Tijdblokkering: een methode om de productiviteit te verhogen

Tijdblokkering is een strategie die je helpt tijd te besparen en productiever te worden. Hier vertellen we je stap voor stap hoe je het kunt implementeren.
Tijdblokkering: een methode om de productiviteit te verhogen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 24 maart, 2023

Tijdblokkering is een tijdmanagementstrategie die zo is ontworpen dat je je dag in beperkte tijdsblokken plant. Natuurlijk is het ook mogelijk om elke dag van de week of de maand te plannen. De basistijdseenheid is echter één dag.

Een van de onderscheidende elementen van tijdblokkering is dat het zich, in tegenstelling tot andere strategieën, zoals time-boxing, richt op het beschermen van je rust en vrije tijd. In feite worden deze ruimten duidelijk onderscheiden in je dagelijkse planning en spelen ze een echt relevante rol.

Daarnaast is tijd-blokkeren erop gericht om drie van de grote dagelijkse kwaden te vermijden: uitstelgedrag, multitasking, en gebrek aan tijd om taken af te maken. Net als andere strategieën werkt het niet vanzelf, en ook niet onmiddellijk. Het is inderdaad normaal dat je, na het aanvankelijk toepassen ervan, aanpassingen moet doen en het moet aanpassen.

Ik bewaak mijn tijd fel en zonder excuses .

-Gary Keller-

Vrouw aan het werk
De time-blocking techniek richt zich op het beschermen van je rust- en ontspanningstijd.

Tijdblokkering

Tegenwoordig moeten veel mensen extra uren werken om hun taken af te maken of worden ze gedwongen om hangende taken te laten liggen voor een andere dag vanwege tijdgebrek. Wanneer dit gebeurt, is er iets mis. Of ze zijn overbelast of ze beheren hun tijd niet goed. Meestal is het dat laatste.

Tijdblokkering is een eenvoudige en intuïtieve strategie waarvoor geen software of computerprogramma’s nodig zijn. Het is gebaseerd op gezond verstand. Door je tijd te verdelen in blokken kun je je activiteiten beter organiseren en tijd maken om alles te doen wat je moet doen.

Het is net als je oude schoolrooster. Er was een blok tijd voor wiskunde, dan een ander voor biologie, enz. Het bevatte ook blokken voor pauze, lunch, gymnastiek, enz.

De logica achter het blokkeren van de tijd is hetzelfde. Je richt je maximaal een uur op één taak, of een groep taken. Je differentieert ook je tijd voor rust en werkt een volledige dag af in maximaal zes of zeven uur. Met deze strategie leg je niet alleen vast wat je moet doen (zoals een checklist), maar ook WANNEER je het moet doen.

Tijdblokkering gebruiken

Sommigen beweren dat het gebruik van tijdblokkering de productiviteit met 100 procent kan verhogen. Als je echter van deze methode wilt profiteren, moet je ervoor zorgen dat je je uiteindelijk niet overweldigd voelt doordat elke minuut van je dag wordt verantwoord en je je voelt als een hamster op een wiel.

Om dit te voorkomen, moet je ten eerste onthouden dat je taken groepeert die op elkaar lijken, vooral kleinere. Plan bijvoorbeeld geen tijdsblok ‘e-mails beantwoorden’, maar ‘communicatie’. Dit betekent dat je naast e-mails ook telefoongesprekken, WhatsApp-berichten enz. kunt opnemen. Het zal je helpen je taken beter te beheren.

Maak ten tweede geen microblokken, maar complete blokken. Je kunt heel gedetailleerd willen zijn en voor elke taak een blok of subblok maken, maar dat werkt bijna nooit. Daarom, terugkomend op het vorige voorbeeld, laat het als ‘communicatie’ en niet gescheiden in ‘e-mails’, ‘gesprekken’, ‘WhatsApps’, etc.

De derde tip is om ervoor te zorgen dat je alles plant. Als het niet in je agenda staat, bestaat het simpelweg niet. Zet er die kleine taken in die je maanden geleden al had moeten doen, maar niet hebt gedaan omdat je ze niet hebt ingepland. Neem alles op.

Tot slot moet je rekening houden met de tijden waarop je het meest productief bent voor het uitvoeren van de meest complexe taken. Als dat het eerste op de dag is, plan dan je moeilijkste taken voor dan in. Als je je na de lunch als een zombie voelt, plan dan je eenvoudigste activiteiten voor die tijd.

Man aan het werk
Time-boxing voorkomt uitstelgedrag.

Vrije tijd: de sleutel

Verschillende fans van time-blocking zorgen ervoor dat het plannen gebeurt op basis van pauzes en vrije tijd, en niet andersom. Met andere woorden, de eerste ruimtes die je moet plannen zijn die gereserveerd voor jezelf, je gezin en ontspanning.

Stel ten eerste een deadline om je dagelijkse werk af te maken en zeg overwerk vaarwel. Ten tweede, laat lege blokken van verschillende duur achter. Daarmee kun je de agenda aanpassen als er onderbrekingen of onvoorziene gebeurtenissen zijn.

Je moet in gedachten houden dat geen enkel hulpmiddel voor tijdbeheer exact is. Daarom zul je gedurende de dag waarschijnlijk bepaalde wijzigingen moeten aanbrengen. Maak je geen zorgen, zo werkt het nu eenmaal. Maar zonder twijfel zul je merken dat je, zodra je time-blocking gaat gebruiken, preciezer wordt in je planning. Probeer het eens uit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sánchez Pernia, P. (2011). Herramientas para gestionar proyectos y tareas.
  • Tselyaev, V. I. (2007). Quasiparticle time blocking approximation within the framework of generalized Green function formalism. Physical Review C, 75(2), 024306.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.