Rechtop zitten versterkt je geest en verbetert je stemming

Volgens de wetenschap zijn je hersenen en je lichaamshouding met elkaar verbonden. Dit betekent dat zoiets eenvoudigs als rechtop zitten zowel je humeur als je aandacht kan verbeteren.
Rechtop zitten versterkt je geest en verbetert je stemming
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 november, 2023

In welke houding zit je nu? Zittend, staand, liggend misschien? Misschien vind je het interessant om te weten dat rechtop zitten je geest krachtiger maakt en je aandacht verbetert. Bovendien verbetert het zelfs je stemming.

Als je dus een van die mensen bent die altijd geprobeerd heeft om op je houding te letten als je achter je bureau werkt, dan weet je nu dat je tegelijkertijd ook voor je mentale welzijn zorgt.

Misschien ben je benieuwd in wat voor soort zithouding je geest geneigd is om zich meer op een taak te concentreren. Neurowetenschappers beweren dat er een verband bestaat tussen lichaamshouding en de hersenen. Ze beweren dat de hoeveelheid stress die je ervaart verband houdt met deze twee variabelen.

Misschien heb je al gemerkt dat je met een gebogen rug niet hetzelfde studeert of werkt als wanneer je rechtop zit. Als je je houding verbetert, je hoofd optilt en je rug naar de stoel richt, merk je inderdaad een verandering. Plotseling verbetert je aandacht en voel je je gemotiveerder. Het is bijna alsof je je lichaam en geest reset

De manier waarop je beweegt en zelfs hoe je zit beïnvloedt je stemming

Man zit rechtop achter zijn bureau

Waarom helpt rechtop zitten om je geest sterker te maken?

In de loop van je leven heb je waarschijnlijk vaak de woorden “ga rechtop zitten” gehoord. Misschien dacht je dat deze suggestie bedoeld was om je ruggengraat te verzorgen. Iedereen weet inderdaad hoe kwetsbaar en belangrijk dit deel van het lichaam is. Maar wat misschien niet iedereen weet, is hoe lichaamshouding samenhangt met emoties.

Een van de personen die dit onderwerp het meest intensief heeft bestudeerd, is Dr. Erik Peper. Hij is gedragswetenschapper en professor aan de Universiteit van San Francisco. In een van zijn onderzoeken (Engelse link) beweert Peper dat rechtop zitten je geest kracht geeft. Hij ontdekte zelfs dat studenten daardoor beter konden presteren in wiskunde.

Een goede houding optimaliseert je aandacht en toewijding aan de taak die je moet uitvoeren. Bovendien reguleert het je stemming. Dr. Peper wijst erop dat als je voorovergebogen zit, je geest niet 100 procent werkt.

In feite span je je dan aan en breng je de balans van je ruggengraat in gevaar. Bovendien betekent deze luie houding dat je je eerder niet geneigd voelt om uit te voeren wat je zou moeten doen.

Je houding beïnvloedt hoe je eruitziet en hoe je je voelt

Het is vrij duidelijk, en nu is er ook duidelijk bewijs dat het feit ondersteunt dat je houding een weerspiegeling is van je gemoedstoestand. Inderdaad, zo vaak, bijna zonder het te beseffen, zit je voorovergebogen over je bureau, gevangen door stress, vermoeidheid en zelfs luiheid.

Dit werkt allemaal terug. In feite beïnvloeden je emoties in deze situatie je houding en vergroot je houding je gevoelens van ongemak.

We weten bijvoorbeeld dat gevoelens van verdriet vaak een voorovergebogen houding bevorderen. Daarnaast kunnen stresstoestanden je urenlang in een ongemakkelijke en zelfs pijnlijke houding houden zonder dat je het merkt.

Soms is het voldoende om je gewoon even uit te rekken. Haal diep adem en zet je rug recht en zie hoe dat je welzijn onmiddellijk verbetert. Sterker nog, je geest komt weer op gang en je energieniveaus verbeteren.

Je rug, nek en hoofd zijn uitgelijnd, je blik is naar voren gericht en je hersenen activeren hun focus en aandachtsniveau.

De hersenen associëren bepaalde houdingen met bepaalde gemoedstoestanden. Bijvoorbeeld, liggen, voorovergebogen of voorovergebogen liggen wordt geassocieerd met rust of ontmoediging. Daarom verlagen ze je aandachtsniveau.

Belichaamde cognitie

Er is een zeer interessant fenomeen dat wetenschappers belichaamde cognitie noemen. Deze ervaring wordt gedefinieerd door iets heel eenvoudigs. Het is het feit dat niet alleen je lichaamshouding je stemming moduleert, maar dat je bewegingen ook invloed kunnen hebben op wat je denkt. Hoe werkt dit? De ondersteunende gegevens zijn zeker merkwaardig.

De Autonome Universiteit van Madrid deed onderzoek (Engelse link) dat beweert dat of je knikt of je hoofd schudt invloed heeft op je beoordeling van iets. Als je bijvoorbeeld met je hoofd knikt, krijg je meer vertrouwen in je gedachten. Als je echter je hoofd schudt, verlies je vertrouwen in wat je denkt.

Belichaamde cognitie herinnert ons eraan dat bewegingen ook emoties en zelfs een reeks gedachten oproepen in de hersenen. Een associatie die verklaart waarom rechtop zitten de kwaliteit van je gedachten verbetert en je zelfs creatiever laat voelen.

Door een rechte houding aan te nemen, kun je negatieve gedachten beter onder controle houden. Dit is veel moeilijker als je voorovergebogen achter je bureau zit.

Rechtop zitten versterkt je geest en verbetert je stemming

Correct zitten biedt talloze voordelen

We begrijpen bijna allemaal dat ergonomisch zitten met een rechte rug en nek ons in staat stelt onze wervelkolom te verzorgen. Op deze manier voorkomen we contracturen, spanningen, beknelde zenuwen en de klassieke pijnen die geassocieerd worden met uren achter de computer zitten.

Het is interessant om te weten dat een goede houding niet alleen goed is voor je fysieke welzijn, maar ook voor je mentale gezondheid en zelfs je productiviteit.

Bovendien kan je gevoel van motivatie, focus en zelfs inspiratie afhangen van zoiets simpels als het correct leunen op de rugleuning van je stoel. Het is een feit dat zeker de moeite waard is om te onthouden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Briñol, P., & Petty, R. E. (2003). Overt head movements and persuasion: A self-validation analysis. Journal of Personality and Social Psychology, 84(6), 1123–1139. https://doi.org/10.1037/0022-3514.84.6.1123
  • Muehlhan, M., Marxen, M., Landsiedel, J., Malberg, H., & Zaunseder, S. (2014). The effect of body posture on cognitive performance: a question of sleep quality. Frontiers in human neuroscience8, 171. https://doi.org/10.3389/fnhum.2014.00171

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.