Hoe je je mannelijke energie ontwikkelt en je doelen bereikt

Als je een veelheid aan ideeën en projecten hebt die je maar niet tot uitvoering lijkt te kunnen brengen, moet je misschien je mannelijke energie ontwikkelen. Ontdek wat het is en hoe het nuttig voor je kan zijn.
Hoe je je mannelijke energie ontwikkelt en je doelen bereikt
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 04 december, 2022

Ben je een echt creatief, idealistisch en dromerig persoon, maar merk je dat je moeite hebt om je doelen te bereiken? Heb je veel ideeën en talenten, maar vind je het moeilijk om ze in praktijk te brengen? Het kan zijn omdat je niet weet hoe je je mannelijke energie moet ontwikkelen en benutten. Dit is de drang tot actie en beslissing die in ons allemaal leeft.

Het is geen kwestie van geslacht. In ieder mens zijn de twee tegengestelde maar elkaar aanvullende neigingen van mannelijke en vrouwelijke energie. Het komt echter vaak voor dat vrouwen (als gevolg van hun eigen genderrollen) meer moeite hebben zich te verbinden met hun actieve, vastberaden, gedisciplineerde en zekere kant.

Dit is niet verwonderlijk, want dit soort eigenschappen wordt meestal niet aangemoedigd in de kindertijd van meisjes. En vrouwen die ze wel vertonen worden vaak gebrandmerkt als arrogant en dominant.

Dit kan een angst opwekken om afgewezen te worden voor het aannemen van deze werkelijk essentiële houdingen. Maar als we vooruit willen, succesvol willen zijn en in harmonie willen leven, moeten we allemaal leren beide energieën te integreren en in evenwicht te brengen (Spaanse link).

Mannelijke energie

Mannelijke energie is (net als vrouwelijke) een archetype. Dit is een weergave van bepaalde mentale en emotionele eigenschappen en gedragsneigingen. Mannelijke energie is gerelateerd aan logica, actie en vastberadenheid. Het is een succesgerichte, proactieve, besluitvaardige en competitieve energie.

Vrouwelijke energie is verbonden met emotionaliteit, samenwerking, flow en ontvankelijkheid, terwijl de mannelijke verbonden is met rationele analyse, individualisme en vastberadenheid. Om een doel te bereiken of een project uit te voeren heb je beide energieën nodig. Je hebt zowel reflectie en originaliteit als discipline en actie nodig.

Als je je mannelijke energie verwerpt, zullen je ideeën, dromen en doelen waarschijnlijk onvervuld blijven. Dat komt omdat je niet de kracht en de beslissing zult vinden om eraan te beginnen en resultaten te boeken. Als je je met deze situatie identificeert, gaan we je wat advies geven om je te helpen je mannelijke energie te ontwikkelen.

Man denkt na
Mannelijke energie is proactief en succesgericht.

Hoe ontwikkel je je mannelijke energie

Op sociaal niveau worden bepaalde eigenschappen van mannelijke energie bevorderd en beloond, maar dan in hun negatieve aspect. Deze eigenschappen van overdreven individualisme, competitiviteit die anderen kapot maakt, en een gebrek aan empathie zijn echter niet de juiste weg.

Sterker nog, om je doelen te bereiken en dat in harmonie te doen, moet je de lichte kant van de mannelijke energie op de volgende manieren omarmen:

1. Leer jezelf doelen te stellen

Heb je al een duidelijk idee van wat je op de lange termijn wilt? Heb je je voorgesteld hoe het zou zijn om het te bereiken? Hoewel dit noodzakelijk is, is het niet genoeg. In feite is het tijd om duidelijke doelen voor jezelf te stellen. Bepaal op een logische manier wat je doel is en welke stappen je moet volgen.

Zet je voeten op de grond en neem deze meer praktische en minder creatieve taak op je. Zet het desnoods op papier. Mannelijke energie spoort je aan om richting te hebben en duidelijk te zijn over de volgende stappen die je gaat zetten. Organiseer jezelf. Je kunt nu beginnen.

