Onzekere gehechtheid op de werkplek

Mensen met onzekere gehechtheidsstijlen worden gekenmerkt door angst en vermijding. Maar, hoe is gehechtheidsstijl gerelateerd aan werk? Ontdek dat hier.
Onzekere gehechtheid op de werkplek
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 10 april, 2023

In de wereld van vandaag wordt het werk dynamischer. Bedrijven werken vaak samen met externe teams. Om de beschikbare middelen optimaal te benutten zijn samenwerking en relatievorming daarom essentieel. In feite optimaliseren organisaties tegenwoordig het concurrentievoordeel. Hun doel is meer adaptief te zijn, zoals mensen.

Om het begrip gehechtheid te introduceren, kunnen we de metafoor van het weefgetouw gebruiken. Stel je een weefgetouw voor en bekijk de kleur en de vorm ervan. Visualiseer nu de draden ervan: zie hoe ze in elkaar grijpen om de patronen te maken die het weefgetouw maakt. Gehechtheid verwijst naar de manier waarop we de draden die ons met andere mensen verbinden met elkaar verweven.

“Kijk naar binnen. Wees stil. Vrij van angst en gehechtheid, ken de zoete vreugde van de weg.”

Boeddha

Teamwork
De interacties van werknemers in een bedrijf hangen samen met hun gehechtheidsstijlen.

Onzekere gehechtheid

Het begrip gehechtheid werd aanvankelijk voorgesteld door de prestigieuze psycholoog John Bowlby (Spaanse link). Hij stelde dat we ons willen vestigen in relaties die ons veiligheid en steun bieden in potentieel stressvolle situaties. In de kindertijd zijn het de ouders die veilige havens moeten creëren waarnaar kinderen kunnen terugkeren als ze de omgeving verkennen en plotseling gealarmeerd raken.

Onzekere gehechtheid bij volwassenen wordt gekenmerkt door relaties die draaien om angst. Deze relaties hebben ook de neiging om rotsachtig te zijn door veel tegenstrijdigheden en omkeringen als het gaat om besluitvorming. Angst is inderdaad een constante in het leven van mensen met deze gehechtheidsstijl.

3 soorten onzekere gehechtheid

  • Mensen met een onzekere gehechtheid van het ambivalente type worden gekenmerkt door het hebben van negatieve overtuigingen over anderen en positieve overtuigingen over zichzelf. Ook al lijkt hun eigenwaarde in orde, ze zijn op hun hoede voor de buitenkant. Als gevolg daarvan zijn ze geneigd die te vermijden.
  • Onzekere vermijdende mensen worden gekenmerkt door het bestaan van negatieve overtuigingen, zowel van buitenaf als over zichzelf. Ze zijn angstig om zich met anderen te verbinden, en hun gevoel van eigenwaarde is beschadigd en verminderd.
  • Mensen met een gedesorganiseerde gehechtheidsstijl vertonen een combinatie van de twee voorgaande stijlen. Desoriëntatie staat centraal. In feite ervaren ze grote moeite om te beslissen wat ze moeten doen en met wie, en hoe ze zich moeten voelen. Verwarring is een constante in hun leven.

Aan de andere kant kenmerkt veilige gehechtheid mensen wiens geloofssystemen positief zijn, zowel ten opzichte van anderen als van zichzelf. Ze bezitten een hoge eigenwaarde en zoeken hulp als ze die nodig hebben. Bovendien hebben ze geen problemen met onafhankelijk zijn en met het ontwikkelen van intimiteit in hun relaties.

“Gehechtheid in de volwassenheid heeft de neiging zich te manifesteren in het geloofssysteem dat het individu heeft over zichzelf en over anderen.”

-Eduardo Fonseca-

Onzekere gehechtheid op de werkplek: een bron van ongemak

Momenteel wordt de relatie tussen gehechtheidsstijlen en de werkplek intensief onderzocht (Engelse link). Dat komt omdat organisaties gevoed worden door menselijke activiteit. De interactie die plaatsvindt tussen mensen in een bedrijf hangt immers samen met de gehechtheidsstijlen van de werknemers.

Gehechtheid op de werkplek overschrijdt grenzen. In feite houdt het op iets te zijn dat intrinsiek is aan het individu en zijn omgeving en loopt het over in de relaties op de werkplek. Wanneer we met collega’s omgaan, doen we dat in eerste instantie via onze perceptie van de werkomgeving.

“Onzekere individuen hebben een negatieve kijk op hun werkteams en anderen, en ze hebben de neiging om onafhankelijk te zijn, zelfs wanneer dit hen ongemak bezorgt.”

-Fei Li-

Collega kijkt boos
Onzeker gehechte mensen op de werkplek kunnen onschuldige situaties als conflicterend zien.

Angst en overgevoeligheid

Onzekere gehechtheid op de werkplek beschrijft werknemers die zich angstig en bezorgd voelen wanneer hun collega’s hen de hulp weigeren die ze nodig hebben. Bijgevolg nemen ze zichzelf negatief waar. Ze zijn bang voor afwijzing door hun collega’s. Bovendien vertonen ze een grote behoefte aan goedkeuring van het bedrijf.

Deze werknemers zijn overgevoelig. Ze richten hun aandacht op triviale details en maken er bronnen van zorg en stress van. Dit maakt hun probleemoplossingsstrategieën obsessief en ze ervaren onschuldige situaties als conflicterend. In feite vinden ze het moeilijk om uitdagende situaties op te vatten als bronnen van kansen en persoonlijke prestatie.

“Werknemers met een onzekere hechtingsstijl hebben de neiging kleine details te maximaliseren en als bedreigend te bestempelen, waardoor de werkstress toeneemt.”

-Fei Li-

Nu je de kenmerken kent van mensen met een onzekere gehechtheid en weet hoe ze zich op de werkplek gedragen, is het de moeite waard om op te merken hoe andere typen mensen werken. Aan de andere kant van het spectrum staan werknemers met een veilige gehechtheidsstijl.

Zij zijn zelfverzekerd en koesteren de overtuiging dat hun teams en collega’s hen de steun bieden die ze nodig hebben. Zij werken zowel goed zelfstandig als in coöperatieve taken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Li, F., Liang, X., & Liu, Q. (2022). Applying Attachment Theory to Explain Boundary-spanning Behavior: The Role of Organizational Support Climate. Journal of Work and Organizational Psychology, 38(3), 213-222.
  • Pedrero, F. E. (2021a). Manual de tratamientos psicológicos: Adultos (Psicología) (1.a ed.). Ediciones Pirámide.
  • Martínez, C., & Santelices, M. P. (2005). Evaluación del apego en el adulto: una revisión. Psykhe (Santiago), 14(1), 181-191.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.