Wat is het verband tussen stemming en gezondheid?

Als we een goed humeur hebben, voelen we ons energieker en gezonder. Als we ons slecht voelen, geloven we vaak ook dat er iets mis is met ons lichaam. Waarom gebeurt dit? Lees verder om het antwoord te ontdekken!
Wat is het verband tussen stemming en gezondheid?
María Vélez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Vélez.

Laatste update: 27 december, 2022

Al tientallen jaren vragen experts zich af of ziekten enigszins verband houden met emoties en gevoelens. Tegenwoordig zijn ze gefocust op het bestuderen van het verband tussen stemming en gezondheid.

We weten dat pijn die we hebben tot op zekere hoogte afhangt van hoe we het waarnemen, evenals van onze gemoedstoestand. Hoewel experts de biologische oorsprong van sommige ziekten kennen, kunnen ze nog steeds niet alle aspecten ervan verklaren. Daarom suggereren veel professionals een mogelijke psychologische oorsprong.

Wanneer we dit gebied echter betreden, is het veel minder duidelijk welke mechanismen en stemmingen onze gezondheid zouden kunnen beïnvloeden. Dit komt omdat we rekening moeten houden met een breed scala aan sociale, cognitieve, fysiologische en gedragsfactoren. Deze mechanismen kunnen ook een directe of indirecte invloed hebben op ziekte.

Is er een verband tussen stemming en gezondheid

Emoties kunnen van invloed zijn op hoe ons lichaam functioneert. Er zijn namelijk veel aanwijzingen dat negatieve emoties de duur van infecties, kwetsbaarheid en genezingsprocessen beïnvloeden.

Dit kan zijn omdat een positieve stemming de afscheiding van een eerstelijns antilichaam bevordert: secretoire immunoglobuline A. Deze stof kan bijvoorbeeld mensen beschermen tegen verkoudheid.

Je humeur zou dus de reactie van je immuunsysteem op een ziekte of aandoening kunnen vergroten of verkleinen. Deskundigen hebben opgemerkt dat mensen met een negatieve stemming of met een negatieve denkwereld vatbaarder zijn voor een verkoudheid. Ze hebben ook minder weerstand tegen ernstigere ziekten.

Subjectieve gezondheidsstatus

Emoties bepalen niet alleen rechtstreeks fysiologische factoren, maar kunnen ook je gedachten conditioneren. Met andere woorden, een negatieve stemming zou het gemakkelijker maken om meer negatieve gedachten te hebben. Zo zou je lichamelijke symptomen herkennen en interpreteren als een mogelijk gezondheidsprobleem.

In dit opzicht hebben experts ontdekt dat wanneer de deelnemers aan het onderzoek treurig waren, ze zeiden dat ze meer symptomen hadden. Dit komt omdat mensen met meer negatieve emoties meestal alerter zijn op hoe hun lichaam aanvoelt. Daarom zal zelfs het minste teken van pijn of welke nieuw gevoel dan ook hen meer zorgen baren dan positieve mensen.

Medische hulp zoeken

In verband met wat we hierboven noemden, zou je kunnen denken dat mensen die zich meer zorgen maken over hun lichaam en hun gezondheid eerder naar een specialist gaan. Studies tonen echter aan dat het tegendeel waar is.

Het lijkt erop dat mensen die zich niet lekker voelen, het gevoel hebben dat ze minder goed voor hun gezondheid kunnen zorgen. Daardoor gaan ze minder vaak naar de dokter. Het is alsof ze denken dat ze toch niets kunnen doen om hun situatie te verbeteren.

Daarnaast is het mogelijk dat ze hun symptomen aan hun humeur toeschrijven en daardoor het krijgen van deskundige hulp vertragen. Als iemand zich daarentegen beter voelt over zichzelf, is hij eerder gemotiveerd om gezond te blijven en voor zichzelf te zorgen.

Aan de andere kant lijkt het erop dat stemming en medische hulp ook verband houden met het vermogen om met mogelijk negatief nieuws om te gaan. Ze zien het naar de dokter gaan als een bedreiging, omdat ze mogelijk verontrustend nieuws kunnen ontvangen.

Wanneer iemand in een positieve bui is, kunnen ze beter omgaan met de informatie die ze ontvangen, omdat ze daarvoor meer hulpmiddelen hebben.

Zoek medische hulp

Gezond gedrag

Naast het hebben van een directe invloed op je lichaam en je perceptie van ziekte, heeft je humeur ook invloed op je gedrag en acties. Als je een slecht humeur hebt, heb je waarschijnlijk de neiging om minder gezond te eten, meer alcohol te consumeren, minder te bewegen, enzovoort.

Als we het hebben over tabaksgebruik bijvoorbeeld, vertellen de meeste rokers dat ze tabak gebruiken om hun stemming te reguleren of te verbeteren of om hun stressniveaus te verminderen.

In het algemeen lijken deze gedragspatronen te functioneren als regulatoren. Ze beheersen op een of andere manier de invloed van stemming op de gezondheid. We doen dit om onszelf beter te laten voelen of om negatieve gevoelens te verminderen. Deze gedragspatronen houden dus rechtstreeks verband met de gezondheid.

Als gevolg hiervan, als je je ongezonde gedrag verhoogt vanwege je negatieve stemming, zal je gezondheid op korte en lange termijn worden beïnvloed.

Stemming en gezondheid: wat moet je doen?

Nu weet je dus dat het onvermijdelijk is dat je negatieve emoties ervaart. Daarom moet je ervoor zorgen dat je gezonde gewoonten aanneemt in je leven.

Deze gewoonten, hoewel ze soms vertroebeld worden door je humeur, zullen sommige van de schadelijke effecten helpen compenseren. Bovendien, zelfs als je humeur wisselt, als je een breed repertoire aan coping-gedrag hebt, zullen de zorgen draaglijker zijn en hun effecten minder ernstig.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barra Almagiá, E. (2003). Influencia del estado de ánimo en la salud física. Terapia psicológica, 21(1), 55-60.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.