6 sleutels om je humeur te verbeteren

Voel je je al een paar dagen een beetje down en vind je het moeilijk om positiviteit te vinden? Volg dan deze eenvoudige aanbevelingen om weer enthousiast te worden en je welzijn te bevorderen.
6 sleutels om je humeur te verbeteren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 19 februari, 2024

Er zijn tijden met een voorproefje van apathie, waarin alles wat grauwer lijkt. Je weet niet echt waarom, maar alles is moeilijker voor je en wat je vooral nodig hebt, is om snel weer moed te krijgen. Als je op dit moment met dit gevoel te maken hebt, kun je jezelf het beste een korte pauze gunnen om de verbinding te verbreken en een gesprek met jezelf te voeren om je humeur te verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat het onmogelijk is om je elke dag gemotiveerd en gelukkig te voelen. Onze emotionele toestand schommelt en niets is zo gewoon als een paar dagen waarop het verlangen en het enthousiasme het laten afweten.

Door je bewust te worden van hoe je je voelt en de juiste strategieën toe te passen om je welzijn te herstellen, kun je de verandering maken die je nodig hebt. In het volgende artikel geven we je de sleutels om dit te bereiken.

Houd je gezicht naar het zonlicht gericht en je zult de schaduwen niet kunnen zien.”

-Helen Keller-

Manieren om je humeur snel te verbeteren

De stemming is die emotionele ervaring van positieve, negatieve of neutrale valentie die je een paar dagen vergezelt. Het lastige is dat hoe je je voelt je gedachten en gedrag beïnvloedt. Hierop wordt gewezen in een onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in  Frontiers in Psychology, waarin zelfs de rol van de stemming in taal en hoe we communiceren wordt benadrukt.

Dit verklaart ongetwijfeld waarom, wanneer je in een onverklaarbare slechte bui of verdriet bent, alle gebieden van je leven veranderen; je presteert minder goed op je werk, je hebt nauwelijks zin in sociale contacten en je maakt zelfs meer ruzie met je partner.

In deze situaties is het erg handig om een aantal eenvoudige strategieën bij de hand te hebben om deze psycho-emotionele toestand te veranderen. We delen er meteen een paar met je.

1. Maak een wandeling in de buitenlucht

Zelfzorgroutine voor depressie

Als stress, slechte stemmingen en ontmoediging in de weg zitten, ga dan wandelen in een natuurlijke omgeving. Soms werkt dat contact met de bergen, bossen of stranden als een krachtig middel voor welzijn. Je geest schakelt negativiteit uit en je emoties worden geharmoniseerd.

Waarom werkt het?

Contact met de buitenlucht verhoogt onze endorfine en serotonine. Bovendien komen de hersenen in een staat van rust en nemen ze meer ontspannen perspectieven aan.

Zo blijkt uit een artikel (Engelse link) gepubliceerd door Frontiers in gedragsneurowetenschappen wordt benadrukt dat lichaamsbeweging al emotioneel welzijn bevordert. Dat in een natuurlijke omgeving doen versterkt deze voordelen nog verder.

2. Doe iets creatiefs

Een handige manier om je humeur snel een boost te geven is om een creatieve activiteit te beginnen. Sommige mensen schilderen mandala’s, anderen schrijven, componeren, tekenen, koken of gaan tuinieren.

Door jezelf onder te dompelen in een artistieke taak bereik je die gemoedstoestand die psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi definieert als optimale ervaring. Je zult je snel goed voelen.

Waarom werkt het?

In een onderzoek (Engelse link)  gepubliceerd in het American Journal of Public Health werd een significant verband gevonden tussen kunst en geestelijke gezondheid. Expressief schrijven, bijvoorbeeld, is altijd cathartisch en in staat om emotioneel evenwicht te brengen.

Hoewel de mechanismen waardoor het stress en zelfs depressieve symptomatologie vermindert niet goed begrepen worden, is het een waardevol aanvullend hulpmiddel.

3. Bel een vriend

Zit jij ook de hele tijd op je telefoon het nieuws te checken

Als je al een paar dagen in een neerslachtige en prikkelbare bui bent, bel dan die vriend die weet hoe hij naar je moet luisteren. Op die momenten dat het er wat somberder uitziet, zal de steun van degenen die je begrijpen je beste steun zijn. Zoek die figuren op die niet oordelen, die geen advies geven en die zich beperken tot het zijn van emotionele bondgenoten.

Waarom werkt het?

Mensen zijn sociale wezens die zich binden en die de nabijheid van anderen nodig hebben. Het ventileren van je emoties, gedachten en behoeften met belangrijke anderen werkt als een helende oefening voor je hersenen. Stress wordt verlicht en je neemt nieuwe mentale benaderingen aan.

Meta-analyses (Engelse link)  zoals die gepubliceerd in Elektronische arts beschrijven dit significante verband tussen sociale steun en geestelijke gezondheid.

