Je gezins- en beroepsleven in evenwicht brengen

Het gezinsleven en het beroepsleven verdienen allebei aandacht. Het belangrijkste is om ze elk hun eigen ruimte te geven en strategieën te ontwikkelen die je helpen ze te combineren en te genieten van kwaliteit van leven.
Je gezins- en beroepsleven in evenwicht brengen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 08 januari, 2023

Omdat mensen op één dag veel dingen moeten doen, verwaarlozen ze soms bepaalde belangrijke aspecten van hun leven. Dat komt omdat het balanceren van de routine tussen gezins- en beroepsleven niet altijd gemakkelijk is. Vooral als je rekening houdt met de hangende lijst van eisen die je op onze schouders draagt. Dus, hoe kun je een evenwicht bereiken tussen je gezins- en beroepsleven?

Het lijkt ingewikkeld, want de werktijden zijn vaak langer dan ze zouden moeten zijn, vakanties zijn niet lang genoeg, en sommige mensen moeten vaak meer dan één baan aannemen.

Het werkveld is veeleisend, en het gezin ook. Plotseling bevind je je in dit niemandsland zonder te weten hoe je een evenwicht kunt bereiken tussen je gezins- en beroepsleven. Toch is dit mogelijk!

“Wie kan het verantwoorden om een leven lang stress en slopende arbeid in te ruilen voor betere jaloezieën? Is een mooier ogende raambekleding echt zoveel van je leven waard?

-Cal Newport-

Gestreste vrouw

Evenwicht tussen gezin en werk

Ten eerste moet je profiteren van het huidige moment. Het is een kwestie van niet verankerd blijven in het verleden als het gaat om denken, want dat overweldigt je en voedt negatieve gedachten.

Natuurlijk gaat het er ook om dat je niet blijft hangen in verwachtingen. Met andere woorden, vermijd te denken aan wat er later zou kunnen gebeuren. Je kunt anders het juiste scenario voor angst en frustratie creëren. Het beste is dat je niet echt weet wat er gaat gebeuren. Dus waarom zou je je zorgen maken?

Leven in het huidige moment is leven in het “hier en nu”. Het gaat over het profiteren van wat er op elk moment gebeurt, seconde voor seconde. Verder gaat het erom te genieten van je gezin als je bij hen bent, maar ook je volle aandacht te schenken aan je werktaken tijdens je werkuren.

Nu is denken aan werk terwijl je met je kinderen speelt ofwel in je verleden of in je toekomst, maar niet in je heden. Door dat te doen steel je tijd van je gezinsleven en kun je het op dat moment toch nauwelijks oplossen. Leven in het huidige moment helpt je dus om je gezins- en beroepsleven in evenwicht te brengen.

Leren delegeren

Sommige mensen denken dat ze almachtig zijn en nemen veel verantwoordelijkheden op zich. Ze leggen het zichzelf op zonder het te beseffen. Natuurlijk voelen ze zich overweldigd zodra ze zich realiseren dat ze het niet allemaal aankunnen. Het probleem is dat de frustratie groeit en ze soms emotioneel ontploffen.

Je kunt deze situatie voorkomen door te leren delegeren. Door anderen je te laten helpen wordt je leven gemakkelijker. Het gaat er echter niet om dat je zelf niets doet, maar dat je niet meer op je neemt dan je aankunt.

Dit proces kan in het begin ingewikkeld lijken, maar het is eenvoudiger als je eenmaal begint. Hier is wat nuttig advies.

 • Pas je verantwoordelijkheden aan.
 • Vraag om hulp als je die nodig hebt.
 • Leer je werkteam kennen om te weten welke verantwoordelijkheden bij wie horen en doe hetzelfde met je gezin.
 • Geef een motie van vertrouwen aan degenen aan wie je verantwoordelijkheid hebt gedelegeerd.
 • Verdeel de taken en activiteiten realistisch.

Je moet leren delegeren als je dat niet doet. Begin dus met te weten wat je grenzen zijn.

Routines aanhouden

Routines lijken misschien saai om op te stellen, maar er is iets leuks aan: ze helpen je je tijd te organiseren! Zo wordt het gemakkelijker om je beroeps- en gezinsleven in balans te brengen.

Evenzo is het nuttig om prioriteiten te stellen. Vraag je daartoe af wat je eerst moet doen en schrap de dingen die veel energie kosten en je niet gelukkig maken, zolang je dat kunt.

Ook moet je taken realistisch inplannen. Soms denken mensen dat ze alles zullen kunnen en stellen ze onhaalbare doelen. Doe het dus rustig aan!

Moeder en zoon

Omgaan met emoties

Dit is van vitaal belang voor een verenigbaar gezins- en beroepsleven. Je niet laten meeslepen door je impulsen en vaststellen hoe je je voelt is de sleutel tot je relaties. Vaak bepaalt namelijk niet hoe je je voelt je welzijn, maar wat je met je emoties doet. Het gaat er dus om hoe je reageert op wat je overkomt.

In feite zegt James Gross, de directeur van het psychofysiologisch laboratorium aan de Stanford Universiteit, dat het beheersen van je emoties ziekten als depressie en borderline persoonlijkheidsstoornis kan voorkomen.

Het volgende kan dus helpen:

 • Laat spanning los door lichaamsbeweging of artistieke activiteit.
 • Oefen bewust luisteren.
 • Gebruik ademhalingstechnieken.
 • Zoek professionele hulp.
 • Plan een moment van de dag in om je zorgen te maken over wat je maar wilt.
 • Reflecteer en vraag je af wat er zal gebeuren als je bang bent en bedenk er een oplossing voor.

Zoals je ziet kan het beheren van de emotionele sfeer een goede bondgenoot zijn tegen stress, frustratie en nervositeit.

Slotopmerkingen over het in evenwicht brengen van gezins- en beroepsleven

Het veranderen van je baan is een andere manier om je gezins- en beroepsleven in evenwicht te brengen. Ook kun je misschien dichter bij je werk gaan wonen, zodat je niet zoveel tijd kwijt bent aan reizen. Onderzoek je plaatselijke arbeidswetgeving om na te gaan of je recht hebt op andere soorten werk of situaties.

De Chileense psychologen Andrés Jiménez Figueroa en Emilio Moyano Días benadrukken het evenwicht tussen gezins- en beroepsleven als een maatregel om een betere levenskwaliteit te garanderen. Maar wat kun je doen als het je niet lukt? Het antwoord is eenvoudig: zoek naar alternatieven.

Het gezinsleven consolideren is mogelijk. Bepaal dus je prioriteiten, gun jezelf tijd, leer elkaar kennen, profiteer van elk moment, plan je routines, en zorg vooral voor anderen. Houd echter in gedachten dat je eerst voor jezelf moet zorgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Jiménez Figueroa, A., & Moyano Díaz, E. (2008). Factores laborales de equilibrio entre trabajo y familia: medios para mejorar la calidad de vida. Universum (talca), 23, (1), 116-133.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.