Ware vriendschappen kennen geen tijd of afstand

Ware vriendschappen kennen geen tijd of afstand

Laatste update: 23 oktober, 2019

Echte vriendschappen hebben niet dagelijks bevestiging nodig dat de relatie werkelijk oprecht is. Je voelt je niet gedwongen of verplicht om elke gedachte, elke ervaring op elk moment dat deze plaatsvindt met elkaar te delen.

Ware vriendschappen staan persoonlijke ruimte toe en bieden vrijheid, omdat deze banden onderhouden wordt met vertrouwen en oprechte gevoelens. De gevoelens die klinken als ‘ik ben jou niks verschuldigd en tegelijkertijd toch alles’, ‘ik ben er voor je als je me nodig hebt’.

Echte vriendschappen hechten geen waarde aan tijd en ruimte. Het leven kan er, om wat voor reden dan ook, voor zorgen dat er afstand ontstaat tussen jou en een vriend(in) en toch zal de band tussen jullie na maanden of zelfs jaren nog altijd bestaan. Alsof er slechts een uurtje voorbij is gegaan.

Misschien praat je vandaag wel met een oude jeugdvriend. Een vriend met wie je avonturen hebt meegemaakt op school, in de middag wedstrijdjes en spelletjes hebt gespeeld, chocola of chips mee hebt gedeeld tijdens het buitenspelen. Of wellicht is er juist precies op het juiste moment een nieuw iemand in je leven op komen duiken.

Dit zijn intieme banden die in stand worden gehouden door middel van oprechte genegenheid en op sommige momenten door een beetje van die onverklaarbare magie die schuilgaat in harten die met elkaar verbonden zijn, zonder ook maar een idee waarom. Heb je dit weleens meegemaakt?

Ongeacht tijd of afstand, kun je altijd op mij rekenen

Vliegen

Het leven kent vele ommekeren en bochten. We weten nooit welke weg het zal volgen. Of het nu door ons werk komt of door persoonlijke omstandigheden, we worden soms gedwongen om kilometers afstand tussen onszelf en onze vrienden te creëren.

Het leven is in beweging en alleen degenen die met deze beweging meegaan, zullen in staat zijn hun dromen te verwezenlijken. In sommige gevallen betekent dit dat je bepaalde dingen moet opgeven: we laten ons huis, onze wortels en soms zelfs onze oudste vriendschappen achter.

Dit heb je vast weleens meegemaakt. En op die momenten, in die situaties van verandering en persoonlijke groei, komen we erachter welke mensen het belangrijkst zijn in ons leven. Sommige mensen hebben behoefte aan dagelijks contact. Ze hebben een vorm van interactie nodig die hun behoeftes bevredigt. Zij hechten waarde aan die bijna afhankelijk hechte en voortdurende interactie.

Deze ‘stroom’ van interactie en contact kan echter niet altijd plaatsvinden, vooral niet wanneer we vanwege professionele of persoonlijke redenen gedwongen afstand moeten nemen. In dit soort situaties is de kans het grootst dat we al die vrienden die we achter moeten laten ook daadwerkelijk zullen verliezen.

Er duiken verwijten op als ‘je hebt geen tijd meer voor me’, ‘je komt bijna nooit meer online’, ‘je vertelt me bijna nooit meer iets’. Sommige vriendschappen veranderen in dit soort situaties in onderdrukkende en giftige relaties. Ze brengen spanning en pijn voort.

Er bestaan daarentegen ook mensen die onze behoeftes begrijpen en weten hoe ze deze moeten respecteren. Zij blijven om ons geven en hun genegenheid is altijd oprecht. We weten dat ze bij ons zijn, maar er is geen behoefte om elkaar ‘in de gaten te houden’. Er zijn geen woorden nodig om te begrijpen dat deze mensen ondanks de afstand die tussen ons bestaat nog steeds deel van ons zijn.

Kortstondige vriendschappen, vriendschappen met diamanten harten

Vriendinnen

Je zou je geen zorgen hoeven te maken wanneer je mensen achterlaat. Dit is namelijk slechts deel van ons persoonlijke groeiproces. Groeien betekent dat je zo min mogelijk gewicht in je geest meedraagt en zo veel mogelijk gewicht in je hart.

Ware vriendschappen zijn zeer zeldzaam, maar schitteren als kostbare diamanten. Ze zijn onverwoestbaar en zullen elke dag van je leven bij je zijn om zelfs op de meest donkere dagen licht te schijnen en harmonie te creëren in gelukzalige momenten.

Sommige vriendschappen zullen komen en gaan, als een warm briesje op zomerdagen. Dit zijn vriendschappen die ons ervaringen bieden, ons opvrolijken en net zo teder vervagen als een zacht parfum, waardoor er alleen nog herinneringen overblijven.

Sommige vriendschappen slaan op een gegeven moment helaas over in negatieve ervaringen. Soms overspoelt de wereld ons met vlagen van egoïsme, persoonlijke belangen en verraad. De negatieve ervaringen met mensen die eigenlijk niet echt ware vrienden waren, zouden er niet voor moeten zorgen dat we onze hoop verliezen. Goede mensen bestaan en goede vriendschappen ook.

Oprechte vriendschap wordt vrijwillig aangeboden, zonder addertjes onder het gras. Een oprechte vriendschap moet verzorgd worden, net als een waardevol voorwerp. Zie het als een inwoner van je ziel die wederkerigheid, vertrouwen en dankbaarheid nodig heeft en verdient.

Als je vandaag de dag nog steeds denkt aan een vriendschap die je vanwege verschillende omstandigheden die het leven je voorschotelde achter moest laten, aarzel dan niet om weer contact op te nemen met deze persoon. Als de genegenheid oprecht was, als de intimiteit tussen jullie werkelijk net zo magisch, bevredigend en leuk was als hoe jij je het herinnert, aarzel dan niet om deze band weer terug te krijgen. Ware vriendschappen kennen namelijk geen tijd en afstand.

Vriendschap

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.