Stressuitslag: wanneer je huid reageert op je emoties

Heb jij ooit wel eens rode vlekken op je gezicht, nek, borst of buik gehad? Stress is gekoppeld aan de huid. Dit soort onaangename manifestaties komen dus heel vaak voor. Wil je weten waarom dit gebeurt? In dit artikel leggen we stressuitslag uit.
Stressuitslag: wanneer je huid reageert op je emoties
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Kunnen we door stress huiduitslag, vlekken, puistjes of netelroos krijgen? Veel extreme psychische aandoeningen kunnen zich organisch en ook fysiek manifesteren. Binnen de dermatologie is dit zelfs een veelvoorkomende relatie. Het komt zelfs steeds vaker voor, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Lees in het artikel van vandaag alles over stressuitslag.

Het gecompliceerde verband tussen de huid en stress wordt al tientallen jaren bestudeerd. Het verband tussen de huid en de hersenen heeft ertoe geleid dat de psychologie, de endocrinologie, de neurobiologie en de dermatologie hebben samengewerkt om dit fenomeen beter te begrijpen.

Deze manifestaties kunnen natuurlijk erg hinderlijk en invaliderend zijn. Soms kunnen intense inflammatie en roodheid in het gezicht het sociale leven van iemand ernstig beperken.

Daarnaast gaan deze huiduitslag en ontsieringen meestal gepaard met intense jeuk en pijn die het normale dagelijkse leven van een persoon kunnen beperken.

Stressuitslag door langdurige stressituaties

Stressuitslag: wat het is, waarom het verschijnt en hoe het te behandelen

Veel mensen die aan stress lijden krijgen vaak ook last van huidaandoeningen. De meest voorkomende zijn ongetwijfeld typische acne-uitbraken.

Eén aspect moeten we echter ophelderen: deze manifestaties kunnen ook te wijten zijn aan typische adolescentieomstandigheden en kunnen alleen als stressuitslag worden beschouwd wanneer deze psychologische toestand in de loop van tijd intensief wordt ervaren.

We kunnen niet over het hoofd zien dat de huid het grootste orgaan in het lichaam is. Het is ook erg gevoelig voor onze stemmingen. Rosacea, dermatitis, psoriasis of vitiligo zijn vrij vaak voorkomende veranderingen en zijn de reden van de meeste dermatologische consulten.

Hoe weet je of de vlekken of huiduitslag het gevolg zijn van stress?

Deze stressuitslag kan van de ene op de andere dag verschijnen. Het verschijnt als een uitbraak en het eerste dat we meestal denken, is dat het te wijten is aan een soort allergie. Het is ook heel gemakkelijk om het te onderscheiden van onzuiverheden als gevolg van de zon, omdat ze een bruinere kleur hebben en in de loop van tijd geleidelijk vorm krijgen.

Stressuitslag of vlekken veroorzaakt door stress zien er meestal als volgt uit:

  • Ze hebben een roodachtige tint.
  • Ze zijn onregelmatig en ontstaan in groepen.
  • De uitslag verschijnt meestal in de nek, borst en buik, maar ook op de armen en benen.
  • Je zult ze opmerken omdat ze jeuken, prikken en je storen als je kleren er tegenaan schuren.

Waarom verschijnt stressuitslag?

Stresssituaties die lange tijd aanhouden, eisen op de lange termijn hun tol. Ze doen dat op veel manieren, dat klopt, maar plotselinge vlekken of uitslag op de huid is in dit geval een vrij algemeen verschijnsel. Laten we de oorzaken van het verschijnen van deze uitslag eens analyseren.

Psychologische stress veroorzaakt een ontstekingsreactie op de huid, waardoor vlekken, huiduitslag en netelroos ontstaan. Zelfs de genezing van wonden wordt verhinderd. Dit is wat een onderzoek (Engelse link), uitgevoerd aan de Vrij Universiteit van Berlijn door artsen Robert Maioff en Yingh Shen onthulde.

  • We weten verder dat genoemde stresssituaties de adrenalinespiegel in het bloed verhogen, waardoor de cortisolspiegel stijgt.
  • Dit hormoon brengt de huid in onbalans en veroorzaakt het optreden van seborroïsch eczeem en bacteriën.
  • We ondergaan hormonale veranderingen, een opeenhoping van gifstoffen en er beginnen ontstekingsprocessen te verschijnen. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en ook het meest gevoelig voor deze hormonale veranderingen.
  • We weten bijvoorbeeld dat vitiligo, ook al is het een auto-immuunziekte, ook kan worden verergerd door stress. Dit gebeurt wanneer het immuunsysteem zelf de huidcellen die melanine produceren aanvalt. Zo verschijnen de klassieke witte vlekken.
  • Rosacea is een andere huidaandoening die ook kan ontstaan als gevolg van stress en als reactie op de ontsteking veroorzaakt door een teveel aan cortisol.
Het verband tussen emoties en je huid

Hoe stressuitslag te behandelen

Stressuitslag kan op elk moment verschijnen. Telkens wanneer je door periodes van langdurige stress gaat, loop je het risico op een of andere vorm van huidverandering. Wat kun je in deze omstandigheden doen?

  • Het eerste dat je moet doen is naar je dokter gaan en andere pathologieën uitsluiten,
  • In het algemeen, om zowel ontsteking als jeuk te verminderen, worden meestal antihistaminica voorgeschreven.
  • Het is duidelijk dat als je niet met de stress omgaat, de nervositeit aanwezig zal blijven, evenals jeuk, ongemak en het risico op meer stressuitslag.
  • Je moet de cyclus doorbreken. Om dit te doen, is cognitieve gedragstherapie erg nuttig. Met deze therapie kun je werken aan de disfunctionele gedachten en ideeën die het ongemak versterken.
  • Het is ook erg belangrijk om routines vast te stellen met rusttijden, vrije tijd en fysieke en mentale ontkoppeling.
  • Het is ook altijd erg goed om aan matige lichaamsbeweging te doen.
  • Daarnaast is het ook erg belangrijk om op je dieet te letten. Eet minder verzadigde vetten, kant-en-klaarmaaltijden, geraffineerde bloem, alcohol of stimulerende dranken zoals koffie.

Kortom, je mag de impact van emoties, zorgen en psychologische toestanden op de gezondheid van je huid niet verwaarlozen. Wanneer het lichaam tegen je praat, is het je plicht om de boodschap die het je stuurt te begrijpen en te proberen een oplossing te zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chen Y., Maidof R., Lyga J. (2017) Brain-Skin Connection: Impact of Psychological Stress on Skin. In: Farage M., Miller K., Maibach H. (eds) Textbook of Aging Skin. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-47398-6_153

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.