Mensen die introvert zijn: mooi als een zonsondergang

Zou het kunnen dat één van de redenen waarom we een zonsondergang zo mooi vinden dezelfde reden is waarom introverte mensen zo natuurlijk overkomen? Het is de kracht om vrede en stilte te kunnen waarderen.
Mensen die introvert zijn: mooi als een zonsondergang
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Introversie wordt weleens bestempeld als niet-sociaal zijn. Het is niet dat mensen die introvert zijn een hekel hebben aan feestjes of drukte, maar zij ervaren dat eerder als een hindernis voor communicatie.

Mensen die introvert zijn, zien een avondje alleen thuis met een lekkere maaltijd en een televisieprogramma niet als tijdverspilling. Integendeel, zij zien dit als een noodzaak. Het is een vorm van ontspanning voordat ze weer naar buiten gaan. En dit geldt voor een derde van de bevolking.

Volgens Sophia Dembling, psychologe en schrijfster van The Introvert’s Way: Living a Quiet Life in a Noisy World, houden introverte mensen ervan om zich te verdiepen in onderwerpen die hen interesseren en waar ze gepassioneerd over kunnen praten. Enkele hiervan zijn vaak de betekenis van het leven of de aard van liefde.

We verwarren verlegenheid nogal eens voor introversie. Echter, deze twee zijn totaal verschillende concepten. Verlegenheid is de angst voor sociale afwijzing. Terwijl introverte mensen een voorkeur hebben voor rustige omgevingen.

In de kern is verlegenheid pijnlijk. Terwijl introversie dat niet is. 

“Als je introvert bent, weet je ook dat vooroordelen tegen stilte diepe psychische pijn kan veroorzaken. Als kind heb je misschien gehoord dat je ouders zich wellicht excuseren voor jouw verlegenheid. Of op school ben je misschien wel aangemoedigd om ‘uit je schulp te kruipen.’

-Susan Cain-

Jonge vrouw leest boek

Mensen die introvert zijn voelen zich alleen in groepen

Ondanks de schijnbare tegenstelling, is het gebruikelijk dat introverte mensen zich alleen voelen wanneer ze in gezelschap zijn. Ze besteden hun sociale energie te besteden liever aan goede vrienden, collega’s en hun familie. Hoe vaak hebben we het niet over het opvullen van leegtes? En hoe vaak verspillen we onze adem niet aan zinloze gesprekken?

Mensen die introvert zijn, hebben vaak goede sociale vaardigheden en vinden feestjes en vergaderingen prima. Maar na een tijdje willen ze graag weer naar huis. Ze luisteren meer dan ze spreken, denken voordat ze iets zeggen. Ook hebben ze vaak het gevoel dat ze zich beter schriftelijk kunnen uitdrukken.

Ze hebben vaak de neiging om conflicten te vermijden. Sommigen voelen zich niet echt prettig bij oppervlakkige gesprekken, maar genieten dan juist van diepgaande discussies.

In situaties met veel mensen en prikkels vervelen ze zich snel. Dit verklaart waarom introverte mensen meer aandacht aan details besteden en zich snel overprikkeld voelen als er te veel om hen heen gebeurt. 

“Je zegt altijd dat mensen jou niet leuk vinden maar mensen kunnen niet iets niet leuk vinden wat er niet is.

-Cath Crowley-

Mensen die introvert zijn

Zijn de hersenen anders bij introversie?

Een onderzoek van Harvard University ontdekte verschillende structuren in de hersenen van mensen die als introvert worden gekwalificeerd. Deze studie gaf enig inzicht waarom zij zich zo gedragen.

Introverte mensen hebben een grotere hoeveelheid grijze massa. Bovendien is deze dikker op bepaalde plekken in de prefrontale cortex. In dit gebied vinden abstracte denk- en beslissingsprocessen plaats.

Andere kenmerken van de hersenen van introverte mensen, behalve de grotere prefrontale cortex, zijn een hogere activiteit in hun frontale hersenenkwab en de voorzijde van de thalamus. Hierdoor hebben zij een beter geheugen voor gebeurtenissen, kunnen zij beter plannen, en gemakkelijker problemen oplossen. 

“Om wijsheid te vinden, is stilte de eerste stap.”

-Pythagoras-

Dit soort mensen besteedt meer aandacht aan wat er in hen omgaat en niet zozeer aan wat er om hen heen gebeurt. Bovendien vertonen ze tegelijkertijd een hogere hersenactiviteit voor leren en controle van hun motoriek. Ook zijn ze alerter. En daardoor zijn ze wat voorzichtiger. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.