Je kan rugpijn verlichten met deze 6 yogahoudingen

Je kan rugpijn verlichten met deze 6 yogahoudingen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

Een slechte slaaphouding, een ongemakkelijke bureaustoel of de manier waarop je loopt kunnen allemaal gemakkelijk tot rugpijn leiden. Als je al last hebt van dit probleem, dan moet je zo vlug mogelijk deze rugpijn verlichten. Gelukkig bestaan er veel yogahoudingen die je specifiek kunnen helpen om met dit soort pijn om te gaan.

Waarom zou je eigenlijk yoga beoefenen? De reden is deze discipline verschillende houdingen gebruikt om je spieren te versterken en je gewrichten soepeler te maken. Het is met andere woorden een geweldige manier om stijfheid te bestrijden.

Die stijfheid kan je beginnen voelen wanneer je meerdere uren op een stoel zit of producten op een schap zet. Ook vele uren achter een hotelbalie staan is een voorbeeld van een houding die tot rugpijn kan leiden.

Yoga als behandeling waarmee we rugpijn verlichten

Yoga is een eeuwenoude techniek die het lichaam en de geest verenigd en een vleugje religie bevat. Nog niet zo lang geleden zijn mensen het beginnen te gebruiken om een evenwicht tussen lichaam en geest te verwezenlijken zonder zich te bekommeren om de andere onderdelen van yoga.

Er bestaan vele verschillende vormen van yoga. Je kan ze gebruiken als een aanvulling van de behandelingen voor allerlei soorten geestelijke en lichamelijke problemen.

Yoga als behandeling voor rugpijn

Je moet gewoon onthouden dat het geen medische behandeling is. Raadpleeg dus je arts vóór je het gaat doen. Toch is yoga een geweldige aanvulling van veel behandelingen. Dit is vooral zo als je probeert om een overwerkt deel van je lichaam opnieuw normaal te krijgen.

Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is dat je een goede keuze maakt waar je jouw yogahoudingen zal gaan uitvoeren. Laat ook van bij het begin aan je begeleider weten wat jouw beperkingen zijn.

Dankzij het internet vind je online veel informatie over yoga. Ook al is de persoon in de video een professionele yogaleraar, toch is het ‘t beste dat je zelf een leraar ben je hebt om fouten te corrigeren.

Hou hiermee dus rekening. We denken dat je met enkele eenvoudige yogahoudingen kan beginnen. In dit artikel zullen we je zes yogahoudingen tonen. Ze zijn ingedeeld volgens het deel van de rug waar jij de pijn voelt.

Vóór je echter de sprong waagt, moet je gewoon onthouden dat je meestal de meeste positieve effecten van yoga ervaart wanneer je het regelmatig doet. Zorg ook dat je arts je gezegd heeft dat je fit genoeg bent om yoga te doen en dat een erkende trainer jou begeleidt.

Yoga beoefenen en rugpijn verlichten is op vele manieren gunstig, zolang je het op een consequente manier doet en onder toezicht van een gekwalificeerde trainer.

Yogahoudingen die pijn in de bovenrug verlichten

Pijn in de bovenrug treedt onder andere op in de monnikskapspier, de schouders en in de nek- en hoge rugspieren. Meestal wordt het veroorzaakt door een slechte houding van het hoofd. Dit zet dan veel extra gewicht op je wervelkolom en je nek.

Mensen die zittend werk uitvoeren op kantoor of studenten die veel tijd aan hun bureau doorbrengen, zijn twee van de voornaamste groepen die een hoog risico lopen op dit soort pijn. Zij kunnen enorm profiteren van de volgende yogahoudingen die rugpijn verlichten.

1. De kat en de koe

Met deze yogahouding kan je dus rugpijn verlichten. Hij is ontworpen om elke spier in de rug samen te trekken en uit te rekken. Het is echter vooral goed voor pijn in de borstkas.

De houding laat de spieren strekken die jij voortdurend onder druk zet zonder ze ooit een pauze te geven. Je moet deze spieren dus eigenlijk gebruiken om jouw gewicht te ondersteunen.

De kathouding

Hoe voer je deze houding uit? Je moet eerst op handen en knieën gaan zitten. Zodra je je in deze houding bevindt, buig je de romp opwaarts en vorm je de rug zover mogelijk in een boog (de kathouding).

Daarna doe je het tegenovergestelde van die beweging. Je buigt de rug neerwaarts (de koehouding). Je kan deze bewegingen zoveel keer herhalen als je wil, zolang jet het maar op een gecontroleerde manier doet.

