Hoe breng je een probleem in je relatie op een positieve manier ter sprake?

Hoe breng je een probleem in je relatie op een positieve manier ter sprake?
Julia Marquez Arrico

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Julia Marquez Arrico.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer we iemand een boodschap zenden, dan is de vorm (hoe we het zeggen) vaak belangrijker dan de inhoud (wat we zeggen). In staat zijn nauwkeurig te communiceren wat we willen zeggen is geen gemakkelijke opdracht. We moeten woorden, uitdrukkingen, gevoelens, onze houding, enzovoort samenbrengen. Eigenlijk is het zelfs nog moeilijker wanneer het over iemand met wie je uitgaat of over je partner gaat. Weet jij hoe je op een positieve manier een probleem in je relatie ter sprake kan brengen?

“Communicatie” is een psychologische specialiteit op zich. Er zijn inderdaad psychologen die zich wijden aan het verbeteren van de communicatievaardigheden van hun patiënten en aan het begrijpen hoe de media ons dagelijks leven beïnvloeden.

Zij hebben communicatie zo grondig bestudeerd dat één ding ons nu erg duidelijk is. Goede communicatieve vaardigheden zijn op elk gebied van ons leven erg belangrijk. Maar als het op één gebied extra belangrijk is dan is dat is in je relatie.

De acht meest doeltreffende strategieën om een probleem in je relatie bespreekbaar te maken

Wanneer je weet hoe je op een positieve manier een probleem bespreekbaar kan maken met je partner dan kan dit jou door conflicten heen helpen en kan je ervan leren. Daarom gaan we vandaag de acht belangrijkste strategieën voor een positieve communicatie in je relatie bespreken.

1. Wacht het juiste moment af: je hebt privacy, rust en hun aandacht nodig

Om een probleem in je relatie bespreekbaar te maken met je partner moet je het juiste moment vinden. Dat betekent dat je privacy, rust en aandacht nodig hebt.

Soms brengen we slechts een klein deel van de ochtend, middag of nacht samen door. Bovendien zijn er duizenden dingen te doen en zijn jullie allebei moe. Onthoud dat dit niet de beste momenten zijn om een probleem in je relatie aan te kaarten.

Probleem in je relatie bespreken bij een kopje koffie

Beslis hoe dringend je probleem in je relatie is en of het al of niet kan wachten. Je kan altijd het best zoeken naar een moment waarop je partner vrij is, jullie allebei rustig zijn en er geen sprake is van afleidingen.

Niets is vervelender dan wanneer je iets probeert uit te leggen of te begrijpen en iemand onderbreekt je. Dus geen smartphones, kinderen of muziek. Je moet proberen om voor tweehonderd procent hun aandacht te trekken. Uiteraard moet jouw aandacht even groot zijn.

“Wanneer iemand jou toont wie ze zijn geloof hen.”

-Maya Angelou-

2. Let op lichaamstaal

Het is erg belangrijk dat jouw lichaam op een fysieke manier kalmte uitstraalt en geen alarmtoestand of verdediging. Dat is onontbeerlijk als je van plan bent om een probleem in je relatie te bespreken. Het is normaal dat je zenuwachtig of onwennig bent wanneer je over iets belangrijk gaat praten.

Maar probeer jezelf onder controle te houden en let op bepaalde details. Dit zijn enkele voorbeelden: neem een open houding aan, kruis je armen niet, kijk hen in de ogen maar zonder te intimideren en probeer om niet te veel te bewegen.

Zorg dat jullie gezichten naar elkaar gericht zijn en dat je dichtbij elkaar bent zonder iets in het midden. Dat zal helpen om een positievere sfeer te creëren.

Je kan bijvoorbeeld op de bank gaan zitten, oogcontact houden en met een kalme stem spreken. Dat is veel beter dan tegenover elkaar aan tafel zitten. Deze kleine details geven onze communicatie over het probleem in je relatie een positievere en meer intieme nuance.

3. Wees specifiek en richt je op het heden

Wanneer je een probleem in je relatie gaat bespreken, dan is het fundamenteel dat je niet rond de hete brei draait. De eerste stap om je focus te behouden is door duidelijk te zijn. Weet wat je wilt zeggen en wat je doelstelling is op het moment dat je het ter sprake brengt.

Zelfs voordat je begint te praten, is het zeer belangrijk dat je weet wat je voelt en wat je wil. Je moet weten welke veranderingen je met het gesprek wilt bereiken zodat het niet langer een probleem is.

Daarom is de beste manier op duidelijk en bondig te zeggen wat je voelt en denkt. Je hoeft niet steeds weer hetzelfde bericht te herhalen.

Kies woorden die makkelijk te begrijpen zijn. Leg dingen met recente voorbeelden uit en zorg ervoor dat ze zo dicht mogelijk bij het heden liggen. Het verleden is belangrijk om te begrijpen waar we staan en waarom we hier zijn. Maar wanneer je een probleem in je relatie wilt bespreken, dan moet je je focussen op wat er aan het gebeuren is en hoe je wilt dat de situatie verandert.

4. Gebruik de sandwichtechniek: iets positief + het probleem + iets positief

De sandwichtechniek is zinvol wanneer we de andere persoon willen corrigeren maar de emotionele impact van de kritiek verzachten. Daarom is het goed dat je dit leert als je een probleem met je partner wil bespreken.

Het betekent dat je de kernboodschap omringt met positieve elementen. In je communicatie zet je ze voor en achter het probleem dat je wilt bespreken.

