Goed voor je nek zorgen is belangrijk

Goed voor je nek zorgen is belangrijk
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 augustus, 2018

Nekpijn is een van de meest voorkomende problemen van de algemene bevolking. In de meeste gevallen heeft het ongemak te maken met de spieren: hierdoor kunnen bepaalde oefeningen gelukkig al erg behulpzaam zijn. Daarom is goed voor je nek zorgen ook zo belangrijk.

Aan de andere kant is het echter ook belangrijk om te weten dat sommige gevallen van nekpijn te wijten zijn aan structurele, bot- of gewrichtsveranderingen. Deze vereisen aandacht en een grondige medische behandeling. Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar de behandelingstechnieken voor dit soort problemen en zijn ze dan ook zeer effectief.

In veel gevallen houdt goed voor je nek zorgen simpelweg in dat je je spieren sterker maakt. Als je nekproblemen te maken hebben met je spieren, dan kun je misschien baat hebben bij de oefeningen die we in dit artikel delen. Toch moeten we eerst beter begrip krijgen van dit soort aandoeningen en de oorzaken ervan. Laten we hier eens naar kijken.

Goed voor je nek zorgen om nekpijn te voorkomen

Wat zijn de oorzaken van nekpijn?

De mogelijke oorzaken van spierpijn in de nek zijn als volgt:

  • Lange tijd achter elkaar een verkeerde houding hebben.
  • Overmatig gebruik van de nekspieren. Bijvoorbeeld tijdens sommige sportactiviteiten.
  • Werkstress.
  • Slapen op ongeschikte matrassen of kussens.

Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken, dit zijn echter de meest voorkomende oorzaken. Je kunt al goed voor je nek zorgen door deze oorzaken zoveel mogelijk te vermijden.

Symptomen van nekpijn

Spierpijn in de nek onderscheidt zich door enkele symptomen. De intensiteit ervan hangt af van de ernst van het probleem en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn aan de achterkant van de nek.
  • Stijve nek en bewegingsmoeilijkheden.
  • Hoofdpijn.
  • Gevoel van misselijkheid.
  • Duizeligheid en evenwichtsverlies.

Als je deze symptomen bij jezelf opmerkt en als je denkt dat ze te maken hebben met de spieren in je nek, probeer dan eens de volgende routines. Ze zijn zeer effectief in het versterken van de spieren in en rondom de nek en verminderen ongemakken aanzienlijk.

Goed voor je nek zorgen door de juiste oefeningen te doen

Je nek buigen

De eerste oefening die we je laten zien kan zowel staand als zittend worden gedaan. Om te beginnen, kantel je je nek langzaam naar één kant, bijvoorbeeld eerst naar rechts en dan naar links.

Op het moment dat je je hoofd naar rechts buigt, trek je vervolgens met je rechterhand aan je linkerarm, om de contralaterale trapezius- en de schouderspieren aan te spannen. Houd deze positie twintig tot dertig seconden vast en herhaal dan hetzelfde aan de andere kant van je lichaam. Herhaal deze oefening vijf keer aan elke kant.

Nekrotatie

Ga met je rug recht zitten of staan, en roteer je nek vervolgens met de klok mee.

Deze rotaties dienen om je nekspieren losser te maken en de spanning in je nek te verminderen. Houd je schouders en nek tijdens deze oefening ontspannen. Als je klaar bent, roteer je je nek in de tegenovergestelde richting.

Oefening voor artritis in de nek

Deze oefening kan zelfs achter de computer worden gedaan. Zorg er natuurlijk altijd voor dat je je rug recht houdt en dat je bovenlichaam goed wordt ondersteund door de leuning van je stoel.

Vervolgens is het de bedoeling dat je je nek langzaam naar één kant buigt. Begin bijvoorbeeld met rechts en probeer je hoofd zo dicht mogelijk in de buurt van je schouder te brengen. De sleutel is om het langzaam maar ononderbroken te doen. Herhaal de oefening tussen de vijf en tien keer per zijde.

Nekversterkende oefening

Om te beginnen kruis je je handen in elkaar en houd je ze tegen de achterkant van je hoofd aan. Zorg ervoor dat je ellenbogen naar buiten wijzen en trek je kin terug. Vergeet niet dat je met je handen je hoofd naar voren moeten duwen, terwijl je met je hoofd terugduwt.

Blijf kort drukken zonder dynamische bewegingen uit te voeren. Het is de bedoeling dat je vijftien tot twintig seconden druk uitoefent. Rust even uit en herhaal de oefening vervolgens nog vijf tot tien keer.

Je nek buigen en rekken

Om de laatste oefening te doen, ga je rechtop in een stoel zitten en laat je vervolgens je kin naar je borst zakken, zodat je dus naar beneden kijkt. Houd deze houding drie tot vijf seconden vast.

Til je hoofd dan voorzichtig weer omhoog naar de beginpositie en laat je hoofd vervolgens naar achter zakken, zodat je nek wordt uitgerekt. Houd ook deze houding drie tot vijf seconden vast. Herhaal de oefening in totaal drie tot vijf keer.

Goed voor je nek zorgen door bepaalde oefeningen te doen

Andere aanbevelingen

Naast het uitvoeren van deze oefeningen voor nekpijn, kun je ook goed voor je nek zorgen door andere gerelateerde activiteiten uit te voeren. Yoga is bijvoorbeeld een goede oefening waarbij je langzaam je rug versterkt, een goede lichaamshouding ontwikkelt waarmee je je rugspieren kunt strekken, de spanning in je nek kunt verlichten en elke dag een positievere houding kunt behouden.

Tot slot, als je vermoedt dat het iets ernstigers kan zijn, aarzel dan niet om je huisarts te raadplegen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.