De relatie tussen je huid en je emoties

De relatie tussen je huid en je emoties

Laatste update: 01 mei, 2018

Als je verdrietig of gestrest bent, ziet je huid er ruwer en minder glanzend uit. Het ziet er droger en bleker uit dan normaal. Als je je daarentegen goed voelt, lijkt je huid in perfecte harmonie te zijn. Deze waarneming toont de onthullende relatie tussen je huid en je emoties.

Met een oppervlakte van gemiddeld 1,5 tot 2 m² een gewicht van bijna 5 kg is de huid het grootste orgaan in het lichaam. En het is toevallig tevens een weerspiegeling van onze gemoedstoestand en onze gezondheidsproblemen. Daarom zijn alle intense negatieve gevoelens direct zichtbaar op onze huid.

Allergieën, een stekend gevoel, ruwheid, roodheid, netelroos, droogheid, kloofjes, wonden, verandering in pigmentatie, zweten, uitdroging… Dit zijn enkele van de veranderingen die kunnen optreden in je huid die geen fysiologische trigger hebben. Het kunnen psychosomatische veranderingen zijn met psychologische en emotionele wortels.

Je huid en je emoties zijn nauw met elkaar verbonden. Soms laat je huid precies datgene zien wat je probeert te verbergen.

Kortstondige veranderingen in de huid

Als je je schaamt, worden je wangen rood. Als je bang bent, wordt je huid bleek. Ben je verliefd, dan licht je gezicht op. Als iets je sterk beïnvloedt, krijg je kippenvel. Er zijn hartstikke veel gevallen waarin kleine veranderingen in je huid je emotionele toestand weergeven.

Huid en emoties: naakte vrouw raakt haar rug aan

Je moet echter altijd je arts of dermatoloog raadplegen als je plotselinge veranderingen in je huid waarneemt om oorzaken van een ernstigere ziekte uit te sluiten.

De stimuli die je uit je omgeving ontvangt activeren een reeks systemen in je lichaam. Als je bijvoorbeeld boos bent, zet je lichaam onder andere het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het immuunsysteem in werking. Het negatieve gevoel produceert een reeks veranderingen in je lichaam. Deze vinden zowel intern als extern plaats (Schwarzer en Koo Chon, 1998.)

Bepaalde delen van je huid en je emoties

Het deel van je huid waar je veranderingen ziet, toont de impact en intensiteit van de emotie op dat deel van het lichaam.

  • Als je kleine puistjes of vlekken op je gezicht krijgt, ben je misschien bang om je reputatie te verliezen. Misschien heb je een minderwaardigheidscomplex of heb je zelfs behoefte aan bescherming.
  • Veranderingen op je hoofd kunnen een teken zijn van een creatieve blokkade. Misschien moet je je manier van denken veranderen of van de norm afwijken. Dit kan ook te maken hebben met een verlangen naar het verleden of met emotionele wonden.
  • Koortsblaasjes (herpes) op je lippen en strontjes zijn meestal tekenen van instabiliteit en nervositeit. Je huid en je emoties bundelen hun krachten om je paniek, woede, angst, wanhoop of emotionele harnas te externaliseren. Als je koortsblaasjes op je geslachtsdelen hebt, betekent dit dat je te maken hebt met schuldgevoelens of straf. Gezegd wordt dat herpes in dit deel van je lichaam een ​​teken is van ambivalentie tussen seksueel verlangen en schaamte.
  • Veranderingen in de huid van je voeten kunnen betekenen dat je niet tevreden bent met waar je bent en dat je een verandering nodig hebt.
  • Als je huidproblemen hebt op je armen, kan dit betekenen dat je meer affectie en emotioneel contact nodig hebt. Het kan ook conflicten op het werk of op school aangeven, vooral als je problemen op je ellebogen ziet.
  • Als je problemen hebt op je handen, heb je te maken met een onevenwichtigheid tussen geven en ontvangen.
Naakte man met overweldigende emoties

Welke huidlaag?

De huid bestaat uit drie lagen: de epidermis, de dermis en de hypodermis. De opperhuid is de buitenste laag, de hypodermis is de diepste laag en de dermis zit er tussenin. De soorten emotionele conflicten zijn dan ook afhankelijk van welke huidlaag het probleem heeft. Dit is een duidelijk bewijs van de relatie tussen je huid en je emoties.

  • Problemen in de opperhuid weerspiegelen vaak conflicten als gevolg van een scheiding, relatiebreuk of problemen met een familielid, vrienden of sociale kring. Eczeem op deze huidlaag is een teken dat je bang bent om alleen of geïsoleerd te zijn. Sclerodermie kan een soort dramatische scheiding weerspiegelen die niet valt op te lossen. Psoriasis is een teken van een dubbele scheiding – scheiding van jezelf en van iemand anders.
  • In de dermis zien we scheidingsproblemen en verlies van fysieke identiteit. Wratten op deze huidlaag wijzen op een soort litteken veroorzaakt door een eerdere aanval. Het is een schild dat een teken van aanval of agressie achterlaat. Als de wratten verschijnen op de onderste ledematen, is het conflict gerelateerd aan de kindertijd.
  • Als laatste wijzen problemen in de hypodermis erop dat je je niet goed voelt over hoe je eruitziet. Je hebt een gebrek aan zelfvertrouwen, je hebt overgewicht, of je houdt vocht vast. Dit heeft ook te maken met harde zelfkritiek.

Emotionele ziekten

Wanneer je lever niet goed functioneert, veroorzaakt de opbouw van bilirubine in je lichaam geelzucht. Met andere woorden, de huid wordt geel. Dit is een duidelijk teken van de relatie tussen de huid en andere weefsels.

Hoewel duidelijk wetenschappelijk bewijs ontbreekt, wordt aangenomen dat het langdurig vasthouden aan haat, boosheid, jaloezie of woede ernstige gevolgen heeft voor je lichamelijke gezondheid.

Naakte vrouw met overweldigende emoties

Zo ook wordt constitutioneel of atopisch eczeem in verband gebracht met angst en fobieën. Mensen met deze huidproblemen hebben de neiging hun agressieve impulsen strikt te controleren, met als gevolg dat deze op hun huid tot uiting komen. Netelroos wordt daarentegen geassocieerd met de angst om aangevallen te worden. Mensen die het hebben, hebben dan ook de neiging om angstig, passief en gevoelig te zijn, vooral in hun relaties.

Zoals je kunt zien, zijn je huid en je emoties fundamenteel met elkaar verbonden. Pak emotionele problemen dan ook aan, zodat je huid hier geen last van krijgt. Vertrouw niet alleen op vochtinbrengende crèmes of medicinale lotions. Om dit soort problemen op te lossen, is het net zo belangrijk om je te richten op de binnenkant.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.