We geven een voorbeeld. “Ik weet dat je vele uren werkt, en daar hou ik van omdat het toont dat je je inzet voor het gezin. Maar ik heb het gevoel dat je wat meer in het huishouden zou kunnen helpen. En ik ben er zeker van dat we een manier kunnen vinden zodat je dat kan doen.”

Het doel van deze techniek is positief gebruik te maken van het psychologische effect van voorrang en recentheid. Deze effecten tonen aan hoe we van een boodschap vooral herinneren hoe het begint en hoe het eindigt.

Breng dus het probleem in je relatie in het midden van de boodschap ter sprake. Begin en eindig met iets positiefs. Het is een geweldige formule om over het conflict te praten en je op het einde positief te voelen.

5. Maak gebruik van flexibiliteit en de magie van woorden

Wanneer je een probleem in je relatie ter sprake brengt, dan zijn de woorden die je kiest fundamenteel. Om dus op een positieve manier een probleem bespreekbaar te maken, moeten je woorden flexibiliteit uitstralen. Ze moeten een wens of een voorstel weergeven en niet een ultimatum.

Je kan bijvoorbeeld “je zou kunnen” gebruiken in plaats van “je moet”. Op die manier is de kans veel groter dat de andere persoon met een open houding zal luisteren.

Je kan het gesprek over je probleem starten met woorden als “ik zou graag”, “ik heb nodig” of  “zou me gelukkig maken”. Dit is veel beter dan “ik wil”, “jij had moeten” of “ik moet”.

In werkelijkheid is de boodschap in beide gevallen dezelfde. Maar woorden werken als magie. Ze kunnen ervoor zorgen dat een persoon een verandering aanvaardt – of zelfs belooft – waarmee hij anders niet zou instemmen.

Probleem in je relatie

6. Zeer belangrijk: overtuig je partner dat er een oplossing bestaat voor het probleem

Als je een probleem in je relatie op een positieve manier ter sprake wilt brengen, dan moet je op een bepaald moment een oplossing voorstellen. Het is geen goed idee het probleem uit te leggen zonder een oplossing voor te stellen. Als je geen manier voorstelt om de situatie te verbeteren, dan zal je je partner op een dood spoor brengen.

Nog een ander aspect is dat de oplossing een voorstel is en geen eis. Het gaat over het oplossen van het probleem in je relatie en niet over de andere persoon laten doen wat jij wilt.

Voordat je begint, is het belangrijk dat je brainstormt en mogelijke oplossingen bedenkt die je kan voorstellen. Het gaat er hier niet over dat je uitlegt wat volgens jou de oplossing is. Want tot een faire en doeltreffende oplossing te komen, moeten beide partners in de relatie akkoord gaan.

Het is eerder zo dat jij voorstelt wat jij denkt te kunnen doen en uitvist of zij ook hetzelfde denken. Want het betreft een probleem dat met de relatie zelf te maken heeft. De verantwoordelijkheid voor de oplossing wordt tussen beide personen gedeeld.

“Wees eerlijk, genadeloos eerlijk. Dat is wat relaties in stand houdt.”

-Lauryn Hill-

7. Verander je klachten in wensen

Achter elke klacht bevindt zich een wens. Bijvoorbeeld wanneer je denkt “waarom waarderen ze mijn inspanning niet”, of, “ze komen altijd te laat, ze nemen mij niet serieus”. Dan is de wens achter deze klachten, “ik wil dat ze mijn inspanningen meer erkennen en mij laten weten dat ze merken wat ik doe”, en “ik wil dat je op tijd bent want het is belangrijk voor mij.”

Klachten omzetten in wensen is een echte vaardigheid. We moeten het oefenen maar het is niet onmogelijk. De eerste stap is dat we alle krachtige en vervelende gevoelens die het probleem veroorzaken aan de kant zetten. Dan kunnen we nadenken over wat we echt willen vragen.

Ten tweede is het erg belangrijk de wens met positief taalgebruik over te brengen. Dit geeft de andere persoon de ruimte om te handelen in plaats van dat het hem verlamt.

Dit wil zeggen dat je om een probleem op een positieve manier ter sprake te brengen in je relatie uitlegt wat je wil dat er nu gebeurt zonder te focussen op wat je ergert (de klacht).

8. Geef je partner de tijd om na te denken

Eis geen onmiddellijk antwoord of actie. Laat je partner nadenken over wat je ter sprake gebracht hebt. Als je niet direct een antwoord eist op het moment dat je het probleem uitlegt dan neem je wat van de druk weg.

De druk op iemand wegnemen zodat ze een beslissing kunnen nemen is één van de beste manieren om een probleem om te vormen tot een positieve uitdaging. Dit komt omdat je hen de vrijheid geeft.

Je geeft hen de kans om zonder druk te evalueren. Dan kunnen zij een antwoord geven zodra de “schok” van het gesprek over is.

Maar wees voorzichtig… bedenktijd heeft een tijdslimiet nodig als het nuttig wil zijn. De tijdslimiet die je aan je partner geeft zal afhangen van de persoonlijke omstandigheden van elke persoon.

Het zal afhangen van de dringendheid van het conflict. Maar dat betekent niet dat men een onbepaalde hoeveelheid bedenktijd neemt. Is dat wel zo, dan is dit wat er werkelijk gebeurt: ze ontlopen het probleem. Het probleem uit de weg gaan zal het alleen maar erger maken.

Denk aan deze ideeën wanneer je de volgende keer een probleem wilt bespreken met je partner. Dan zal je het op een positieve manier kunnen doen. Het zal dan veel gemakkelijker zijn om uit het conflict te leren, jezelf beter te kennen en de relatie sterker te maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.