De verschillende soorten introvert gedrag

Academici, zoals Jonathan Cheek en Jennifer Grimes, hebben verschillende soorten introvert gedrag geïdentificeerd en laten zien dat er een grote verscheidenheid aan voorkeuren en soorten gedrag is. Uit hun onderzoek kunnen we opmaken dat de klassieke definities erg onnauwkeurig zijn.
De verschillende soorten introvert gedrag
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

De definitie van introvert gedrag gaat veel verder dan de houding die iemand heeft als het gaat om socialisatie. We kunnen dit zien door de 10 items van de introversie-extroversietest (link in het Engels) bekijken op de site van Susan Caine, The Quiet Revolution.

De kenmerken van introversie die in de test zijn beschreven, laten zien dat de definitie van introversie gelukkig is bijgewerkt.

Onderzoek naar introversie is allang verder gegaan dan vergelijkingen zoals “ik ben graag alleen/ik wil graag bij mensen zijn.” Introvert gedrag kan evenveel of zelfs meer nuances hebben dan extravert gedrag.

Introverte mensen hebben mogelijk bepaalde voorkeuren voor hun socialisatie die meestal niet beschikbaar zijn. Daarom blijven ze misschien liever thuis.

Ze genieten misschien van het gezelschap van andere mensen, maar op een andere manier dan de extraverte. Het kan vooral zo zijn dat hun voorkeuren voor bepaalde activiteiten in de loop van de tijd variëren, net zoals bij andere mensen.

Mensen met introvert gedrag genieten misschien meer van hun innerlijke wereld

Introvert gedrag en de verschillende vormen

In de jaren twintig creëerde Carl Gustav Jung de distinctie tussen introvert en extravert. Ondanks het bestaan ervan, duurde het tot de jaren veertig voordat het op grotere schaal in de psychologie werd gebruikt.

Ze gingen toen voornamelijk onderzoek doen op het gebied van persoonlijkheid. Jung identificeerde ook een derde persoonlijkheidstype, hoewel hij het nooit heeft gecategoriseerd.

Tegenwoordig gebruiken we ook de term ambivert. Het valt precies in het midden van het introverte-extroverte vlak. In veel opzichten hebben ambiverts het beste van twee werelden. Ze kunnen putten uit de sterke punten van de introverte en de extroverte, afhankelijk van de omstandigheden.

Veel experts, zoals Jonathan Cheek en Jennifer Grimes, hebben tijd besteed aan het bestuderen (link in het Engels) en identificeren van de verschillende soorten introverte mensen. Het eerste type is het meest bekende: sociale introverte mensen.

1. Sociale introverte mensen

Dit is het profiel dat het meest lijkt op het wijdverbreide beeld van introversie. Dit zijn mensen die liever thuis blijven om te lezen dan uitgaan.

Iemand die sociaal introvert is hecht veel waarde aan zijn of haar leefruimte en nauwste relaties. Deze mensen gaan liever uit voor een drankje met vrienden die ze al hun hele leven hebben, dan naar een muziekfestival.

Hoewel anderen ze misschien hetzelfde beschouwen als verlegen mensen, is er een cruciaal verschil. Terwijl verlegen mensen angst voelen wanneer ze in het middelpunt staan (of als er de kans bestaat dat ze dat zullen zijn), voelen sociale introverte mensen zich beter in kleinere groepen waar het niveau van stimulatie en verandering mogelijk niet zo hoog is.

2. Introspectieve introverte mensen

Een ander type dat door Cheek en Grimes is geïdentificeerd, is wat zij de ‘introspectieve introverte mensen’ noemen. De focus van dit type introvert is meer intern. In tegenstelling tot sociale introverte mensen, hebben introspectieve introverte mensen geen enkel probleem met socialiseren.

Het belangrijkste kenmerk van dit type introvert is dat het mensen zijn met een enorme innerlijke wereld. Ze kunnen verdwalen in fantasiewerelden en dankzij hun verbeeldingskracht kunnen ze heel creatief zijn.

Hoogleraar Cheek verklaarde dat deze introverte mensen in staat zijn om te verdwalen in een interne fantasiewereld. Niet op een neurotische manier, maar eerder op een fantasierijke en creatieve manier.

Een voorbeeld dat Cheek geeft is Luna Lovegood, de Harry Potter-tovenaar. Haar innerlijke waanzin, die haar zowel mysterieus als gestoord maakt, definieert perfect een introspectief introvert.

Luna Lovegood uit de film Harry Potter

3. Gereserveerde introverte mensen

Het derde type introverte mensen dat Jonathan Cheeck voordraagt, wordt meer bepaald door hun acties dan door hun denken. De gereserveerde introverte mensen denken erover om dingen langzamer te doen dan anderen. Ook voeren ze die acties bewuster en weloverwogen uit.

Ze denken liever voordat ze spreken of handelen en het kan langer duren voordat ze beginnen. Hoogleraar Cheek zegt: “ik heb nog nooit eerder op deze manier aan introversie gedacht, en daarom ben ik benieuwd wat toekomstig onderzoek ons vertelt over gereserveerde introversie en hoe het correleert met de andere typen.”

Ze nemen de tijd voordat ze iets doen, plannen alles wat ze overdag zullen gaan doen en houden ervan situaties onder controle te hebben. In tegenstelling tot angstige introverte mensen (zie de volgende categorie), hoeven ze zich niet onzeker te voelen. Het zijn gewoon mensen die de wereld zorgvuldig analyseren en niet impulsief handelen.

4. Angstige introverte mensen of sociale angst?

Hoogleraar Cheek wijst op een ander type introvert, namelijk het angstige introverte type. Ze kunnen uitspraken doen zoals: “ik voel me verlegen als ik in de buurt van vreemden ben” of “zelfs als ik met een groep vrienden ben, voel ik me erg eenzaam en rusteloos.”

Reflecties op introvert gedrag

Introverte mensen zijn mensen die van teruggetrokkenheid houden en meestal een actief innerlijk leven hebben. Ze gaan bewuster om met persoonlijke groei en voelen zich uitgeput door overprikkelende omgevingen.

Afhankelijk van de persoon variëren de typische kenmerken in hun opvallendheid, maar over het algemeen hebben ze allemaal redelijk vergelijkbare persoonlijkheden.

Het verrassende van de verschillende varianten of componenten van introversie is hoe verrijkend ze allemaal kunnen zijn. Extroverte mensen hebben altijd de neiging gehad te profiteren van de veronderstelling dat hun manier van leven psychologisch de meest gezonde manier was.

Onderzoekers zoals Cain en Dembling hebben ons met hun onderzoek echter laten zien hoe gevarieerd en adaptief introvert gedrag kan zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.