De kracht van dankbaarheid in een relatie

Dankbaar zijn helpt ons niet alleen om betere mensen te zijn, het is ook een heel eenvoudige manier om voor de relaties te zorgen die belangrijk voor ons zijn. Maar je hebt dit vast al meegemaakt. De vraag is, hoe komt het? Welke andere indirecte effecten heeft het?
De kracht van dankbaarheid in een relatie
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 15 februari, 2023

Dankbaarheid in een relatie betekent erkenning van wat je partner voor je heeft gedaan. Het is inderdaad een daad van consideratie, maar vooral van erkenning. Door je dankbaar te voelen verbeter je indirect het beeld dat je van hem of haar hebt. Bovendien komt hij of zij daardoor vriendelijker, vrijgeviger, eerlijker en zelfs slimmer over.

Voor de ontvanger werkt dankbaarheid vaak als een versterking. Het is alsof ze een dosis vitaminen ingespoten krijgen die hun zelfbeeld en, indirect, hun gevoel van eigenwaarde vergroot. Ook als ze merken dat de dankbaarheid echt oprecht is, versterkt dat de relatie.

Verliefd stel
Het uiten van dankbaarheid verbetert vaak de kwaliteit van een relatie.

Het belang van dankbaarheid in een relatie

“Cultiveer de gewoonte om dankbaar te zijn voor elk goed ding dat je overkomt en om voortdurend te danken. En omdat alle dingen hebben bijgedragen aan je vooruitgang, moet je alle dingen in je dankbaarheid betrekken.”

Ralph Waldo Emerson

Dankbaar zijn voor degenen van wie je houdt is een geweldige manier om hen een goed, gewaardeerd en gewaardeerd gevoel te geven. Dit verbetert jullie relatie in het algemeen.

Dankbaarheid wordt geassocieerd met gedrag dat een emotionele band in stand tracht te houden (Engelse link). Met andere woorden, het bevordert wederkerig onderhoudsgedrag in relaties.

  • Onderzoek (Engelse link) stelt dat dankbaarheid een goede voorspeller is van de gegenereerde tevredenheid in een relatie.
  • Bovendien lijkt het een toename te voorspellen van de verbondenheid en tevredenheid in de relatie (Engelse link), zowel voor de ontvanger als voor de weldoener.
  • Daarnaast is waargenomen dat mensen die de tijd nemen om hun partner dankbaar te zijn zich niet alleen beter voelen, maar zich ook prettiger voelen bij het uiten van eventuele zorgen (Engelse link) over hun relatie.
  • Ook versterkt dankbaarheid de gevoelens van mensen met vermijdende hechtingsstijlen (Engelse link). Dit helpt hun gevoelens van tevredenheid en betrokkenheid in hun relaties te vergroten.
  • Recent onderzoek (Engelse link) beweert dat dankbaarheid in romantische relaties niet alleen gevoelens van tevredenheid en betrokkenheid vergroot, maar ook paren beschermt tegen de nare gevolgen van ruzies en financiële stress.

De kracht van dankbaarheid

In een studie van 15 maanden onderzochten Barton et al. (2022) de effecten van uitgedrukte dankbaarheid en waargenomen dankbaarheid (zich gewaardeerd en gewaardeerd voelen door een partner). Dit onderzoek werd gedaan bij 316 Afro-Amerikaanse paren. Het doel was het beschermende effect van dankbaarheid in romantische relaties te onderzoeken.

“Deze studie was echt gemotiveerd om dankbaarheid in relaties te begrijpen en of het paren kan beschermen tegen uitdagingen en ontberingen, of het nu gaat om negatieve communicatie of bredere factoren zoals financiële druk”, zei Barton op de website van het Illinois News Bureau.

De paren in de studie werden bevraagd over discussies, tevredenheid, mate van relatiestabiliteit, conflictoplossing, vertrouwen in hun toekomst samen, uitingen van dankbaarheid jegens hun partner, en niveaus van waargenomen dankbaarheid. Bovendien rapporteerden ze hun huidige financiële stressniveaus.

De meeste deelnemers waren van middelbare leeftijd en woonden op het platteland van Georgia. Ze hadden allemaal een baan. Ongeveer 65 procent van de paren had een inkomen onder 150 procent van de federale armoedegrens. Bijgevolg konden ze geclassificeerd worden als werkende armen.

“Onze belangrijkste hypothese was dat waargenomen dankbaarheid van de partner wat wij noemen stress-buffering effecten zou hebben – dat het paren zou beschermen tegen de achteruitgang in relatiekwaliteit die typisch optreedt wanneer je negatieve communicatie hebt of wanneer je hogere niveaus van financiële spanning hebt”, zei Bartón.

Dankbaarheid kan stress temperen

De onderzoekers ontdekten dat mensen met hoge niveaus van uitgesproken en waargenomen dankbaarheid meer tevreden waren met hun relaties. Ze hadden ook meer vertrouwen in de toekomst. Verder rapporteerden ze minder instabiliteit, ruzies en gedachten over uit elkaar gaan.

Toen de beschermende effecten werden getest, bleken hogere niveaus van waargenomen dankbaarheid de stress van zowel financiële stress als ruzies te bufferen. Hetzelfde effect werd echter niet waargenomen bij hoge niveaus van uitgesproken dankbaarheid.

Zelfs als de negatieve communicatie van de partner toenam – mits ze zich nog steeds gewaardeerd voelden door hun partner – nam de kwaliteit van hun relatie na verloop van tijd niet zo sterk af,” aldus Barton.

Triest stel knuffelt elkaar
Als mensen zich gewaardeerd voelen door hun partner, hebben ze betere relaties. Ook zijn ze beter bestand tegen stressoren, zowel op korte als op lange termijn.

Vergeet niet je partner te bedanken

Hier hebben we de vele voordelen onderzocht die dankbaarheid in ons leven kan hebben. Nu is het tijd om dankbaarheid te gaan demonstreren in je dagelijks leven. Het zal je relatie helpen groeien.

Hoewel er niet één manier is om het te doen, stelt Barton het volgende voor: “Zorg ervoor dat je complimenten maakt die oprecht en oprecht zijn. En vraag je partner of er gebieden zijn waarop hij het gevoel heeft dat zijn inspanningen niet worden gewaardeerd of erkend en begin daar waardering voor uit te spreken”.

Het is ook essentieel dat je verder gaat dan het oppervlakkige. Onderzoek (Engelse link) suggereert namelijk dat grotere banden van intimiteit ontstaan door verder te gaan dan eenvoudige dankbaarheid.

Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Bedankt voor het ophalen van mijn lunch,” zeg je iets als “Heel erg bedankt dat je de tijd hebt gevonden om mijn lunch naar kantoor te brengen. Ik waardeer je hulp echt, want ik heb zo’n drukke week.”

Als je onder de oppervlakte gaat en specifieker bent, vertel je je partner hoeveel je hem of haar waardeert en hoe voldaan je je voelt. Deze vorm van waardering is gunstiger voor de relatie dan het simpelweg benadrukken van een gunst die ze voor je hebben gedaan.

Tot slot is dankbaarheid niet alleen een geschenk van dank, het is ook voedsel voor een relatie. Het helpt je om je emotionele banden te versterken. In feite betekent dankbaar zijn dat je je partner laat zien hoe waardevol en belangrijk ze zijn in je leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.