Beter ademen verhoogt je concentratie

Goed ademen verhoogt je concentratie. Adem de zuurstof in, adem het leven in en laat zuurstof je hersenen bereiken om je zintuigen te verbeteren. Alleen dan kun je je aandacht focussen en het hier en nu waarderen. Bovendien kun je betere beslissingen nemen.
Beter ademen verhoogt je concentratie

Laatste update: 10 maart, 2022

Beter ademen is synoniem met beter leven, zoals bijna iedereen weet. Maar wat als je zou leren dat een betere ademhaling je concentratie verhoogt? Neurologen leggen uit dat het gaat om diep inademen en lucht inademen om de hersenen van zuurstof te voorzien. En dit verfijnt de targeting- en visueel-ruimtelijke vaardigheden van de hersenen.

Dit onderwerp is zeker buitengewoon boeiend. En al een paar decennia onderschrijft de wetenschap de praktijken van meditatie, ontspanning en diep ademhalen. We weten bijvoorbeeld dat cognitieve gedragstherapie al gebruik maakt van mindfulness in haar strategieën.

Bovendien bleek uit een onderzoek van de Ryerson University in Toronto dat deze techniek positieve vooruitgang laat zien bij de behandeling van depressie.

Nu is ontdekt dat zoiets eenvoudigs als diep inademen door je neus en het een paar seconden volhouden, je zintuigen versterkt. Het zorgt voor een soort mentale reset, waardoor je je aandacht beter kunt focussen.

Deze gegevens zijn aangeleverd in een studie die in 2019 is gepubliceerd. Wel moet worden opgemerkt dat deze strategie iets was dat Daniel Goleman al had genoemd in zijn boek Focus.

Het tegengif voor geestdwalen is metabewustzijn, aandacht voor aandacht zelf, zoals in het vermogen om op te merken dat je niet opmerkt wat je zou moeten doen, en je focus te corrigeren.”

-Daniel Goleman-

Een vrouw die diep ademhaalt

Beter ademen verhoogt je concentratie: inademen en je mentale focus

Doktoren Ofer Perl, Aharon Ravia en Mica Robinson publiceerden een studie die even interessant als onthullend is in het tijdschrift Human Behavior op 11 maart 2019. In dit werk leggen ze uit dat goed ademen je concentratie verhoogt om een heel eenvoudige reden. Je wist dit waarschijnlijk niet, maar geur synchroniseert je hersenactiviteit.

De sleutel komt van onze voorouders

Hoewel dit speculatief lijkt, is het gebaseerd op feiten. In het verleden was het voortbestaan van onze voorouders tot op zekere hoogte gebaseerd op geur. En veel zoogdieren gebruiken dit zintuig tegenwoordig nog steeds om gevaren te identificeren, roofdieren te ruiken en mogelijke prooien te identificeren.

Vanaf de vroege stadia zouden apen zeker een veel geavanceerder reukvermogen hebben gehad dan we nu hebben. Het was genoeg voor hen om gewoon te stoppen en de lucht diep in te ademen om een snelle lezing van hun omgeving te maken.

Tegenwoordig is dit soort bekwaamheid in onszelf verloren of sterk verminderd. Ten eerste omdat ons reukvermogen niet zo scherp is. Ten tweede omdat we tegenwoordig amper tijd hebben om te stoppen.

Ruik als een cognitief vermogen om beslissingen te nemen

Vandaag de dag helpt geur ons in feite om slecht voedsel te identificeren en parfums te vinden die we lekker vinden. Bovendien vormt het een belangrijk onderdeel van onze emotionele relaties. Wie zou immers ontkennen dat het inademen van de geur van onze kinderen en partners een intrinsiek onderdeel van ons leven is? We lijken echter zijn andere potentieel te zijn vergeten.

En we moeten ons bewust zijn van dat potentieel. Goed ademen verhoogt je concentratie omdat het je alert maakt. Bovendien, geloof het of niet, het helpt je om betere beslissingen te nemen. En daarom heeft het herstellen van dat “wilde” instinct van onze voorouders meerdere voordelen voor ons. Waarom? Omdat dit zintuig meerdere gebieden in onze hersenen activeert.

Neuroloog Ofer Perl deed onderzoek in het Weizmann Institute of Science in Israël en voegde bewijs toe aan een idee dat de moeite waard is om over na te denken.

  • Wanneer je een taak moet uitvoeren die een hoge concentratie vereist, optimaliseert diep ademen je focus.
  • In feite verbetert diep inademen en volhouden je aandacht meer dan uitademen.

Bovendien verbeteren deze inademingen van zuurstof je hersengolven en optimaliseren ze je visueel-ruimtelijke processen. Hierdoor neem je betere beslissingen. Door concentratie en optimale aandacht kun je informatie verzamelen om effectievere beslissingen te nemen.

Een man die diep ademhaalt

Oefen een betere ademhaling om je concentratie te verhogen

Je weet dat een betere ademhaling je concentratie verbetert. Je weet ook dat je je bewust en bereid moet zijn om deze specifieke ademhalingstechniek uit te voeren, en dat je ook de tijd moet hebben om dit te doen.

En het is niet gemakkelijk. De waarheid is dat we allemaal gewend zijn om snel te ademen en elke ademhaling min of meer in hetzelfde tempo te doen als de secondewijzer op een klok rondgaat.

Je zou kunnen vergeten dat snel ademen stress en ongemak verergert en een overmatige belasting van je organen vormt. Vandaar de relevantie van praktijken als mindfulness. Met deze oefeningen die meditatietechnieken combineren met bepaalde levensfilosofieën, is ademen niet het enige dat je leert te verbeteren.

Daarnaast pas je nieuwe mentale benaderingen toe en begrijp je hoe belangrijk het is om te vertragen. Verder leer je aanwezig te zijn en mentale stress en negatieve gedachten die het welzijn belemmeren te verminderen. Om dit te bereiken, moet je echter zowel bereid als toegewijd zijn.

Kortom, je zou dat voorouderlijke reukvermogen moeten terugkrijgen. Haal diep en lang adem om je omgeving in de gaten te houden, je geest van zuurstof te voorzien en je hersengolven in evenwicht te brengen. Het zijn kleine veranderingen die een echt verschil kunnen maken in je dagelijks leven en je helpen een echt gevoel van welzijn te bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goleman, Daniel (2013) Focus. Kairos
  • Ofer Perl, Aharon Ravia, Mica Rubinson, Ami Eisen, Timna Soroka, Nofar Mor, Lavi Secundo, and Noam Sobel. “Human Non-Olfactory Cognition Phase-Locked with Inhalation.” Nature Human Behaviour (First published: March 11, 2019) DOI: 10.1038/s41562-019-0556-z
  • Teasdale, J. D. (2005). Mindfulness-based cognitive therapy for depression. In Buddhist Thought and Applied Psychological Research: Transcending the Boundaries (pp. 414–430). Routledge. https://doi.org/10.4324/9780203098899

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.