2. Het kind

Dit is één van de gemakkelijkste yogahoudingen. Het helpt je om het lichaam volledig te ontspannen en de rug op een rustige, gecontroleerde manier te ontspannen. Dit zal dus de rugpijn verlichten.

Je begint deze houding met op de kuiten te gaan zitten. Daarna strek je je armen uit. Je brengt die naar voren zover als je kan. Met de armen nog steeds gestrekt plaats je de handen op de vloer en druk je op een stevige, ontspannen manier naar beneden. Als je de tussenribspieren wilt rekken, dan kun je één arm onder je nek plaatsen.

De houding van het kind

Yogahoudingen die pijn in de onderrug verlichten

Pijn in de onderrug treedt op in de lumbale (in de lenden) spieren. Het komt ook veel vaker voor dat je wellicht denkt. Een slechte houding en problemen met de heupzenuw zijn twee van de voornaamste oorzaken. Of het nu een klein probleem of een chronische aandoening is, de volgende twee houdingen kunnen een enorme hulp zijn.

1. De benen tegen de muur

Deze houding kan heel eenvoudig lijken. Hij heeft echter enkele geweldige voordelen voor de bloedcirculatie en de spierkracht.

Je doet het door op de grond te gaan liggen met het gezicht omhoog en de benen volledig tegen de muur gesteund. Je kan ook een mat of een handdoek gebruiken indien nodig. Die zal je helpen om in deze houding te blijven. Belangrijk is dat je de benen zo rechtop mogelijk houdt.

Yoga kan rugpijn verlichten

2. Voorover buigen

Je kan deze houding staand of zittend uitvoeren. Het kan je helpen om veel soepeler te worden. Je moet gewoon onthouden dat deze houding ertoe kan leiden dat je jouw beperkingen overschrijdt, vooral als je spieren niet opgewarmd zijn.

Of je nu staat of zit, het idee is dat je voorover buigt naar je voeten en ze probeert aan te raken. Je moet ervoor zorgen dat je de lumbale spieren zo veel mogelijk uitrekt.

Het is uitermate belangrijk dat je bij deze oefening een comfortabele houding vindt zodat je het langer kan volhouden. Deze houding gaat over uitrekken en niet over jezelf overbelasten. Je kan dus je handen op je benen laten rusten zodra je zover als je kan, voorover gebogen bent.

Voorover buigen

Kan yoga rugpijn voorkomen?

Deze eeuwenoude techniek is niet alleen een goede methode waarmee je de bestaande rugpijn verlichten kan. Het kan ook helpen om te voorkomen dat rugpijn ooit optreedt. Er bestaan enkele houdingen die ontworpen zijn om de spieren in specifieke lichaamszones te versterken. Ze kunnen geweldig helpen om deze pijn te voorkomen.

1. De cobra

Deze houding helpt om je lumbale spieren te versterken. Dit voorkomt dat je die spieren als gevolg van een slechte houding of plotselinge bewegingen beschadigt.

Je doet deze oefening terwijl je met het gezicht naar beneden ligt. Til je romp zo hoog mogelijk op. Gebruik je onderrug om je op te duwen. Je hoeft niet zoveel mogelijk te buigen, gewoon zover als je rug toelaat. Je kan deze houding het beste heel regelmatig uitvoeren zodat je dit gebied van je lichaam versterkt.

De cobrahouding

2. Omhoogkijkende hond (voor gevorderden)

Dit is de moeilijkste houding waarover we het in dit artikel hebben. Het is een variatie op de cobrahouding. Om het op de juiste manier te doen heb je sterkere en veerkrachtigere spieren nodig.

Zodra je je in de cobrahouding bevindt, til je je borst zelfs nog meer op. Doe daarna hetzelfde met de heupen. Je moet uiteindelijk de heupen lichtjes boven de vloer heffen. Het is echter belangrijk dat je bij deze houding de schouders niet samentrekt. De schouders moeten vanaf je nek uit elkaar gespreid blijven.

Omhoogkijkende hond

Uiteindelijk zal je een sterke, stevige rug hebben. Je zal dus waarschijnlijk in staat zijn om beter om te gaan met rugpijn. Het is altijd een goed idee om te onthouden dat preventie bij alle vormen van pijn een geweldige hulp kan zijn. Het kan immers vermijden dat je in de toekomst nog meer pijn ontwikkelt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.