6 tips voor interactie met overgevoelige mensen

Vandaag geven we je 6 tips voor interactie met overgevoelige mensen dus lees snel verder!
6 tips voor interactie met overgevoelige mensen

Laatste update: 25 maart, 2022

Overgevoelige mensen zijn extreem intuïtief. Ze voelen alles intenser aan en pikken emoties sneller op dan andere mensen. Deze extreme gevoeligheid maakt deze mensen vaak kritisch, aangezien de algemene indruk die ze geven sterker is dan de meerderheid van de mensen. Hoe kun je het beste interactie hebben met overgevoelige mensen?

Geluiden, geuren of soorten gedrag die bij andere mensen worden gevonden, kunnen vaak een trigger zijn voor overgevoelige mensen.

Bovendien, omdat ze zich heel goed bewust zijn van deze gevoeligheid, voelen ze zich vaak ongemakkelijk en reageren ze zodra ze verandering voelen. Vaak kan hun reactie overdreven lijken voor andere mensen. Het is niet ongebruikelijk dat een overgevoelig persoon in de loop van de tijd gevoeliger wordt en meer worstelt.

Vaak worden overgevoelige mensen niet begrepen, waardoor ze periodes van moeilijke en asociale gevoelens doormaken. Mensen begrijpen vaak niet waarom overgevoelige mensen reageren zoals ze doen. Anderen vinden hun intensiteit niet vaak passend. Dit kan de situatie vaak verergeren en een ongemakkelijke en onvriendelijke omgeving creëren.

Respect: de sleutel tot interactie met overgevoelige mensen

Boos worden of iemand buitensluiten is geen gepaste reactie op het niet begrijpen van de manier waarop een ander zich gedraagt of zijn leven leidt. Het is ook niet acceptabel om iemand om die redenen uit te lachen, of om bepaalde dingen te doen om hun intense reacties of ongewoon gedrag uit te lokken.

Hoewel dit voor sommige mensen misschien vermakelijk lijkt, kan het een overgevoelig persoon echt doen lijden en kan het een enorme impact hebben op hun zelfrespect. Veel overgevoelige mensen worden hierdoor verlegen en introvert.

Als je samenleeft met of veel tijd doorbrengt met een overgevoelig persoon, kunnen hun reacties worden geladen met negativiteit. Vraag ze wat je doet om die reactie uit te lokken en wat je kunt doen om ze te helpen deze extreme reacties te vermijden.

Het is niet de schuld van die persoon dat ze zo gevoelig zijn. Hun gevoeligheid is een voorwaarde en een realiteit. Net zoals we pijn kunnen voelen als iemand ons knijpt, of als we in onze vingers prikken met een naald.

In ieder geval is het respecteren van de manier waarop overgevoelige mensen hun omgeving voelen en waarnemen de sleutel tot interactie met hen, het opbouwen van gezonde relaties en het bevorderen van een vriendelijke omgeving voor iedereen.

Overgevoelige mensen

Tips voor interactie met overgevoelige mensen

Het toepassen van dit respectbeginsel is niet altijd gemakkelijk, vooral niet wanneer hooggevoelige mensen zo gewend zijn om niet eerlijk of respectvol te worden behandeld. Dit betekent dat ze vatbaar kunnen zijn om nog gevoeliger te worden elke keer dat ze worden geconfronteerd met een gebrek aan begrip door de mensen met wie ze samenleven.

De volgende tips helpen je om op een goede manier interactie te hebben met overgevoelige mensen. Ze zullen je ook helpen te leren hoe je voor ze moet zorgen en ze zullen helpen bij gebeurtenissen of situaties waardoor ze lijden, zelfs als je niet begrijpt of je zelfs niet kunt voorstellen hoe ze zich voelen.

1. Spreek zacht en vermijd harde geluiden

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar we zijn ons vaak niet bewust van het volume van onze stem wanneer we praten, of het geluid dat wordt gemaakt door apparaten of elektronische apparaten om ons heen, of het geluid dat we in het algemeen maken als we ons verplaatsen. Anderen respecteren impliceert zoiets basaals als het beheersen van de intensiteit van geluiden.

