Hoe kun je onzekerheid overwinnen?

Onveiligheid is een vrij algemeen gevoel. Toch is het ook een bron van veel ongemak en staat het persoonlijke groei in de weg. Laten we eens kijken wat het is en hoe we het kunnen overwinnen.
Hoe kun je onzekerheid overwinnen?
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 21 augustus, 2023

Onzekerheid kan verschillende oorzaken hebben maar wat de oorzaak ook is, het kan moeilijk zijn om dit te overwinnen. Een van de fundamentele oorzaken is echter een gebrek aan zelfvertrouwen. We hebben ons allemaal wel eens onzeker gevoeld in bepaalde situaties. Als je je zo voelt, ben je bang om te falen, afgekeurd of afgewezen te worden, of jezelf te laten zien.

Deze psychologische dimensie is een van de meest terugkerende onder de algemene bevolking. In feite zit onzekerheid achter toestanden zoals gevoelens van afwijzing, eenzaamheid, sociale angst en zelfs een laag zelfbeeld. De factoren die dit bepalen, kunnen variëren van trauma uit de kindertijd tot slecht beheer van sociale vaardigheden.

Toch is het mogelijk om onzekerheid te overwinnen. Op deze manier kun je opstaan als een zelfverzekerder, competenter en waardevoller persoon.

“Een manier om onze wilskracht en focus te vergroten, is door onze afleidingen te beheersen in plaats van ze ons te laten beheersen.”

Daniel Goleman

Als je denkt dat het je aan gedrevenheid of matigheid in je sociale relaties ontbreekt, aarzel dan niet om je zelfvertrouwen te trainen. Vijl de randen van je onzekerheden af en begin erbij te horen, in welke situatie je je ook bevindt.

Persoonlijke onzekerheid: oorzaken en kenmerken

Alles wat er in je leven gebeurt, vormt je. Hoewel het waar is dat genetica en biologie je vatbaar maken om een min of meer zelfverzekerd en assertief karakter te tonen of min of meer extravert te zijn, word je ook gevormd door de gebeurtenissen in je verleden.

  • Een studie gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology (Engelse link) , uitgevoerd door Dimitros Ballos en Danny Dorling van de Universiteit van Sheffield (VK), legde uit dat 40 procent van ons ‘geluksquotiënt’ gebaseerd is op recente gebeurtenissen in het leven. Daarom is het normaal dat je een bepaald gevoel van onzekerheid ontwikkelt als je faalt, in de steek gelaten wordt of een diepe teleurstelling ervaart.
  • Bovendien zorgen factoren zoals sociale angst en de constante angst om door anderen te worden beoordeeld, ook voor een onzeker gevoel. Dit soort angst wordt vaak ook gemedieerd door de hierboven genoemde levensgebeurtenissen. Zo zal een autoritaire, kritische en zelfs gewelddadige opvoeding en opleiding een onzeker profiel vormen.
  • Een andere verklaring voor onzekerheid is dat het wordt gedreven door perfectionisme. Inderdaad, als je jezelf uitscheldt omdat je niet goed genoeg bent, laat je een diepe onzekerheid zien. Hierdoor kun je last krijgen van bepaalde psychische stoornissen.
Man met onzeker gezicht

Hoe zijn onzekere mensen?

Onzekere mensen vertonen een aantal kenmerkende signalen. In de regel hebben ze de neiging om de goedkeuring van anderen te zoeken om zich op de een of andere manier veilig te voelen.

  • Ze hebben de neiging om defensief te zijn en accepteren geen kritiek. Dat komt omdat ze het als een aanval op zichzelf beschouwen. Daarom is het moeilijk om een constructief gesprek te voeren met een onzeker persoon.
  • Onzekere mensen die niet weten hoe ze hun onzekerheid moeten overwinnen, hebben vaak een eigenaardig vermogen. Sterker nog, ze zorgen ervoor dat anderen zich ook onzeker voelen en zichzelf in vraag stellen.
  • Ze kunnen niet zwijgen en hebben de neiging om eventuele stiltes op te vullen met onnodig gepraat. Dat komt omdat ze zich ongemakkelijk voelen bij hun eigen gedachten, omdat ze geen bijzonder positieve mening over zichzelf hebben.
  • Vreemd genoeg hebben ze de neiging om veel grappen te maken. Sterker nog, ze proberen anderen aan het lachen te maken. Tegelijkertijd hebben ze echter de neiging om te ongevoelig te zijn voor anderen, waarbij ze zowel hen als zichzelf voor de gek houden in een poging de aandacht te trekken.
  • Ze hebben de neiging egoïstisch te zijn en zichzelf constant te promoten. Ze doen dit omdat ze bevestiging van andere mensen nodig hebben.

