De creatieve persoonlijkheid, volgens Mihály Csíkszentmihályi

Mihály Csíkszentmihályi is een van de meest erkende psychologen ter wereld. Onder zijn onderzoek is de studie van de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken. Zij zijn de volgende.
De creatieve persoonlijkheid, volgens Mihály Csíkszentmihályi
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 14 januari, 2023

Een van de centrale thema’s in het werk van Mihály Csíkszentmihályi was creativiteit. Hij interviewde 91 mensen uitvoerig die opvielen door hun creatieve werk. Zo kon hij een gedetailleerde beschrijving maken van de creatieve persoonlijkheid aan de hand van tien eigenschappen.

Gevraagd naar de definitie van de creatieve persoonlijkheid beweerde Mihály Csíkszentmihályi dat hij die in één woord kon samenvatten: complexiteit.

Hij doelde daarmee op het feit dat scheppers de neiging hebben om grote contrasten te hebben in hun manier van zijn. Het zijn meestal ‘extreme’ mensen: agressief en coöperatief, introvert en extravert, enz. tegelijk. Ze gedragen zich echter maar op één manier tegelijk, afhankelijk van de omstandigheden.

Csíkszentmihályi staat bekend als de bedenker van de flow-theorie. Hij stelde voor dat de creatieve persoonlijkheid gekenmerkt wordt door haar multidimensionaliteit. Hij zei dat het is alsof er binnen dit type persoonlijkheid niet één individu is, maar een veelheid. In feite stelde hij het bestaan van tien basiseigenschappen voor.

Als ik in één woord zou moeten uitdrukken wat hun persoonlijkheid anders maakt dan die van anderen, dan zou dat complexiteit zijn.”

Mihaly Csíkszentmihályi

Vrouw krijgt een idee

De creatieve persoonlijkheid, volgens Mihály Csíkszentmihályi

De rol van fysieke energie

Lichamelijke energie is niet een van de eigenschappen waar je aan denkt als je het hebt over creatieve persoonlijkheden. Csíkszentmihályi ontdekte echter dat deze mensen in staat zijn fasen van grote fysieke uitputting door te maken , vooral wanneer hun projecten dat vereisen. Ze ervaren ook perioden van volledige rust en kalmte (Engelse link) .

Ze zijn briljant en naïef tegelijk

Een andere paradoxale eigenschap van creatieve persoonlijkheden is dat ze in sommige aspecten behoorlijk scherp en slim kunnen zijn, maar in andere aspecten ook uiterst naïef. Dit idee wordt belichaamd in het stereotype van het genie dat prachtige uitvindingen doet, maar geen idee heeft hoe hij zich moet kleden of zijn schoenveters moet strikken.

Plezier en discipline tegelijk

Csíkszentmihályi vond escapistische trekjes in de creatieve persoonlijkheid. Hij ontdekte dat scheppers de neiging hebben grote discipline toe te passen op hun werk, maar tegelijkertijd periodieke pauzes nemen om zich bezig te houden met triviale activiteiten. Ze kunnen deze tijd zelfs gebruiken om ongezonde gewoonten of verslavingen te bevredigen.

Fantasie en realisme

Het komt buitengewoon vaak voor dat creatieve mensen echt streng en methodisch zijn bij het benaderen van bepaalde aspecten van hun werk. Soms slaan ze echter ook wegen in die ronduit gek zijn. Daarom zijn ze zowel zeer fantasierijk als rationeel. Beide zijn eigenschappen die moeilijk in evenwicht te brengen zijn.

Extraverten en introverten

Creatieve mensen hebben de neiging extreem spraakzaam en uitbundig te worden als ze in de afrondingsfase van hun projecten zitten. Maar als ze in de vormende fase zitten of obstakels tegenkomen, lijken ze zich volledig van de wereld terug te trekken en is het echt moeilijk om een woord uit hen te krijgen.

Te veel nederigheid en trots tegelijk

Ze vertonen vaak trekjes van extreme nederigheid bij het vormen of testen van hun ideeën. In feite twijfelen ze altijd of ze een resultaat zullen kunnen bereiken en zijn ze vaak echt streng voor zichzelf. Als ze krijgen wat ze willen, gaan ze naar het tegenovergestelde uiterste. Ze denken dat er niemand beter is dan zij en geven toe aan hun trots.

Ze ontsnappen aan seksuele stereotypen

Een andere eigenschap van de creatieve persoonlijkheid (Engelse link) is dat ze een grote onafhankelijkheid tonen tegenover stereotypen van wat een vrouw of een man ‘hoort’ te zijn. Sterker nog, ze overschrijden vaak de gedragspatronen die de omgeving hen oplegt. Dit betekent dat ze zich vaak uiten zonder genderbanden.

Conservatieven en rebellen

Vaker wel dan niet streven creatieve mensen er eerst naar de gevestigde parameters op een bepaald gebied van kunst of kennis te kennen en te beheersen. Ze proberen zich daaraan te houden. Later doen ze het tegenovergestelde. Ze richten zich op het doorbreken van de aangeleerde schema’s.

Extreem gepassioneerd en toch onbetrokken

De creatieve persoonlijkheid is er een van uitersten. Ze zetten vaak hun beste beentje voor in wat ze doen. In feite zijn ze geneigd dat met passie te doen. Zodra ze echter klaar zijn, lijkt het alsof ze niet meer geïnteresseerd zijn. Ze kunnen zelfs kritiek hebben op hun werk en het uiteindelijk weggooien als er niemand is om hen tegen te houden.

Man gaat schilderen

Ze ervaren pijn en plezier met gelijke intensiteit

Creatieve individuen lijden. Ze stellen zich meestal vrijwillig bloot aan pijn en zijn ook echt gevoelig voor de pijn van anderen. Ze leven het, genieten ervan en herscheppen het. Tegelijkertijd zoeken ze met grote ijver plezier. In feite zijn ze in staat in hun zoektocht tot excessen te komen. Als gevolg daarvan hebben ze het moeilijk om de middenweg te bereiken.

Mihály Csíkszentmihályi ging zo ver te zeggen dat iedereen de kiem van een creatieve persoonlijkheid in zich heeft. Toch brengt onderwijs ons er gewoonlijk toe slechts één van de polen van onze vermogens en onze manier van zijn te ontwikkelen. Csíkszentmihályi geloofde dat al die andere dimensies op de achtergrond blijven, wachtend op de gelegenheid om zich te uiten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Abuhamdeh, S., & Csikszentmihalyi, M. (2014). The artistic personality: A systems perspective. In The systems model of creativity (pp. 227-237). Springer, Dordrecht.
  • Conde, L. (2012). La personalidad creativa: un sistema complejo. Eduardo Chillida y Mihaly Csikszentmihalyi.
  • Martínez, O. L., & Lozano, J. N. (2010). Rasgos de personalidad y desarrollo de la creatividad. Anales de Psicología/Annals of Psychology26(1), 151-158.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.