Als jij niet voor jezelf zorgt, zal niemand dit doen

Als jij niet voor jezelf zorgt, zal niemand dit doen

Laatste update: 07 februari, 2017

Het is duidelijk dat mensen graag onder de mensen zijn. We willen dat anderen van ons houden, dat ze voor ons zorgen en dat ze een deel van hun tijd met ons willen doorbrengen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat dit geen fundamentele behoefte is. Wat wel noodzakelijk is, is dat we voor onszelf zorgen, dat we van onszelf houden en dat we gelukkig zijn voor en met onszelf.

Niemand is echt onmisbaar als het aankomt op ons vermogen om gelukkig te zijn of ons vervuld te voelen, hoewel we vaak denken van wel. Wat anderen ons geven is in feite volledig afhankelijk van hun bereidheid om te geven. Het is een vrijwillige daad, die nog verrijkender is als deze niet verwacht wordt. Degenen die om ons heen willen zijn, zullen om ons heen zijn en zullen voor ons zorgen zonder dat wij dit van ze hoeven te vragen.

Het bestaan kent geen vervangers

We zijn allemaal uniek en speciaal. Ieder van ons heeft dan ook verschillende emoties, ervaringen en manieren om het leven te interpreteren. En dus kunnen alleen wijzelf bepalen wat we zijn en wat we voelen. Als we bijvoorbeeld willen dat er voor ons wordt gezorgd, zullen we eerst moeten leren om voor onszelf te zorgen.

Bucay zei dat niemand voor ons kan groeien en daarin had hij gelijk. Niemand, hoeveel hij ook van ons houdt, zal voor ons onze weg kunnen afleggen. Onze grootste verwachtingen en uitdagingen zouden dan ook maar één kant op moeten wijzen: naar binnen.

In dit opzicht liggen er ontzettend veel kansen voor ons waar we misschien wel ons voordeel mee kunnen doen, evenals ontzettend veel beslissingen die we nog moeten nemen. Voor onszelf zorgen betekent dat we ons bewust moeten zijn van wat ons op elk moment kan overkomen. Het behouden van innerlijke balans is alleen afhankelijk van onszelf.

Hart

Het belang van voor onszelf zorgen zodat we vervolgens voor anderen kunnen zorgen

Zelfs als we onze innerlijke balans verliezen en vervolgens moeten vechten tegen bepaalde tegenslagen, zullen we vele mensen hebben op wie we kunnen terugvallen. Maar hier mogen we niet op rekenen, omdat het niet altijd het geval hoeft te zijn. Iemand waarvan we dachten dat hij er voor ons zou zijn, zal er misschien niet zijn. En sommigen van wie we het niet verwacht hadden, zullen ons verrassen. We kunnen daarom niet zomaar rekenen op de kracht van de mensen die ons vergezellen. We kunnen wel rekenen op onze eigen kracht. 

Soms moeten we bijvoorbeeld afscheid nemen van iemand en denken we dat we niet in staat zullen zijn om verder te gaan. We kunnen het idee dat we er eerst voor onszelf moeten zijn voordat we er voor anderen kunnen zijn simpelweg niet bevatten. Dit zorgt ervoor dat we een bepaalde vorm van afhankelijkheid ervaren. Deze afhankelijkheid is echter niets meer dan een illusie, een fata morgana. We zullen namelijk altijd een uitweg vinden en we zullen er altijd voor onszelf zijn.

Van Jezelf Houden

Onze dierbaren verrijken ons leven, maar we leven voor onszelf

Voor onszelf zorgen en van onszelf houden lijkt ervoor te zorgen dat anderen geheel vrijwillig hetzelfde willen doen. Het geeft ons het gevoel dat alles veel makkelijker is. De waarheid is dat onze dierbaren ons leven verbeteren, maar dat we uiteindelijk alleen zijn. We zijn geheel alleen als het aankomt op het bepalen wat we willen doen met dat wat het leven ons geeft.

Liefde, vriendschap en familie geven ons de warmte die we soms nodig hebben en slepen ons door moeilijke tijden heen. Als er echter geen sprake is van innerlijke warmte, zul je van binnen waarschijnlijk nog altijd kou ervaren. Het is goed om te begrijpen dat de tijd die ons gegeven is alleen aan ons toebehoort en aan niemand anders. Hetzelfde geldt voor de beslissing wat betreft hoe we deze tijd zullen gebruiken.

Als jij niet voor jezelf zorgt, dan zal niemand dit doen. Ieder van ons is het verplicht om zijn innerlijke zelf te ontwikkelen en te laten groeien. We moeten onze dromen vervullen en onze tegenslagen overwinnen. We moeten streven naar dingen die ons gelukkig maken en vervolgens besluiten om ons geluk te delen met iemand die bewezen heeft dat hij dit privilege ook daadwerkelijk wil.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.