Imagery rehearsal therapy: nachtmerries behandelen

Imagery rehearsal therapy helpt iemand die last heeft van terugkerende nachtmerries om controle te krijgen over hun inhoud. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Imagery rehearsal therapy: nachtmerries behandelen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Nachtmerries veroorzaken angst, en mensen worden er vaak wakker van. Wanneer ze chronisch worden, kunnen ze echter de kwaliteit van iemands slaap ernstig aantasten. Ze kunnen zelfs hun prestaties overdag beïnvloeden. In dit verband is imagery rehearsal therapy een van de meest effectieve technieken om deze aandoening te behandelen.

Wie heeft er niet ooit in zijn leven een nachtmerrie gehad? Zoals je ziet, is dit een bekend fenomeen. Het is een niet-pathologisch fenomeen dat buiten de droomervaring niet tot problemen leidt. Echter, wanneer deze onaangename dromen steeds weer terugkeren, kwalificeren ze als een slaapstoornis.

Nachtmerries zijn een parasomnie die het herhaald verschijnen van dromen die intense angst opwekken in de belangrijkste diagnostische classificatie handboeken impliceert. Deze doen zich meestal voor tijdens de REM-fase en de inhoud ervan is op de een of andere manier bedreigend voor een persoon.

Chronische nachtmerries hebben een grote invloed op de kwaliteit van iemands slaap. Ze veroorzaken angst voor het donker en slapeloosheid bij degenen die ze ervaren. Het is ook waarschijnlijk dat de persoon gedrag ontwikkelt dat de slaap belemmert, zoals het licht laten branden en op onregelmatige tijden slapen.

Een vrouw trekt de deken op tot haar kin

Wat veroorzaakt nachtmerries?

Er is niet genoeg wetenschappelijke kennis om de oorzaak en oorsprong van nachtmerries vast te stellen. Wetenschappers hebben echter enkele factoren ontdekt die van invloed zijn op het terugkeren ervan (Engelse link).

  • Nachtmerries komen vaker voor bij kinderen en, in mindere mate bij tieners. Ze maken deel uit van hun groeiproces en hebben de neiging om na verloop van tijd te verdwijnen.
  • Ook komen ze meer voor in perioden waarin een persoon te maken heeft met hoge psychosociale stress. In deze situatie zijn nachtmerries een copingmechanisme. Door de stressfactor in de droom voor te stellen, kan een persoon verschillende manieren verkennen om ermee om te gaan.
  • In sommige gevallen worden ze in verband gebracht met andere stoornissen, zoals angst, depressie en posttraumatische stressstoornis.
  • Tenslotte ervaren mensen die moeite hebben met het goed reguleren van hun emoties vaker nachtmerries.

Wat is imagery rehearsal therapy?

Imagery rehearsal therapy is een van de meest onderzochte procedures. Het levert de beste resultaten op bij de behandeling van nachtmerries. Dit komt omdat het een cognitieve techniek is die gebaseerd is op de wijziging van de slaapinhoud.

Het doel is dus om bewust enkele details van de nachtmerrie te veranderen. Het is namelijk de bedoeling om ze om te zetten in aangename verhalen. Op deze manier neemt een persoon de controle over wat er in zijn droom gebeurt en kan hij ze aanpassen.

Imagery rehearsal therapy stap voor stap

1. Wijziging van overtuigingen

Eerst moet je je eventuele overtuigingen over nachtmerries veranderen. Ook moet je het idee overbrengen dat nachtmerries niet buiten je controle liggen, maar eerder een aangeleerde gewoonte zijn die je kunt veranderen.

Je moet dus begrijpen dat nachtmerries, als ze eenmaal zijn opgetekend, niet langer nuttig zijn en geen enkel doel meer dienen. Het is dus tijd om ze te benaderen en ze tijdens de nacht aan te passen zodat ze aangenamer worden.

2. Visualisatie

De volgende stap is het evalueren van iemands vermogen om zich levendige scenario’s voor te stellen. Hiervoor kan een therapeut hen vragen om te oefenen met het visualiseren van aangename beelden in hun gedachten. Deze technieken zijn dus nuttig om het verschijnen van onaangename beelden tijdens deze oefening onder controle te houden.

Een vrouw praat met een therapeut

3. Het aanpakken van een nachtmerrie

Op dit punt vraagt de therapeut de persoon om de nachtmerrie te kiezen waarmee ze gaan werken. De cliënt moet er een verhaal over schrijven. Dan moedigt de therapeut de patiënt aan om alles wat ze willen van hun inhoud aan te passen en het te herschrijven. Zij moeten deze nieuwe opeenvolging van beelden in detail beschrijven.

Tenslotte instrueren zij hen om tussen de vijf en twintig minuten per dag mentaal te besteden aan het doornemen van hun gewijzigde geschiedenis. Het doel hier is om deze versie over te dragen terwijl ze wakker zijn, zodat het doorgaat in hun droom.

Succes van imagery rehearsal therapy

Nachtmerries verbeteren snel met resultaten die je kunt behouden na verloop van tijd als je genoeg oefent en consequent blijft (Engelse link). Het verbetert ook de kwaliteit van je slaap en vermindert het ongemak dat gepaard gaat met de nachtmerries die je ervaart.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Morales, E. M., & de Vaca, P. M. N. C. (2004). Tratamientos psicológicos de las pesadillas: una revisión. International journal of psychology and psychological therapy4(1), 11-36.

  • Gállego Pérez-Larraya, J., Toledo, J. B., Urrestarazu, E., & Iriarte, J. (2007). Clasificación de los trastornos del sueño. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 19-36). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.