Hoe je je impulsen onder controle kunt krijgen

Het is absoluut niet makkelijk om je impulsen onder controle te krijgen. Het is alsof je een wild dier moet temmen dat ergens diep in jou leeft. In dit artikel geven we echter een aantal tips om controle over je impulsen te krijgen, voordat je impulsen controle krijgen over jou.
Hoe je je impulsen onder controle kunt krijgen

Laatste update: 23 september, 2019

Impulsen komen voort uit je irrationele, primitieve kant. Je impulsen onder controle krijgen is als het temmen van een wild beest. Misschien lijkt het dier je in sommige situaties te gehoorzamen, maar handelt het vervolgens plotseling volledig instinctief. Op die momenten maakt het niet uit of wat het dier doet uiteindelijk gunstig is of niet.

Kortom, impulsen stellen je zelfbeheersing op de proef. Word jij beheerst door je impulsen? Blijf doorlezen voor tips en strategieën over hoe jij jouw impulsiviteit kunt beheersen.

Dominante impulsen zijn de oorzaak van veel psychologische problemen. Verslaving en afhankelijkheid zijn duidelijke voorbeelden, maar ongecontroleerde impulsen zijn ook kenmerkend voor aandoeningen zoals boulimia en borderline-persoonlijkheidsstoornis.

Het is normaal om een bepaalde mate van impulsiviteit in je leven te hebben. Het probleem is wanneer je impulsen het overnemen en je de weg kwijtraakt. Wanneer je impulsen je ertoe aanzetten te handelen op een manier die niet overeenstemt met je waarden, doelen of overtuigingen.

Problemen met impulsbeheersing veroorzaken emotionele spanning die we maar moeilijk van ons af kunnen schudden. Pas op het moment dat je bezwijkt voor de impuls ervaar je verlichting van de spanning. De opluchting die je op dat moment voelt, versterkt de impuls en maakt het in de toekomst nog moeilijker om deze te controleren.

Deze opluchting is echter maar van korte duur, en zodra het voorbij is blijf je over met gevoelens die nog veel intenser en ontmoedigender zijn: schuld en spijt.

Toch zijn we vaak geneigd om die vervelende gevoelens na verloop van tijd weer te vergeten en maken we gewoon opnieuw dezelfde fouten. Dat verlangen naar tijdelijke bevrediging leidt uiteindelijk tot het gevoel dat je je impulsen niet kunt weerstaan. Je voelt je machteloos. Dit kan een vicieuze cirkel worden die moeilijk te doorbreken is.

Man staat droevig bij het raam

Waar komen impulsen vandaan?

Wetenschappers weten niet precies waar impulsen vandaan komen. Door in uitzonderlijke gevallen naar mensen te kijken, kunnen we echter wel meer informatie krijgen over de meer waarschijnlijkere verklaringen.

Genetica speelt een belangrijke rol bij het bepalen van impulsen. Als je ouders impulsief, neurotisch of emotioneel zijn, heb je veel meer kans om die eigenschappen te erven.

Je kunt ook leren om impulsief te zijn door middel van imitatie. Als je je ouders impulsief en ongeduldig met problemen hebt zien omgaan, dan is de kans groot dat je dit gedrag zelf ook vertoont. Het goede nieuws is echter dat je die patronen kunt leren veranderen.

Studies tonen ook aan dat een serotonine-tekort in de hersenen mensen vatbaar kan maken voor impulsiviteit. Bijgevolg geloven wetenschappers dat selectieve serotonine-heropnameremmers effectief kunnen zijn voor mensen met dit soort problemen.

Houd er echter rekening mee dat de effectiviteit van deze medicijnen beperkt is. Selectieve serotonine-heropnameremmers kunnen in het begin misschien helpen, maar ze helpen je niet om ander, functioneel gedrag te ontwikkelen. Nog een probleem is dat je een tolerantie voor dit medicijn kunt ontwikkelen en enkele bijwerkingen kunt ervaren.

Het lijkt erop dat bepaalde emotionele wonden uit de kindertijd ook gedeeltelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor het impulsieve gedrag van een volwassene.

Wanneer onderzoekers naar het verleden kijken van mensen die pathologisch impulsief zijn, treffen ze vaak namelijk bepaalde ‘leegtes’ aan in hun opvoeding, zoals een afwezige ouder of een gebrek aan genegenheid of emotionele regulatie. Mensen willen deze ‘leegtes’ zo snel en zo intens mogelijk opvullen.

Hierdoor zijn dit soort mensen vaak iets gevoeliger voor emotionele afhankelijkheid, alcoholmisbruik, gokken, dwangmatig winkelen of iets anders dat hen laat twijfelen aan hun gevoel van eigenwaarde.

Word je beheerst door je impulsen? Hoe kun je je impulsen onder controle krijgen?

Leren hoe je je impulsen onder controle kunt krijgen is absoluut niet makkelijk. Zoals we eerder al zeiden, zijn impulsen vaak namelijk net wilde beesten, en we weten allemaal dat het temmen van een wild dier geen gemakkelijke opgave is. Het vereist geduld, bereidheid en doorzettingsvermogen.