“Arrogantie is de camouflage van onzekerheid.”

-Tim Fargo-

Aan de andere kant zijn onzekere mensen zeer competitief en kunnen ze niet tegen een nederlaag. Tegelijkertijd zijn ze te autoritair en compenseren ze hun gebrek aan vertrouwen door hun frustraties af te reageren op hun ondergeschikten, vooral mensen die te volgzaam zijn.

In relaties zijn onzekere mensen jaloers en vaak beledigend, omdat ze geen vertrouwen hebben in hun partners. Dit leidt tot wantrouwen en constante woordenwisselingen met leden van het andere geslacht.

Hoe kun je onzekerheid overwinnen?

Het was de psycholoog Alfred Adler die de term ‘minderwaardigheidscomplex’ bedacht. Met dit concept definieerde hij die mensen die zichzelf zien met de constante behoefte om te vechten voor hun ‘superioriteit’. Ze saboteren de gevoelens van anderen om hen klein te laten voelen, omdat ze zich stiekem zelf ook klein voelen.

Als je deze behoefte bij jezelf herkent, is het tijd om te veranderen. Hier zijn enkele tips om je te helpen om onzekerheid te overwinnen.

Denk positief

Verander de richting van je gedachten en oriënteer ze op positiviteit. Geleidelijk aan zul je ontdekken hoe je met deze aanpak angsten, leegte en angst kunt overwinnen. Wees net zo kritisch op jezelf als op anderen, maar laat je er niet door verlammen.

Vrouw die onzekerheid overwint

Overwin je zwakheden

Begrijp dat het onmogelijk is om perfectie te bereiken. Leer je zwakke punten kennen, accepteer ze, transformeer ze en laat ze in je voordeel werken. Denk na over je sterke punten en ontwikkel strategieën waarmee je een verandering kunt bewerkstelligen en rustig en zelfverzekerd vooruit kunt gaan.

Vergelijk jezelf niet met anderen, dit roept alleen maar jaloezie en onzekerheid op. Wees trots op wie je bent. Jij bent jij, anders en speciaal, daarom hoef je niemand anders als referentie te nemen. Je moet je ook niet minderwaardig voelen.

Deel je gedachten

Deel je negatieve emoties met je beste vrienden en familie. Houd je gevoelens niet tegen. Zorg ervoor dat je je onzekerheden eerlijk uitspreekt, met mensen die om je geven. Ze kunnen je helpen om je elke dag een beetje zekerder te voelen en om die situaties of ervaringen te doorstaan waar je samen met jou aan moet werken.

Zeg nee tegen paranoïde of onzinnige ideeën

“Als ik dit doe, weet ik zeker dat het allemaal fout gaat.” Ze kijken me zo aan omdat ze me uitlachen en ze denken dat ik een mislukkeling ben.”

Als je je realiseert dat je een cyclus van obsessieve en paranoïde gedachten, het is tijd om er een einde aan te maken. Ze brengen je nergens positief. Ze beperken je alleen en zorgen ervoor dat je je klein voelt. Begin positief te praten. Het zal je helpen jezelf te verbeteren en controle te krijgen.

Veel plezier

Ontspan en heb plezier. Leer los te koppelen om jezelf te vinden. Zorg voor een intern evenwicht en praat met je onzekere geest en de angsten die erin leven. Neem maatregelen om ze kwijt te raken. Zeg dat ze weg moeten gaan omdat je gelukkig moet zijn, je veilig, waardig en tevreden moet voelen met alles wat je bereikt en zult blijven bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Naranjo M. Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Actualidades Investigativas en Educación [Internet]. 2007;7(3). Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/447/44770311.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.