Smartfood: de nieuwe manier van eten

Merk je vaak dat je niet genoeg tijd hebt om te eten? Dan is Smartfood wellicht interessant voor jou. Met deze manier van eten verhoog je de kwaliteit van je maaltijden zonder meer tijd te besteden aan het bereiden ervan.
Smartfood: de nieuwe manier van eten

Laatste update: 02 oktober, 2021

“Smartfood” is een van de nieuwste eetmethoden die gezondheidsvoordelen op middellange termijn biedt. Het is gebaseerd op de consumptie van producten, zoals shakes of repen, voor die momenten waarop je niet de mogelijkheid hebt om uitgebreidere maaltijden te eten.

Om een positief effect te bemerken, is het echter noodzakelijk om deze voedingsmethode te combineren met regelmatige lichaamsbeweging. Dit komt omdat als een stimulus niet wordt gegenereerd in de vorm van activiteit, het mogelijk is dat je lichaam zijn metabolische efficiëntie vermindert.

Het verschil tussen Smartfood en andere voedselvervangers

Het slimme voedsel bevat enkele eiwitshakes

De consumptie van producten die maaltijden vervangen ontstond jaren geleden. De meeste voedingsmiddelen die voor dit doel werden gemaakt, vielen echter in de categorie van industriële ultrabewerkte producten. Ze hadden weinig kwaliteitsingrediënten en een te hoge concentratie aan ongezonde toevoegingen.

Smartfood stelt echter voor om functionele voedingsmiddelen te creëren door het gebruik van ingrediënten met positieve eigenschappen. Hiertoe behoren haver, olijfolie, erwteneiwitten, gofio, enz. De combinatie van deze producten resulteert in voedingsmiddelen met goede voedingswaarden.

Bovendien hoeft Smartfood niet synoniem te zijn met een caloriearm dieet. Het is zelfs mogelijk om een regime voor te stellen dat voldoet aan de dagelijkse behoefte aan zowel energie als voedingsstoffen. Dit betekent dat het gemakkelijk vol te houden is, omdat je honger tussen maaltijden door vermijdt.

Wanneer worden specifieke producten gegeten?

Jij kunt kiezen op welk moment van de dag je Smartfood introduceert. De meest voorkomende tijden zijn echter bij het ontbijt en tussen de maaltijden.

Niettemin zijn de eerste en de voorlaatste maaltijd van de dag meestal de meest tegenstrijdige. Als het tenminste gaat om de aanwezigheid van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Dit komt omdat deze elementen de gezondheid kunnen schaden. Zoals vermeld in een studie gepubliceerd in het tijdschrift BMJ (Engelse link).

De opname van Smartfood in het dieet zorgt voor verbetering van de voeding. Bovendien vermijdt het de consumptie van grote hoeveelheden enkelvoudige suikers en transvetten.

Op middellange termijn vertaalt dit zich in een lagere incidentie van diabetes type 2. Daarnaast worden ook andere metabole aandoeningen verminderd die de lichaamssamenstelling beïnvloeden.

Het is ook mogelijk om dit soort producten te consumeren tijdens de lunch en het diner, als aanvulling op bereide gerechten of zelfs als vervanging ervan. Je mag groenten echter nooit uit je dieet schrappen. Groenten bevatten namelijk belangrijke antioxidanten.

Dit zijn elementen waarvan uit onderzoek (Engelse link) is gebleken dat ze bepalend zijn om de ontwikkeling van bepaalde complexe medische aandoeningen te voorkomen.

Smartfood respecteert het milieu

Een ander voordeel van Smartfood is dat je veel van de voedingsmiddelen in dit maaltijdplan kunt bereiden in kant-en-klare porties die je op elk moment van de dag kunt consumeren. Dit betekent dat je minder voedsel weggooit en dus de totale hoeveelheid afval en afvalelementen vermindert. Het is dus een ecologisch voordeel.

Het is zelfs mogelijk om voedsel te vinden dat is bereid met restjes ingrediënten van goede kwaliteit die zouden worden weggegooid. De lekkere en voedzame delen van bepaalde producten worden namelijk soms op industrieel niveau weggegooid. Het gebruik ervan kan echter positief zijn voor zowel de menselijke gezondheid als het milieu.

Smartfood: een nieuwe manier van eten

Smartfood bevat noten

Zoals je hebt gezien, is Smartfood een nieuwe eetmethode die de consumptie van snacks gedurende de dag voorstelt, gemaakt van verse ingrediënten en met een hoge voedingsdichtheid. Toch is het nog steeds essentieel om de etikettering van deze producten te controleren om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van toegevoegde suikers en kunstmatige toevoegingen.

Aan de andere kant mag het opnemen van dit soort voedingsmiddelen in het dieet de inname van gezond voedsel, zoals groenten, niet verminderen. Het is inderdaad belangrijk om ervoor te zorgen dat je aan de dagelijkse eiwitbehoefte wordt voldoet en dat je voldoende antioxidanten consumeert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Srour, B., Fezeu, L. K., Kesse-Guyot, E., Allès, B., Méjean, C., Andrianasolo, R. M., Chazelas, E., Deschasaux, M., Hercberg, S., Galan, P., Monteiro, C. A., Julia, C., & Touvier, M. (2019). Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ (Clinical research ed.)365, l1451. https://doi.org/10.1136/bmj.l1451
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.