Steven Pinker: de vader van de evolutionaire psychologie

Steven Pinker is een veelzijdig figuur die een aantal belangrijke bijdragen heeft geleverd aan zowel de psychologie als de taalkunde. Dit heeft hem erkenning gebracht als de vader van de evolutionaire psychologie.
Steven Pinker: de vader van de evolutionaire psychologie
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Steven Pinker is geboren in 1954 in Montreal. Hij wordt beschouwd als de vader van de evolutionaire psychologie, maar hij is ook een belangrijke wetenschapper, taalkundige en schrijver.

Hij heeft een aantal belangrijke bijdragen geleverd aan de perceptie en de taalontwikkeling van kinderen. Om al deze redenen willen we je wat meer vertellen over het leven van Steven Pinker en enkele van zijn meest interessante boeken.

Het leven Steven Pinker

Steven Pinker werd geboren in een Joodse familie. Zijn vader was advocaat en zijn moeder was raadgever van de middelbare school en vice-directeur. Zijn zus is kinderpsycholoog en journalist en zijn broer is politiek analist.

In 1979 promoveerde Steven Pinker in de Experimentele Psychologie aan Harvard University. Van daaruit kreeg hij een baan als onderzoeker en professor aan Stanford University en het Massachusetts Institute of Technology.

Steven Pinker is drie keer getrouwd. Zijn eerste vrouw was de klinisch psycholoog Nancy Etcoff. Daarna trouwde hij met de cognitieve psycholoog Illavenin Subbiah. Hij is momenteel getrouwd met filosofieprofessor Rebecca Goldstein.

Van 1994 tot 1999 was Pinker co-directeur van het Centrum voor Cognitieve Neurologie. Momenteel werkt hij als hoogleraar aan Harvard en blijft hij onderzoek doen en schrijven. Hij neemt ook deel aan veel debatten en conferenties over wetenschap en menselijkheid.

Niets geeft het leven met meer betekenis dan het besef dat elk moment van bewustzijn een kostbaar geschenk is.”

-Steven Pinker-

De hersenen verlicht in een open hand

Contributies en publicaties

Aan het begin van zijn professionele carrière richtte Steven Pinker zich op het onderzoek naar taal en taalontwikkeling bij zijn zoon. Hij wilde steun geven aan de theorie van Chomsky dat taal een formeel, universeel en aangeboren mechanisme is, volledig niet-pragmatisch noch semantisch.

Hoewel hij het met Chomsky eens was dat taal aangeboren was, dacht Pinker dat het berustte op cognitieve processen zoals het onthouden van woorden en het leren toepassen van grammaticale regels.

Een van zijn beste boeken is Het taalinstinct. Er is nog een ander boek dat het vermelden waard is, het Engelse Words and Rules: The ingredients of language.

Naast zijn interesse in taalkunde, onderzoekt Steven Pinker het menselijk gedrag. Een van zijn beroemdste boeken heet The better angels of our nature. Hij heeft ook veel aandacht besteed aan theorieën over de menselijke geest. Zijn belangrijkste boeken daar zijn “Hoe de menselijke geest werkt” en “The blank slate.”

Dat is nog niet alles. Pinker heeft ook veel essays geschreven over taal en de geest. Enkele grote zijn “The rules of language,” “Language as an adaptation to the cognitive niche” en “So how does the mind work.” Het zijn allemaal fascinerende en belangrijke artikelen die het lezen waard zijn.

Steven Pinker: een invloedrijk persoon

De dingen Pinker heeft gedaan zijn niet onopgemerkt gebleven. In 2004 noemde het beroemde tijdschrift Time hem een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. De tijdschriften Prospect en Foreign Policy noemden hem in 2005 ook een van de 100 belangrijkste intellectuelen ter wereld.

We kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat Steven Pinker ook maar liefst negen eredoctoraten heeft ontvangen van verschillende universiteiten. Hij is ook de huidige voorzitter van het Usage Panel voor het American Heritage Dictionary en schrijft artikelen in gerenommeerde bladen als The New York Times, Time en The Atlantic.

Uiteraard is geen enkele taal aangeboren. Neem een kind van een willekeurig ras, breng ze groot in een willekeurige cultuur, en ze zullen de taal net zo snel leren. Dus geen enkele taal zit in de genen. Wat echter wel in de genen zou kunnen zitten, is de mogelijkheid om taal te verwerven.

-Steven Pinker-

Kortom, Steven Pinker bestudeert de menselijke geest, taal en gedrag. De artikelen die hij schrijft zijn fascinerend en zeer actueel. Als hij interessant klinkt, moedigen we je zeker aan om wat van zijn werk te lezen!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Díaz Gómez, José Luis. (2015). La naturaleza de la lengua. Salud mental38(1), 5-14. Recuperado en 29 de julio de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252015000100002&lng=es&tlng=es.
  • EGUREN, LUIS. (2014). LA GRAMÁTICA UNIVERSAL EN EL PROGRAMA MINIMISTA. RLA. Revista de lingüística teórica y aplicada52(1), 35-58. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48832014000100003
  • Pardo, H. G. (2004). Reseña de” La tabla rasa: la negación moderna de la naturaleza humana” de Steven Pinker. Psicothema16(3), 526-528.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.