2. Onderneem actie en neem beslissingen

Het is logisch dat je je angstig en twijfelachtig voelt als het erom gaat aan de slag te gaan, vooral als je vrouwelijke energie in je overheerst. Om deze inertie te doorbreken, onderneem je nu actie, zelfs als je je onzeker voelt. Zet de eerste stap die je voor jezelf hebt ontworpen met moed en zonder aarzeling. Naarmate je begint te lopen, zul je besluitvaardiger en zelfverzekerder worden.

Wees proactief. Wacht niet op het perfecte moment dat je alles onder controle hebt of op iemand die je bij de hand komt nemen. Neem beslissingen, maak veranderingen en ga vastberaden vooruit. Als je faalt, kun je je plan bijstellen en van de ervaring leren, maar sta niet toe dat je verlamd blijft. Juist het ondernemen van actie zal je de boost geven waar je op wacht.

3. Houd vol en disciplineer jezelf

Als je je mannelijke energie niet hebt ontwikkeld, kun je je laten meeslepen door zelfgenoegzaamheid. Inderdaad, het gevoel dat je al genoeg doet en te laks met jezelf omgaat is vaak een excuus om je niet in te spannen.

Desalniettemin, als je deze houding aanneemt, is het zeer waarschijnlijk dat je je doel nooit zult bereiken. Sterker nog, je zult waarschijnlijk aan een veelheid van projecten beginnen, maar er geen enkele afmaken.

Volharden en jezelf disciplineren betekent dat je je inzet voor wat je weet dat je moet doen. Het betekent standvastig zijn tegenover luiheid en demotivatie die zich onderweg kunnen voordoen. Zet je emotionele deel dat handelt op basis van je verlangens en voorkeuren opzij, en kom de verplichting na die je tegenover jezelf hebt.

Vrouw aan het werk
Om mannelijke energie te ontwikkelen, moet je doelen stellen, gedisciplineerd zijn, en beslissingen nemen.

4. Wees niet bang om te concurreren

Ten slotte ben je misschien terughoudend om je doelen na te streven uit angst voor wat anderen van je kunnen denken. Je bent bang gebrandmerkt te worden als ambitieus en egoïstisch.

De mannelijke energie nodigt je echter uit om te vertrouwen op je plannen en capaciteiten en onbevreesd naar buiten te brengen wat je kunt bijdragen. Het moedigt je aan om duidelijk te zijn over de waarde van je voorstellen, zodat je ze zonder aarzeling aan anderen kunt doorgeven.

Misschien werk je liever in een team en ben je meer gericht op het bieden van steun aan anderen. Maar als je wilt dat je doelen werkelijkheid worden, moet je kunnen concurreren, zelf prioriteiten stellen en individueel handelen zonder schuld. Onthoud dat dit niet inhoudt dat je iemand kwaad doet en dat het je geen slecht mens maakt.

Kortom, het ontwikkelen van je mannelijke energie betekent dat je jezelf toestaat je potentieel aan vastberadenheid, zelfvertrouwen en gedrevenheid, dat in ons allemaal leeft, tot uitdrukking te brengen. Omarm je rationele, vastberaden en gedisciplineerde kant. Het zal ervoor zorgen dat de creativiteit die je bezit zijn vruchten zal afwerpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castellanos, G., Montecino, S., Kaufman, M., Santos, L., Muñoz, S., Fuller, N., … & Segura, N. (1995). Género e identidad: ensayos sobre lo femenino y lo masculino. TM editores.
  • Golden, T. (2020). Acknowledging the Masculine and Feminine in Offering Support. Social Support: A Reflection of Humanity.
  • Kawall, J. (2006). On complacency. American Philosophical Quarterly43(4), 343-355. https://www.jstor.org/stable/20010257

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.