De schadelijke effecten van suiker op de hersenen

De schadelijke effecten van suiker op de hersenen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

De wetenschappelijke discussie over voeding is de voorbije jaren erg veranderd. De laatste onderzoeken onthullen dat suiker één van de ergste dingen is voor de algemene gezondheid van een persoon, en dan vooral in het geval van obesitas. Maar de meeste mensen weten niet dat de schadelijke effecten van suiker zich zelfs tot in de hersenen verspreiden.

Het gebruik van suiker is niet alleen verbonden met hartproblemen en diabetes. Maar het veroorzaakt ook allerlei problemen met onze geest. In dit artikel kan je meer leren over de meest schadelijke effecten van suiker. Maar vóór we dit onderwerp aanpakken, moeten we eerst enkele mythes over suiker ontmantelen.

Bestaan er schadelijke effecten van suiker? 

We groeien op en worden overrompeld met idealistische ideeën over gezondheid en voeding. Maar sommige van die overtuigingen zijn volledig onjuist. Men heeft ons bijvoorbeeld geleerd dat het eten van vet de voornaamste risicofactor is voor een hartziekte.

Suiker werd lange tijd gepromoot als een compleet onschadelijke stof met geen enkel slecht effect op de gezondheid. Maar een onderzoek in 2016 heeft onthuld dat de suikerindustrie door de geschiedenis heen onderzoekers omgekocht heeft. Met welk doel? Ze wilden de schadelijke effecten van suiker verborgen houden. Want nu weten we dat het te maken heeft met bijvoorbeeld kanker en hartaandoeningen.

Het is verslavend

Suikerverslaving is een reëel probleem. Elke dag raakt het meer mensen. Personen met deze stoornis hebben het gevoel dat ze steeds meer van deze stof moeten gebruiken om zich goed te voelen. Het is zelfs zo dat wie suiker uit zijn leven bant, de eerste paar dagen heel onaangename onrwenningsverschijnselen ervaart.

Nadat verslaafden het gebruik van suiker opgegeven hebben, kunnen ze bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, spierzwakte, angstgevoelens en stress. Gelukkig zijn deze symptomen niet blijvend. Ze duren slechts tot het lichaam gewend om te functioneren zonder deze stof.

Hoe werkt deze verslaving? Wanneer het lichaam suiker opneemt, dan maakt het een grote hoeveelheid endorfines vrij in de hersenen. Wanneer we ons dus met andere aspecten van ons leven niet zo tevreden zijn, dan kunnen we deze stof innemen om ons goed te voelen.

Suiker veroorzaakt problemen met het geheugen en het inzicht 

Een studie van de University of California heeft de effecten van het verbruik van fructose onderzocht (een soort suiker dat we in fruit, groenten en honing vinden). Dit onderzoek heeft onthuld dat fructose een schadelijk effect heeft op de vorming van de synapsen in de hersenen. Wanneer je veel fructose eet, dan vermindert het vermogen van de hersenen om te begrijpen en nieuwe verbindingen te vormen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen die veel fructose eten, lagere niveaus BDNF. Deze stof (brain-derived neurotrophic factor) heeft een fundamenteel effect op ons vermogen om nieuwe herinneringen te vormen en nieuwe informatie te leren.

Sommige studies stellen ook dat het verbruik van suiker rechtstreeks kan te maken hebben met Alzheimer. De medische gemeenschap denkt er eigenlijk aan om deze ziekte te klasseren als Type 3 diabetes.

Het beïnvloedt ons humeur

Maar niet alleen onze cognitieve vermogens zijn in gevaar. Ons humeur wisselt in extreme mate als gevolg van glucose. Want glucose heeft een effect op de insuline in het lichaam. Als gevolg daarvan kunnen suikerpieken depressie, angstgevoelens en plotse stemmingswisselingen veroorzaken.

Op de lange termijn kunnen deze schadelijke effecten van suiker zelfs nog erger worden. Wanneer we glucose opnemen, dan maken onze hersenen serotonine vrij. Deze stof is één van de neurotransmitters die ons een gevoel van genot geven. Maar de voorraad van deze stof in het lichaam is niet onbeperkt. Want telkens als de hersenen serotonine vrijmaken, daalt de hoeveelheid in je hersenen.

Een persoon die gedurende lange perioden buitensporig veel suiker eet, zal het om die reden na een tijdje moeilijk hebben om een aanhoudend positief gevoel te hebben.

Schadelijke effecten van suiker op de hersenen

Het verhindert dat we een verzadigd gevoel hebben 

Tot slot hebben recente studies ontdekt dat glucose ons verzadigingsmechanisme ‘kaapt’. Wanneer we dus te veel van deze stof eten, dan zal dit om die reden leiden tot een voortdurend hongergevoel. Dit heeft direct te maken met obesitas en overgewicht.

Hier zijn de effecten van suiker op de oxytocine en zijn functie in je hersenen het probleem. Maar de gevolgen voor je hersenen kunnen zelfs zorgwekkender zijn. Wil je de schadelijke effecten van suiker vermijden en een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid behouden? Probeer dan zoveel mogelijk je verbruik van suiker te verminderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sainsbury, E., Kizirian, N. V., Partridge, S. R., Gill, T., Colagiuri, S., & Gibson, A. A. (2018). Effect of dietary carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Research and Clinical Practice139, 239-252.
  • Kearns, C. E., Schmidt, L. A., & Glantz, S. A. (2016). Sugar industry and coronary heart disease research: a historical analysis of internal industry documents. JAMA internal medicine176(11), 1680-1685.
  • DiNicolantonio, J. J., O’Keefe, J. H., & Wilson, W. L. (2018). Sugar addiction: is it real? A narrative review. British Journal of Sports Medicine52(14), 910-913.
  • Anderson, G. H., & Woodend, D. (2003). Consumption of sugars and the regulation of short-term satiety and food intake. The American journal of clinical nutrition78(4), 843S-849S.
  • Murray S., Tulloch A., Avena NM., Recent studies of the effects of sugars on brain systems involved in energy balance and reward: relevance to low calorie sweeteners. Physiology & Behavior, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.