Eigenwaarde op de werkplek

Hoe voel jij je als je aan het werk bent? Welke invloed hebben je werkprestaties op jou? En je fouten? Bovendien, welke rol speelt je gevoel van eigenwaarde in dit alles? Ontdek het in dit artikel.
Eigenwaarde op de werkplek
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 10 februari, 2024

Eigenwaarde is de weerspiegeling van hoe je jezelf behandelt, waardeert en liefhebt. Het gaat over hoe je je voelt in relatie tot je eigen capaciteiten, prestaties en doelen. Eigenwaarde op de werkplek betreft de tevredenheid die je voelt in je werk (of werkomgeving), in relatie tot jezelf.

Met andere woorden, hoe je werkt, en in hoeverre je je voldaan, gewaardeerd, gemotiveerd, enz. voelt. Het voedt ook een andere reeks elementen, zoals onder andere prestaties of werkmotivatie. Maar kan het gevoel van eigenwaarde op de werkplek worden verbeterd, en zo ja, hoe?

Zelfwaardering op de werkplek

Zelfwaardering is op vele manieren gedefinieerd. Eén zo’n definitie kwam van Coopersmith (1967), aangehaald in een onderzoek (Spaanse link) uit 2005 van Morán en Manga van de Universiteit van León (Spanje).

Hij definieerde het als “een houding van goedkeuring of afkeuring die aangeeft in hoeverre het individu zichzelf bekwaam, belangrijk, succesvol en waardevol acht […] het is een persoonlijk oordeel over de waarde die tot uitdrukking komt in de houding die het individu ten opzichte van zichzelf aanneemt.”

Zelfwaardering op de werkplek is de perceptie die elk individu heeft over de prestaties van zijn werk of zijn tevredenheid op de werkplek. Het wordt meestal gemeten aan de hand van wat ze vinden dat ze doen en wat ze zouden moeten doen. In wezen is het het gevoel dat ze hebben over hun eigen werk.

Je kunt je afvragen of eigenwaarde op het werk afhankelijk kan zijn van het beroep. Het antwoord is ja. In feite vond het bovengenoemde onderzoek, waaraan 298 deelnemers deelnamen, verschillen in werktevredenheid, onrust en gevoel van eigenwaarde, afhankelijk van het beroep en het geslacht.

Bijvoorbeeld, onderwijsprofessionals voelden zich meer tevreden met hun werk, terwijl mannen in de gezondheidszorg minder leedvermaak en een hoger gevoel van eigenwaarde vertoonden.

“Eigenwaarde bestaat voornamelijk uit twee dingen: zich beminnelijk voelen en zich bekwaam voelen.”

Jack Canfield

Vrouw aan het werk
Eigenwaarde is een persoonlijk oordeel over de waarde. Het wordt uitgedrukt in de houding die het individu ten opzichte van zichzelf inneemt.

Hoe je je eigenwaarde op de werkplek kunt verbeteren

Je kunt stappen ondernemen om te verbeteren hoe je je op je werk voelt, de tevredenheid over je prestaties te conditioneren, en de manier waarop je uitdagingen aangaat te veranderen. Kortom, je kunt je gevoel van eigenwaarde op de werkplek verbeteren. Hier lees je hoe.

1. Erken je prestaties

Begin met het identificeren van activiteiten waar je goed in bent in je werk. Erken de gebieden waarin je je bedreven voelt en beloon jezelf voor je prestaties. Het hoeven geen grote beloningen te zijn. Gewoon weten dat er veel dingen zijn die je goed doet, en tegen jezelf kunnen zeggen “je hebt het geweldig gedaan” is genoeg.

2. Blijf trainen

De wereld van het werk is uiterst dynamisch, en je moet concurrerend zijn. Daarom is het raadzaam te investeren in opleiding. Beter voorbereid zijn betekent dat je een betere kwaliteit werk produceert. Misschien doe je het zelfs in minder tijd, wat door je werkgever gewaardeerd zal worden.

Het gaat erom dat je blijft groeien. Dat betekent je zwakke punten zwakker maken en je sterke punten sterker. Of je nu wel of geen ondernemer bent, zie jezelf als een bedrijf. Zie scholing als een investering.

3. Leer van je fouten

Fouten maken op je werk is normaal. Maar ervoor zorgen dat een fout geen aanval wordt op je zelfbeeld is een hele prestatie. Het geeft je ook zelfvertrouwen. Het betekent dat je je ervaringen benut om beter te worden in je werk (zonder jezelf te veel onder druk te zetten).

4. Wees je bewust van positieve boodschappen

Een merkwaardig verschijnsel doet zich voor met zelfwaardering. Hoe zwakker die is, hoe moeilijker het voor je is om lof te aanvaarden. Het is alsof een laag gevoel van eigenwaarde systematisch positieve feedback uit je omgeving uitsluit. Inderdaad, net als een hoog gevoel van eigenwaarde genereert een laag gevoel van eigenwaarde een ecosysteem van filters binnen en buiten je dat het in stand houdt.

5. Zoek betekenis in wat je doet

Een functie bekleden waarin je taken uitvoert waarin je gelooft komt je gevoel van eigenwaarde op de werkplek ten goede. Het betekent dat je intrinsieke betekenis vindt in je werk, voorbij het simpele feit dat je actief bent of geld verdient.

Vraag jezelf dus af: wat levert je werk je op? Wat kun je bijdragen aan anderen door je werk te doen? Zoek naar die differentiële waarde en erken je sterke kanten en dat je het goed doet.

Woman doing psychological therapy
Voortdurende training, samen met het leren van onze fouten helpt ons ons gevoel van eigenwaarde op de werkplek te verbeteren.

Verbeter gedeeltelijk om rondom te verbeteren

Zelfwaardering op de werkplek is een soort gevoel van eigenwaarde dat, samen met andere (persoonlijke, academische, fysieke en sociale vaardigheden, enz.), de visie configureert die je van jezelf als geheel hebt. Er aan werken zal onvermijdelijk (en gelukkig) invloed hebben op de globale visie die je hebt op je manier van zijn en relateren.

“Totdat je jezelf waardeert, zul je je tijd niet waarderen. Zolang je je tijd niet waardeert, zul je er niets mee doen.

-M. Scott Peck-

Om te beginnen moet je vaststellen hoe gezond je eigenwaarde op de werkplek is. Dan zul je kunnen werken aan eventuele obstakels die je in de weg staan. Je zult het kunnen koesteren met de bovengenoemde stappen en met alle andere ideeën die in je opkomen.

De sleutel ligt in jezelf kennen en bepalen wat goed voor je is en wat niet op je werkplek (ook in relatie tot je manier van werken). Bedenk vooral dat een psycholoog je altijd kan helpen, zodat het proces makkelijker navigeerbaar wordt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.