Empathisch leiderschap

In dit artikel vertellen we je alles over empathisch leiderschap en waarom het belangrijk is. lees dus snel verder!
Empathisch leiderschap
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 07 januari, 2023

Tegenwoordig zijn teamwerk, samenwerking en onderlinge afhankelijkheid noodzakelijk, wat betekent dat het heel belangrijk is om een goede leider te hebben. We hebben het echter niet over zomaar een leider. Bedrijven eisen dat mensen die in staat zijn tot leiderschap, met name empathisch leiderschap, functies met grote verantwoordelijkheid bekleden.

Maar hoe verschilt empathisch leiderschap precies van andere soorten leiderschap? Kunnen we leren zo te leiden of is het iets waarmee we geboren worden? In het artikel van vandaag beantwoorden we deze vragen.

Waaruit bestaat empathisch leiderschap?

Leiderschap is het vermogen om een groep mensen of een organisatie te leiden. Een leider moet een duidelijke visie vaststellen van te bereiken doelen. Ook moet hij de teamleden motiveren om aan dat gemeenschappelijke doel te werken, terwijl hij ook interne conflicten tussen verschillende groepsleden moet oplossen.

Poppetjes op een bord

Maar hoewel alle leiders deze kenmerken gemeen hebben, zijn er verschillende soorten leiderschap. Bij sommige gaat het om handelen door persoonlijk voordeel boven de behoeften van de groep te stellen. Anderen gebruiken manipulatieve tactieken, terwijl weer anderen arrogant en narcistisch handelen.

Aan de andere kant is iemand die empathisch leiderschap beoefent in staat om zich in de schoenen van een ander te verplaatsen. Empathische leiders proberen ook de behoeften van de markt te begrijpen, evenals die van de consumenten. Door dit te doen zijn ze in staat elke klant precies te geven wat hij nodig heeft.

Een empathische leider kan effectief communiceren met de rest van het team en hen vertellen wat nodig is. Ze zijn in staat te communiceren op een manier waardoor ze het werk willen doen. De teamleden moeten het gevoel hebben dat de doelen van het bedrijf of de groep hun eigen doelen zijn.

Hoe ontwikkel je empathisch leiderschap?

Volgens onderzoek moet iemand die een empathisch leider wil worden vijf belangrijke vaardigheden ontwikkelen: empathie, enthousiasme, warmte, sereniteit en het vermogen om grenzen te stellen. Laten we ze elk afzonderlijk bekijken.

1. Empathie

Het is duidelijk dat een empathisch leider zich moet kunnen verplaatsen in een ander. Empathie bestaat echter niet alleen uit het begrijpen van wat een ander denkt op rationeel niveau. Iemand die zijn empathische leiderschapsvaardigheden wil ontwikkelen, zal moeten begrijpen hoe een actie elk lid van zijn team zal beïnvloeden.

Voor veel mensen zal dit vermogen om zich in andermans schoenen te verplaatsen niet gemakkelijk zijn. Uit het laatste onderzoek blijkt echter dat het voor de meeste mensen heel goed mogelijk is om empathie te ontwikkelen.

Empathisch leiderschap

2. Enthousiasme

Een goede empathische leider is in staat de rest van zijn team te motiveren en te inspireren. Dat komt omdat hun manier van leidinggeven niets te maken heeft met het dwingen van hun collega’s om hun taken af te maken. In plaats daarvan gebruikt een goede leider hun vermogen om te inspireren en te motiveren om mensen zo te laten voelen.

Om dit te bereiken is iemand die empathische leiderschapsvaardigheden bezit in staat om energie en passie te stoppen in wat hij zegt, voorstelt en doet. Ze doen dit op zo’n manier dat ze rolmodellen zijn voor hun collega’s.

3. Warmte

Omdat dit type leider in staat is zich in de schoenen van een ander te verplaatsen, zijn ze ook in staat oplossingen aan te dragen. Als ze oplossingen aandragen, zijn ze gevoelig, eerlijk en ook afgestemd op de individuele omstandigheden van mensen.

Dit betekent niet dat ze naar hun werk gaan om vrienden te maken. Integendeel, ze zijn uiterst hartelijk en weten dat er een warm persoon voor nodig is om relaties met collega’s aan te knopen. Deze nabijheid plaatst de leider in een bevoorrechte positie om het soort positieve houdingen te versterken die een groep zouden moeten beïnvloeden.

4. Sereniteit

De empathische leider moet kalm kunnen blijven in ingewikkelde, emotionele of stressvolle situaties. Om hun team effectief te kunnen leiden, moeten ze een voorbeeld voor hen worden. Als ze hen daarom hun impulsieve kant laten zien, kunnen ze het respect van hun werknemers verliezen.

Empathisch leiderschap

5. Vermogen om grenzen te stellen

De laatste vaardigheid die iemand die een empathisch leider wil zijn moet beheersen is het vermogen om persoonlijke en professionele grenzen te stellen. Hoewel ze in staat zijn de rest van hun teamleden te begrijpen, moet een goede empathische leider weten hoe hij zichzelf kan invoegen en afstand kan bewaren als dat nodig is.

Anders lijkt de leider niet meer de leider te zijn. De groepsleden zullen hem gaan zien als een van hen en de leider zal zijn respect verliezen. Daarom moet iemand die empathisch leiderschap wil ontwikkelen goed kunnen communiceren met assertiviteit. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf werkomgevingsfactoren die je hersenen beïnvloeden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf werkomgevingsfactoren die je hersenen beïnvloeden

Werkomgevingsfactoren die je hersenen beïnvloeden zijn het soort omstandigheden of situaties die je normale prestaties verstoren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mahsud, R., Prussia, G., & Yukl, G. (2010). Leader empathy, ethical leadership, and relationsoriented behaviors as antecedents of leadermember exchange quality. Journal of Managerial Psychology. https://doi.org/10.1108/02683941011056932
  • Kellett, J. B., Humphrey, R. H., & Sleeth, R. G. (2002). Empathy and complex task performance: Two routes to leadership. Leadership Quarterly. https://doi.org/10.1016/S1048-9843(02)00142-X
  • Wolff, S. B., Pescosolido, A. T., & Druskat, V. U. (2002). Emotional intelligence as the basis of leadership emergence in self-managing teams. Leadership Quarterly. https://doi.org/10.1016/S1048-9843(02)00141-8

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.