Daarnaast is het vrij onrealistisch om te denken dat je je impulsen ooit volledig kunt beheersen. In plaats daarvan kun je liever tevreden zijn met elke kleine overwinning onderweg.

Tijd om na te denken

De eerste stap om je impulsen onder controle te krijgen, is om afstand te nemen van welke situatie dan ook. Door jezelf terug te trekken, ook al is het maar voor even, rem je je impulsiviteit af.

Hoewel ze zeer intens kunnen zijn, duren impulsen meestal namelijk niet zo lang. Dit is iets dat je in je voordeel kunt gebruiken als je je ervan bewust bent. Hoe langer je weerstand kunt bieden aan een impuls, hoe groter de kans dat je het probleem correct oplost.

Geef de impuls een naam

Het is belangrijk om je impuls een naam te geven en precies te herkennen wat het is. Zeg tegen jezelf: ‘Dit is gewoon weer een impuls, ik hoef er geen gehoor aan te geven’. De sleutel is om de impuls los te zien van wie je bent. Zie je impuls als een vijand die je aanvalt in plaats van iets dat bij je hoort.

Je impulsen onder controle krijgen door je vijf zintuigen te richten op iets anders

Terwijl je wacht tot de emotionele intensiteit van het moment afneemt, kan het helpen om even iets anders te gaan doen om je geest af te leiden. Ga bijvoorbeeld iets kopen dat niets met je impuls te maken heeft.

Dat zal je dwingen om je te concentreren op wat je gaat kopen, wat je tegen de kassière gaat zeggen, hoeveel geld je nodig hebt enz. Dit zijn allemaal kleine dingen die je helpen om je gedachten ergens anders op te richten en de tijd te doden.

Zorg er echter wel voor dat je de ene impuls niet gewoon vervangt voor de andere. Ontsnappen uit een conflictvolle situatie door te gaan drinken of roken is niet gezond.

Denk na over je doelen en de gevolgen

Wat zal er gebeuren als ik gehoor geef aan deze impuls? Zal ik me beter voelen? Hoe lang zal dat gevoel van opluchting duren? Wil ik het soort persoon zijn dat zichzelf niet kan beheersen? Stemt deze impuls overeen met mijn overtuigingen en waarden?

Als je een duidelijk beeld hebt van je doelen en waarden in het leven, maar je merkt dat je iets doet waarvan je weet dat je dat niet zou moeten doen, creëer je cognitieve dissonantie.

Deze dissonantie is een ongemakkelijke mentale toestand, een soort van ‘ik wil maar ik zou niet moeten’ dat je moet proberen te vermijden. Probeer ervoor te zorgen dat alles wat je doet logisch is voor wie je bent en wat je doelen zijn.

Het probleem oplossen (als er een is)

Als het probleem een ​​oplossing heeft, is het geen slecht idee om de alternatieven te onderzoeken die je kunt toepassen om het probleem ook daadwerkelijk op te lossen.

Om dat te doen, moet je een aantal probleemoplossende technieken gebruiken. Als je het probleem zelf gecreëerd hebt in je hoofd en er geen oplossing voor is, label het dan als zodanig en probeer het te negeren.

Vrouw is diep in gedachten

Je impulsen onder controle krijgen door ongemak te verdragen

Het beheersen van je impulsen gaat onvermijdelijk gepaard met een bepaalde hoeveelheid spanning die in het begin ongemakkelijk kan zijn. Dat ongemak is vaak de reden waarom mensen hun impulsen steeds weer de controle geven.

De sleutel is om je impulsen de baas te zijn, zelfs als het pijn doet en angst veroorzaakt. Angst, of emotioneel ongemak, zijn gewoon emoties die worden veroorzaakt door chemische reacties in de hersenen. Je gaat er echter niet dood aan en ze veroorzaken ook geen rampen. Als je leert deze emoties te verdragen, zul je zien dat ze al snel minder intens zullen worden.

Wanneer je beheerst wordt door je impulsen, is het makkelijk om je er steeds weer door te laten verleiden. Bewust zijn van hoe het allemaal werkt, is een grote stap in de richting van het beheersen van je eigen emoties. Als je eenmaal weet wat er met je gebeurt en wat je eraan kunt doen, rest je alleen nog de moeilijke stap om deze controle te behouden.

Met veel geduld en de bereidheid om je ongemak te accepteren, zul je je leven weer onder controle krijgen en zul je niet langer beheerst worden door je impulsen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chico, E. (2000). Relación entre la impulsividad funcional y disfuncional y los rasgos de personalidad de Eysenck. Anuario de Psicología, 31(1), 79-87.
  • Clark, L., Iversen, S. D., & Goodwin, G. M. (2001). A neuropsychological investigation of prefrontal cortex involvement in acute mania. American Journal of Psychiatry; 158, 1605–1611.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.