6 soorten ontspannende thee

6 soorten ontspannende thee

Laatste update: 05 augustus, 2018

We leven in een gehaaste samenleving, gestrest en met een chronisch tekort aan tijd. Het razende ritme van onze dagelijkse levens slokken ons op. Daarom is het een goed idee om wat tijd te nemen om de stress te verminderen, idealiter als je thuis komt na het werk en voordat je naar bed gaat. Eén van de beste manieren om dit te doen, is door ontspannende thee te drinken.

Het is zonder twijfel één van de snelste, meest geschikte en gezondste opties. Je kunt kruidentheeën kiezen met natuurlijke eigenschappen waardoor je beter kunt slapen. Ze verminderen ook de spanning die je voelt en nervositeit. Desalniettemin moet je weten hoe je de dosering kunt controleren. Uiteindelijk kan alles je gezondheid schaden wanneer het in te grote hoeveelheden genomen wordt.

Valeriaan

We kunnen valeriaan over de hele wereld vinden. Deze beroemde plant is van origine echter Europees. Het is vandaag de dag één van de meest populaire manieren om angst en slapeloosheid te behandelen.

Ontspannende thee

Valeriaan behoort tot de beste ontspannende theeën omdat het een verdovende werking heeft, wat een directe werking op je centraal zenuwstelsel heeft. Naast het feit dat het angstgevoelens kan verminderen, kan het ook een positieve werking hebben op ervaren verdriet, nervositeit of rouwgevoelens. Daarom wordt het ook gezien als een goede steunpilaar door mensen die stoppen met roken en mensen met een angststoornis.

Valeriaan vermindert ook de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen. Daardoor kun je veel meer nachtrust krijgen, wat het dus nuttig maakt voor mensen met slaapproblemen. Het verbetert je bloedcirculatie en stabiliseert je hartslag, wat suggereert dat het ook goed is tegen hartritmestoornissen. Bovendien wordt deze thee ook sterk aangeraden voor studenten in hun examenperiodes.

Citroenmelisse

Deze aromatische plant kent verscheidene psychologische voordelen en gezondheidsvoordelen. Het is een krachtige remedie voor nervositeit, angst en stress. Daarnaast is het een goede behandelvorm tegen allerlei ziekten en pijntjes. Ook deze ontspannende thee bezit pijnstillende en spier-ontspannende eigenschappen. Deze eigenschappen dragen overigens ook bij aan een beter functioneren van het spijsverteringskanaal.

Het is nuttig om op te merken dat deze ontspannende thee vooral nuttig is bij het behandelen van spierpijn. Ook kan het helpen kramp en spierspasmes te voorkomen. Als je hier last van hebt, kun je ook wat citroenmelisse aan je badwater toevoegen. Zo kun je optimaal genieten van de voordelen hiervan in een ontspannen staat.

Lindebloesem

Net zoals valeriaan is deze thee (van Aziatische origine) één van de beste kruidentheeën om je zenuwen te kalmeren. Het kan ook onder andere een goede nachtrust bevorderen. Zo wordt het bijvoorbeeld ook ingezet om spijsverteringsproblemen en verkoudheid aan te pakken. Bovendien heeft het een ontstekingsremmende werking. Wanneer deze ontspannende thee gemengd wordt met kamille of citroenmelisse, kan het ook pijnstillend werken tegen hoofdpijn.

Als je aan slapeloosheid of angsten lijdt, is lindebloesem thee een uitermate goede keuze. Deze zou je dan zo’n 15 minuten voordat je naar bed gaat moeten drinken om een diepe slaap te garanderen.

Limoenbloesemthee

Kava

Kava is iets minder bekend dan de voorgaande opties. Het is een plant uit Polynesië en is zeer effectief in het bestrijden van angstgevoelens. Het is een soort muntplant met een kalmerende, verdovende en hypnotiserende werking. Zo kent het ook een aantal contra-indicaties.

Mensen uit Tonga, Fiji en Samoa gebruiken kava al zo’n 2.000 jaar. Het is de traditionele drank die ze gebruiken bij hun ceremonies en hun welkomstfeesten. Het is heel nuttig omdat het in staat is om een goede stemming en positiviteit aan te moedigen. Tegelijkertijd veroorzaakt het geen euforie, maar eerder een zeer aangenaam gevoel van ontspanning.

Maar wees voorzichtig! Je kunt hier maximaal tussen de 30 en 70 milligram per dag van nemen. Er zijn tekenen dat de werkzame stof in deze plant behoorlijk zwaar (oftewel moeilijk te verwerken is) is voor je lever. We raden aan dat mensen met neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, dit middel niet nemen.

Hop

De meeste mensen kennen de ontspannende werking van hop helemaal niet. Dat komt deels omdat het zijn bekendheid verleent aan het feit dat het één van de vier basisingrediënten van bier is. Daarnaast heeft het een typische, bittere smaak doordat het aan een wijnstok-achtige plant groeit. Het is zelfs gerelateerd aan cannabis maar bezit geen enkele van zijn bedwelmende effecten.

Hop is een zeer effectief middel tegen het gevecht tegen schommelingen van het zenuwstelsel. Deze veroorzaken namelijk fases van alertheid, angst, nervositeit, verdriet en stress. Het heeft ook een spierkramp-verminderende werking, helpt het spijsverteringsproces op gang en werkt net als alle voorgaande theeën slaapverwekkend.

Kamille

Naast het feit dat kamille het lichaam ‘kalmeert’ na aan indigestie geleden te hebben, maakt het een ontspannende thee met een kalmerende werking. Bovendien bezit het antioxidanten, die je cellen en DNA tegen schadelijke stoffen beschermen. Gecombineerd met lavendel heeft het een nog sterker kalmerend effect. Daarom is het een krachtig kruid en zeer geschikt om je te helpen slapen en je lichaam te laten ontspannen.

Vrouw die kamillethee drinkt

Ontspannende thee kiezen

Je kunt deze ontspannende thee zowel warm als koud drinken. De temperatuur doet niets af aan de werking hiervan. Je hoeft enkel en alleen de juiste thee te kiezen om van te genieten, gebaseerd op je smaak en je behoeften. Een geweldig onderdeel van deze theeën is dat ze geen chemicaliën bevatten, dus ze zijn volledig natuurlijk.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.