4. Houd een dankbaarheidsdagboek bij

Een eenvoudige strategie om snel je je humeur te verbeteren, is het doen van een dankbaarheidsoefening. Vaak ben je je niet bewust van wat je hebt, die basics die je verrijken en betekenis geven aan je leven. Daarom, op die momenten dat emotioneel ongemak je dagelijkse motivatie vertroebelt, houd dan de volgende sleutels in gedachten:

  • Koop een notitieboekje dat je mooi vindt en geef het de titel “dankbaarheidsdagboek.”
  • Neem in dat notitieboekje foto’s op van gelukkige momenten in je leven.
  • Wanneer je maar kunt, schrijf dan op waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld je vrienden, familie, werk, gezondheid, dromen die je moet bereiken, reizen die nog komen gaan, enz.
  • Als je je een beetje ontmoedigd voelt, pak dan dat notitieboekje en lees het. Je zult je de dingen herinneren die het waard zijn om dankbaar voor te zijn.

Waarom werkt het?

Dankbaarheid is meer dan een emotie, het is een levenshouding. Het zorgt ervoor dat je waardeert wat er om je heen is, dat je je richt op wat positief en waardevol is. Het maakt je ook bewust van de vergankelijkheid van het leven en de noodzaak om je te richten op wat belangrijk is.

Aan de andere kant blijkt uit onderzoek (Engelse link) zoals gepubliceerd in Frontiers in Psychology ook de voordelen van deze praktijk voor het verbeteren van het mentale welzijn. Het is een eenvoudig hulpmiddel dat, als je ermee begint, je voldoening en emotioneel evenwicht zal brengen.

5. Mindfulness gedurende twintig minuten

Ben je gewend aan mindfulness?  Heb je het ooit beoefend? Op mindfulness gebaseerde meditatie is een hulpmiddel dat je humeur in korte tijd kan verbeteren. Hoewel het waar is dat niet iedereen in het begin gewend raakt aan deze strategie, is het de moeite waard om ermee te beginnen. Je hersenen ondervinden aanzienlijke voordelen van mindfulness.

Waarom werkt het?

De wetenschap analyseert de voordelen van mindfulness al jaren. Een onderzoek (Engelse link)  gepubliceerd door Frontiers in Psychology ontdekte dat interventie met mindfulness emotionele regulatie vergemakkelijkt. Bovendien wordt mindfulness nu ook gebruikt in verschillende therapeutische benaderingen zoals cognitieve gedragstherapie.

6. Knuffel

Gelukkige vrienden die elkaar omhelzen.

Het is eenvoudig, goedkoop en een van de meest lonende oefeningen. Hoeveel knuffels heb jij vandaag gegeven? Bezuinig niet op de kunst van het lichamelijk contact, want de fysieke nabijheid van degenen van wie je houdt verbetert je humeur snel.

Partners, familie, vrienden en zelfs je huisdieren. Je dicht bij die speciale mensen voelen werkt als een balsem voor stress, angsten en ongemak.

Waarom werkt het?

Knuffelen is een emotionele handeling die de aanmaak van endorfine en serotonine in onze hersenen bevordert. Als je die lichamelijke nabijheid ervaart met iemand om wie je geeft, voel je je bevestigd en beschermd. Al deze sensaties worden weerspiegeld in je welzijn.

Sterker nog, in een artikel (Engelse link)  in Psychologische wetenschap benadrukt zelfs dat deze handelingen niet alleen stress verzachten, maar ook de gezondheid verbeteren.

Wat als deze tips mijn humeur niet blijvend verbeteren?

Als je je down voelt, wil je snel weer opkrabbelen en die ongemakkelijke emoties onderdrukken. Als je je echter wekenlang angstig en ongemakkelijk voelt, is het raadzaam om gespecialiseerde hulp te zoeken. Eerst en vooral is het belangrijk om de reden van dit gevoel te begrijpen.

Vaak verwaarlozen we onze emoties, concentreren we ons op onze verplichtingen en kiezen we ervoor om te verdringen wat pijn doet. Toestanden zoals slecht gereguleerde stress en angst kunnen chronisch worden. In deze gevallen is het raadzaam om zo snel mogelijk in actie te komen. Er zijn effectieve therapieën die je in slechts een paar sessies de tools kunnen geven die je nodig hebt.

Zorg elke dag goed voor jezelf om je humeur te verbeteren

Tot slot, hoewel het waar is dat het normaal is om af en toe een iets lagere stemming te hebben, moeten deze ervaringen niet worden verlengd. Om dit te doen, is er niets beters dan het beoefenen van zelfzorg. De sleutels die we hebben beschreven zijn dimensies die je in je dagelijks leven kunt toepassen om je welzijn te bevorderen en het verschijnen van positieve emoties te intensiveren.

Knuffelen, wandelen in de natuur, meditatie of kunst zijn uitzonderlijke kanalen die je innerlijke balans zullen intensiveren. Geluk is tenslotte niets anders dan goed in je vel zitten en dit is iets waar je nu aan kunt werken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.