De vier soorten luiheid en hoe ze te overwinnen

Het is belangrijk om luiheid niet langer simpelweg als een fout of een ondeugd te zien. In feite zijn er bij alle soorten luiheid complexere realiteiten die we over het hoofd zouden kunnen zien.
De vier soorten luiheid en hoe ze te overwinnen
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 05 september, 2023

Er zijn verschillende soorten luiheid en elk daarvan beïnvloedt je op een andere manier. In feite is dit gevoel van geen zin hebben om een activiteit uit te voeren complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Het wordt vaak automatisch bestempeld als iets negatiefs, maar dat zou niet moeten gebeuren. Want als er sprake is van luiheid, is er meestal een onderliggende belangrijke oorzaak.

De verschillende soorten luiheid hebben verschillende oorzaken, kenmerken en intensiteiten. Het gemeenschappelijke kenmerk is dat je weerstand voelt om actie te ondernemen, ondanks het feit dat je weet dat het juiste is om actie te ondernemen.

De slechte reputatie van luiheid komt uit de religie, waar het niet wordt beschouwd als een psychologische toestand, maar als een doodzonde.

Luiheid wordt vaak in verband gebracht met uitstelgedrag. Inderdaad, een gebrek aan interesse om iets te doen leidt er meestal toe dat je het eindeloos uitstelt. Als dit te vaak gebeurt, heeft dat natuurlijk gevolgen voor je prestaties en je leven in het algemeen. Om deze toestand beter te begrijpen, laten we eens kijken welke soorten luiheid er bestaan.

“Geef niet toe aan fatalisme. Het zal inertie en luiheid veroorzaken. Herken de Grote Machten van de Gedachte. Oefen uit. Maak door juist denken voor jezelf een grote bestemming.

-Sivananda-

Luie vrouw in bed

1. Fysieke luiheid

Dit is een van de meest voorkomende vormen van luiheid. Zoals de naam al zegt, gaat het om de weerstand tegen fysieke activiteiten. In de regel komt dit type luiheid voort uit drie factoren: eerdere vermoeidheid, directheid of gebrek aan interesse. Een typisch voorbeeld is wanneer je wilt beginnen met een trainingsroutine, maar het je nooit lukt omdat je er geen zin in hebt.

Soms gebeurt dit omdat je wel wilt sporten, maar niet genoeg energie hebt om de activiteit uit te voeren. Op andere momenten hecht je misschien niet veel waarde aan de toekomstige voordelen van lichaamsbeweging (Engelse link) en concentreer je je in plaats daarvan op je directe comfort. Het kan ook zijn dat je totaal niet geïnteresseerd bent en dat je fysieke welzijn gewoon niet genoeg stimulans voor je is.

In deze gevallen kun je er het beste over nadenken of het echt de moeite waard is om met lichaamsbeweging te beginnen. Als je erachter komt dat de voordelen belangrijk genoeg zijn, zal je overtuiging ertoe leiden dat je je weerstand overwint. Hetzelfde geldt voor andere soorten lichamelijke activiteiten.

2. Mentale luiheid

Mentale luiheid heeft te maken met het gebruik van cognitieve vermogens. Het is een vorm van luiheid die vooral voortkomt uit een gebrek aan motivatie. Over het algemeen zie je bij dit type luiheid geen concreet voordeel in intellectuele activiteiten en daarom verzet je je ertegen om ze te doen.

Je hebt vaak het gevoel dat de activiteit te complex is en dit vermindert je motivatie. Net als in het vorige geval zie je geen onmiddellijk voordeel in dit soort taken. Daarom moet je opnieuw nadenken.

In feite beschermt intellectuele activiteit niet alleen je hersenen, maar vergroot het ook je dagelijkse vaardigheden en competenties. Het heeft zelfs een extreem positief effect op je emoties. Je hersenen zijn er om te werken en als ze dat niet doen, ontstaan er gevoelens van verveling. Intellectuele activiteit daarentegen wekt op, prikkelt en verbetert je leven.

3. Existentiële luiheid

Existentiële luiheid is het meest verwant aan een depressieve toestand. Het uit zich als een gebrek aan interesse en enthousiasme voor het leven in het algemeen. In dit geval heb je niet genoeg energie om initiatieven te nemen, plannen te maken of doelen te stellen.

Existentiële luiheid is een duidelijke aanwijzing dat er een niet-geïdentificeerd psychologisch obstakel bestaat. Het komt vaak voor als je veeleisende emotionele situaties doormaakt of hebt doorgemaakt die niet volledig zijn opgelost. Het is zelfs waarschijnlijk dat dit een emotionele burn-out heeft veroorzaakt die moet worden verholpen.

Meestal ontstaat existentiële luiheid als gevolg van een psychologisch gewicht dat niet is verwerkt. Het laadt zich op en laat geen ruimte voor nieuwe beschikbare energie. Dit type luiheid komt vaak voor als je veelvuldige ruminerende gedachten ervaart en jezelf wantrouwt.

Uitkijken over het water

4. Spirituele luiheid

Spirituele luiheid is de laatste van de soorten luiheid en het wordt vaak geassocieerd met existentiële luiheid. Wat hen onderscheidt is dat, in het geval van spirituele luiheid, het belangrijkste symptoom een gevoel van desinteresse in de transcendente aspecten van het leven is.

Je ervaart spirituele luiheid wanneer je besluit om je aan routines aan te passen en ze mechanisch te volgen, zonder te proberen om verder te gaan. Je gelooft dat het bestaan niets meer is dan een reeks dagelijkse verplichtingen, die je zonder veel enthousiasme en zonder echt doel uitvoert.

In alle gevallen is het belangrijk op te merken dat luiheid een symptoom kan zijn van een onderliggende stoornis. Het duidt vaak op vermoeidheid of oververmoeidheid en daarom moet je er altijd aandacht aan besteden.

Als dit echter niet het geval is, is zelfmotivatie de sleutel. Dit is in het begin moeilijk, maar altijd de moeite waard. Aan de andere kant, als het geval kritieker is, moet je professionele hulp zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Maier, C., & de Torres Burgos, Z. (2004). Buenos días, pereza. Península.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.