016). The use of vision boards as a therapeutic intervention. Journal of Creativity in Mental Health, 11(1), 52-65.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.