Verborgen oorzaken van luiheid die je moet leren kennen

Verborgen oorzaken van luiheid die je moet leren kennen

Laatste update: 18 december, 2018

Is luiheid een persoonlijkheidskenmerk of zijn er andere redenen voor? Veel mensen weten niet dat depressie, angst of stress enkele van de verborgen oorzaken van luiheid zijn. Het kan zelfs een symptoom zijn van de druk die ontstaat als gevolg van de obsessie van onze maatschappij met succes en prestatie.

Luiheid is ongetwijfeld een gedrag met psychologische bepalende factoren dat je moet leren kennen. Als je snel even op Google zoekt, dan zal je duizenden artikels over luiheid vinden. Bijna al deze artikels focussen op hetzelfde: hoe belangrijk het is om je luiheid te overwinnen.

Deze artikels staan ook vol strategieën om luiheid te bestrijden. Ze hebben het dus over een eind maken aan je luiheid alsof het een oude sweater of een jeukend korstje is. Wat deze artikels echter niet doen, is jou uitnodigen om de echte oorzaken van luiheid te leren begrijpen. Ze doen geen enkele poging om te bepalen wat er onder het oppervlak gebeurt.

Tot een beter begrip van luiheid

Anderzijds zijn er ook deskundigen op dit gebied die ons uitnodigen om een beter begrip te krijgen van luiheid. Nando Pelusi is een evolutionaire psycholoog en een rationeel-emotieve therapeut. Hij legt iets heel interessant uit over dit onderwerp. Als soort hebben we neiging om te proberen energie te bewaren. Luiheid is dus eigenlijk iets dat we van onze voorouders geërfd hebben.

Toen middelen schaars of onzeker waren, was het belangrijk om energie te sparen. De eerste mensen wisten tenslotte niet wanneer ze het konden nodig hebben. Misschien neemt luiheid dus over wanneer je een soort onzekerheid in je leven merkt. Het is jouw instinctieve manier om een moment van introspectie te nemen zodat je energie kan sparen.

Dr. Pelusi zegt ook dat het vermogen om te reageren, te vechten en oplossingen te vinden voor problemen op onbekend terrein in onze genen zit. Luiheid heeft dus vaak een gewettigde reden en een doel. Je kan luiheid leren begrijpen en ontdekken wat er achter kan zitten. In die zin maakt dit je leven op zovele manieren gemakkelijker.

“Heer, we weten wat we zijn maar weten niet wat we kunnen zijn.”

– William Shakespeare-

Verborgen oorzaken van luiheid

Verborgen oorzaken van luiheid

Zwakheid is niet het enige dat luiheid veroorzaakt. Dat geldt ook niet voor ijdelheid, vertraging of uitstelgedrag. Soms gebruiken we deze termen door elkaar. We weten dat luiheid en uitstelgedrag iets gemeenschappelijk hebben: een lage motivatie. Mensen die uitstelgedrag vertonen, hebben echter wel de bedoeling om uiteindelijk de taken af te werken.

Anderzijds heeft een luie persoon niet altijd de kracht om zijn doelstellingen te verwezenlijken. In dit geval van luiheid is het echt belangrijk om te weten wat er achter de luiheid plaatsvindt. We zullen nu de meest voorkomende verborgen oorzaken van luiheid bekijken.

Luiheid die angst verbergt

Luiheid is net als een zacht en comfortabel bed waarin je kan ontsnappen aan de werkelijkheid. Soms neem je je toevlucht tot luiheid wanneer je je vooral angstig voelt in je dagelijks leven. Misschien ben je bang dat je jouw doelen niet zal halen. Of je bent bang om te falen of niet te zijn wat anderen willen dat je bent.

Anderzijds kan je angstgevoelens ervaren omdat je de confrontatie moet aangaan met dingen die je niet onder controle hebt.

Al die angst wordt dan overweldigend. Je beslist dan ook om alles voor morgen te laten. Of je hebt nog een betere reden. Je zal wachten tot je meer gemotiveerd bent. Die volgende dag komt echter nooit omdat je angst altijd overneemt.

Luiheid kan angst verbergen

Luiheid als een symptoom van depressie

Het is niet altijd gemakkelijk om een depressie vast te stellen. In de meeste gevallen verbergt een depressie zich achter uitputting en apathie. Het zwarte gat van depressie slikt alle positieve dingen in.

Studies zoals het volgende onderzoek in het tijdschrift Clinical Neuroscience onthullen precies dit feit. Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben vastgesteld dat luiheid bij de meeste depressieve patiënten een symptoom is dat steeds terugkeert.

Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is om aandacht te schenken aan mensen die zich lui en ongemotiveerd gedragen. Dit is vooral waar als ze ook tekenen vertonen van andere psychologische problemen zoals uitputting, negativiteit en fatalistische gedachten.

Biologische oorzaken van luiheid

Eén van de verborgen oorzaken van luiheid kunnen bepaalde medische aandoeningen zijn. Als je vaak moe, overweldigd, uitgeput en ongemotiveerd bent, dan moet je enkele diagnostische onderzoeken laten doen. Je kan een soort stoornis van de schildklier hebben. Problemen met de schildklier kunnen diabetes, bloedarmoede, slaapapneu, hartziekte of zelfs fibromyalgie veroorzaken.

Het ontbreken van een echt doel is een verborgen oorzaak van luiheid

Een doel is essentieel om betekenis te geven aan je leven. Als je geen enkel doel hebt, dan zal je niet gemotiveerd zijn om ook maar iets te doen. Misschien hebben enkele ervaringen je teleurgesteld. Dingen zijn misschien gewoon te ingewikkeld of te moeilijk.

Je vindt het dan moeilijk om te dromen en plannen te maken. Dan schakel je over op luiheid omdat het een veilig en rustig toevluchtsoord is. Daar kan je dan gewoon in vrede zijn.

We zijn allemaal op een bepaald moment in die ruimte geweest. Bovendien voelen tieners zich vaak op die manier. Het komt tot uiting in afzondering waarbij de klassieke “luie” tiener zich de hele dag in zijn kamer opsluit. Dit komt heel vaak voor. Het zal eindigen op het moment dat je een doel vindt.

Het Institute of Epidemiology and Health Care aan het University College in Londen heeft over dit onderwerp een studie gepubliceerd in het tijdschrift  The Lancet. Ze stelden vast dat welzijn en geluk intrinsiek verbonden zijn met een doel en betekenis hebben in je leven.

Als jij dus het gevoel hebt dat een doel in je leven ontbreekt en dat dit jou lui maakt, dan is het tijd om iets te vinden dat jou motiveert. Kom erachter wat jou hoop geeft.

Het ontbreken van een doel

Tot slot

Het is nu misschien een goed moment om een eind te maken aan het stigma over luiheid. Er zullen altijd mensen zijn die gewoon uit vrije keuze lui en niet actief zijn. Het is echter ook belangrijk dat we erkennen dat luiheid vaak gepaard gaat met vervelende apathie en droefheid.

Het is dus van belang dat je leert wat er onder het oppervlak gebeurt. Op die manier kan je de verborgen oorzaken van luiheid ontdekken. Graaf een beetje dieper en bekijk het van dichterbij. Probeer om het te begrijpen. Stel het niet uit tot morgen.

Als we één ding over luiheid weten, dan is het dat hoe langer je wacht om er de confrontatie mee aan te gaan, hoe erger het wordt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.