Huwelijkscrisis overwinnen: 3 tips om je te helpen

Huwelijkscrisis overwinnen: 3 tips om je te helpen

Laatste update: 15 november, 2018

Een huwelijkscrisis overwinnen is niet eenvoudig. Liefdesverhalen, gelukkige mensen en schijnbaar perfecte relaties zien we overal om ons heen. Dus wanneer er iets mis is met onze relatie hebben we de neiging om ons slecht te voelen en zorgen te maken.

Het hebben van een huwelijkscrisis is echter niet het einde van de wereld. Huwelijksproblemen kunnen een goede gelegenheid zijn om te ontdekken wat belangrijk is voor een ieder van jullie, om je toewijding aan elkaar te hernieuwen en om je relatie te verbeteren.

Een huwelijkscrisis overwinnen : 3 manieren om het aan te pakken

De meeste tips om een ​​relatie te verbeteren zeggen dezelfde dingen: communiceren met je partner, leuke en lieve dingen voor ze doen, je passie opnieuw aanwakkeren. Maar tegenwoordig hebben koppels meer problemen dan ooit tevoren.

Geconfronteerd met een huwelijkscrisis is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het vereist moed, vastberadenheid en het vermogen om actie te ondernemen. We hebben drie van de beste tips samengesteld om je te helpen een huwelijkscrisis te overwinnen. Laten we beginnen!

Koppel dat elkaar de rug toekeert

1. Onthoud waarom je met je partner bent

Als we midden in een huwelijkscrisis zitten, focussen de meesten van ons zich alleen op wat er mis gaat en beginnen te denken dat alles vreselijk is. Als we echter al heel lang in een relatie zitten, is dat niet voor niets.

Verschillende psychologische onderzoeken laten zien dat onze partner ons gewoonlijk drie dingen biedt: veiligheid, vertrouwen en status. Afhankelijk van de persoon kan een van die drie dingen belangrijker zijn dan andere.

Weten wat onze belangrijkste behoeften zijn, kan ons helpen ontdekken hoe we onze relatie kunnen verbeteren. Als we bijvoorbeeld veel vertrouwen nodig hebben, draagt ​​onze partner daar dan aan bij? En als ze dat niet doen, wat kunnen we doen om meer vertrouwen te krijgen?

2. Wees niet bang om de gevoelens van je partner te kwetsen

Als we verliefd zijn, vermijden we iets te doen of te zeggen waardoor onze partner zich slecht gaat voelen. We houden onze meningen meestal voor onszelf en drukken onze gekwetste gevoelens niet uit.
Hoewel het niet zeggen wat we denken conflicten kan vermijden, zal het op de lange termijn meer kwaad dan goed doen. Het voortdurend opofferen van onze behoeften kan leiden tot een ernstige huwelijkscrisis. Klagen is vaak ook niet de oplossing. Wat kunnen we doen?

De oplossing is leren op te komen voor onze behoeften zonder onze partner de schuld te geven. Als we ons bijvoorbeeld erg eenzaam voelen vanwege de nachtelijke bezoeken van onze partner aan de bar met zijn vrienden, zou je iets kunnen zeggen als: “Schat, als je elke avond uitgaat, voel ik me een beetje eenzaam en maak ik me zorgen omdat ik me voel alsof onze relatie je niet interesseert. Ik weet dat uitgaan met je vrienden belangrijk voor je is, maar is er iets wat we kunnen doen om elkaar tegemoet te komen?”

Huwelijkscrisis overwinnen

3. Wees niet bang als je je aangetrokken voelt tot een ander persoon

Dit is waarschijnlijk de grootste oorzaak van een echtelijke crisis. Als we een relatie hebben, voelen we dat onze liefde zo sterk is dat we ons niet langer aangetrokken voelen tot andere mensen. Dat is waarom we bang worden wanneer een collega met je flirt en je je daardoor net een tiener voelt die voor de eerste keer flirt.

Menselijke seksualiteit is grotendeels gebaseerd op verscheidenheid. Zowel mannen als vrouwen zijn geprogrammeerd om zich aangetrokken te voelen tot andere mensen wanneer ze al in een relatie zijn en het verliefd worden is geëindigd.

De volgende keer dat je je tot iemand aangetrokken voelt, haal diep adem. Het is normaal. In feite is er geen probleem met je relatie. Dit is slechts een normale lichamelijke reactie. Het belangrijkste in dit soort situaties is niet de aantrekkingskracht op zich maar wat je er wel of niet mee doet.

Een relatie is gebaseerd op commitment tussen twee mensen. Zelfs als je je tot iemand anders aangetrokken voelt, moet je zeker nadenken over wat je meer geluk op de lange termijn zal brengen: het volgen van je impulsen of handelen op een manier waardoor je trots op jezelf kunt worden. 

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • González, I. (2000). Las crisis familiares. Revista cubana de medicina general integral16(3), 270-276.
  • Loving, R. D., & Aragón, R. S. (2002). Psicología del amor: una visión integral de la relación de pareja. Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Psicología.
  • Montesinos, R. (2010). El mito del amor y la crisis de pareja. Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Iztapalapa.
  • Morfa, J. D. (2003). Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer.
  • Willi, J. (2002). La pareja humana: relación y conflicto. Ediciones Morata.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.