Wanneer we veel lawaai maken en op hoog volume spreken, dringen we de persoonlijke ruimte van anderen binnen. We creëren een klimaat dat vatbaar is voor negativiteit en abrupte reacties, een klimaat waarin dialoog en empathie geen optie meer zijn.

Wanneer harde geluiden ons storen, zijn we niet in staat helder te denken. Onze emoties zullen onze rationele geest beginnen te domineren. Dit overkomt iedereen, overgevoelig of niet. Het verschil is dat degenen met een extreme gevoeligheid anders reageren en meer tekenen van irritatie of frustratie vertonen, zelfs voordat het daadwerkelijke stimulerende middel plaatsvindt.

2. Zie ze niet als een klager

Als er iets is waar overgevoelige mensen echt last van hebben, dan is het wel het verwijt dat ze klager zijn. Deze mensen reageren net als jij als iets hen dwarszit. Het verschil is dat ze, zoals eerder vermeld, in staat zijn om datgene wat hen dwarszit vooraf en in grotere mate waar te nemen.

Denk niet alleen aan de ander voor diens klachten, maar denk liever na over wat je kunt doen om irritatie te voorkomen of hoe je een rustgevende omgeving kunt creëren.

3. Vraag hen om je te vertellen wat hen dwarszit

Het kan moeilijk zijn om te weten wat overgevoelige mensen dwarszit en treft. Probeer begripvol te zijn en help hen. Vraag hen vriendelijk om je uit te leggen wat hen dwarszit. Vraag hen bovendien wat je kunt doen om deze triggers te vermijden als het niet meteen duidelijk is.

Een overgevoelig persoon moet ook weten dat hij de wereld anders waarneemt dan anderen. Het is daarbij belangrijk dat hij weet dat je aan hem denkt en hem niet wilt irriteren. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk beseffen dat wat je ook doet dat hen hindert, niet gedaan is met de bedoeling om hen lastig te vallen.

4. Respecteer hun tijd en ruimte

De mens past zich aan zijn omgeving aan. Het is een fundamentele regel om te overleven. We doen het echter niet allemaal op dezelfde manier. Overgevoelige mensen ontwikkelen ook hun eigen manier om zich aan te passen aan de omstandigheden. Ieder individu ontwikkelt zijn eigen unieke manier.

In ieder geval ontwikkelen overgevoelige mensen hun eigen manier om zich aan te passen, en velen van hen doen hun best om een normaal leven te leiden.

Hiervoor hebben ze echter wel hun eigen tijd en ruimte nodig. Hun strategieën vereisen mogelijk veel concentratie, afscheiding van een groep of het bewaren van afstand tot een bepaalde situatie. Door deze tijd en ruimte die ze nodig hebben te respecteren, zal het voor iedereen gemakkelijker zijn om zich aan te passen.

Meisje met bloemen op haar gezicht

5. Start geen gesprekken over delicate onderwerpen

Onderwerpen als politiek en religie zijn gevoelige onderwerpen. Wanneer een gesprek begint waarbij een van hen betrokken is, duurt het meestal niet lang voordat er ruzie ontstaat.

Deelnemen aan dit soort gesprekken kan een zeer delicate situatie zijn voor overgevoelige mensen. Daarom kun je het beste niet verstrikt raken in dit soort interactie met overgevoelige mensen. Het zal hen uiteindelijk meer treffen dan andere mensen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat overgevoelige mensen ook hun eigen set van gevoelige onderwerpen kunnen hebben. Dit zal van het individu afhangen. Daarom is het belangrijk om erachter te komen welke onderwerpen delicaat kunnen zijn en om de tekenen te leren herkennen dat een gesprek ongemakkelijk kan worden.

6. Let bij interactie met overgevoelige mensen op de details

Gevoelige mensen zijn zeer oplettend. Door kleine details te observeren, kunnen ze de wereld begrijpen. Details die voor iedereen onbeduidend lijken, kunnen voor een hooggevoelig persoon heel belangrijk zijn. Door kleine details te bekijken en op te merken, kun je je meer inleven in hooggevoelige mensen. Je zult meer begrip kunnen tonen en hen helpen zich beter te voelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.