Omgaan met opdringerige vragen

Als iemand je een opdringerige vraag stelt, vraag je je meestal af waarom hij of zij die vraag stelt. Dit soort vragen overtreden vaak de normale gespreksregels en zorgen ervoor dat je je ongemakkelijk voelt. Eigenlijk wil je ze eigenlijk niet beantwoorden, maar je wilt ook de gevoelens van de persoon niet kwetsen. In dit artikel leest je hoe je tactvol met dit soort situaties kunt omgaan.
Omgaan met opdringerige vragen

Laatste update: 12 januari, 2024

Soms worden er opdringerige vragen aan je gesteld waarvan je niet goed weet hoe je ze moet beantwoorden of waarvan je het gevoel hebt dat ze ongepast zijn. Ze zijn meestal zeer persoonlijk van aard en niet passend bij de relatie die je hebt met de persoon die ze stelt.

Sommige vragen kunnen zelfs een beschuldigende toon hebben. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze je een ongemakkelijk gevoel geven. Om deze reden kun je een defensieve houding aannemen.

Indringende vragen suggereren niet echt oprechte interesse in de persoon op wie ze gericht zijn. Het zijn vaak vragen als: Hoeveel verdien je elke maand? Ga je meer kinderen krijgen? Wil je verhuizen naar een nieuw huis? In feite zijn deze vragen soms meer onnodige opmerkingen dan vragen.

In dit artikel lees je hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Er worden opdringerige vragen aan een vrouw gesteld

Waar komen opdringerige vragen vandaan?

Over het algemeen geven mensen de voorkeur aan kennis boven onwetendheid. Daarom wil je graag iets weten over anderen. Het persoonlijke leven van anderen wekt vaak nieuwsgierigheid op. Net als bij natuurverschijnselen wil je graag de reden weten waarom iets gebeurt. Bij mensen ligt die reden in hun motieven.

Er ontstaan echter problemen als hun motieven de grenzen van de relatie overschrijden en ze opdringerige vragen stellen. In feite gaan ze dan hun boekje te buiten.

Bepaalde vragen moet je nooit stellen aan een nieuwe kennis of in het bijzijn van anderen die je kent maar de ander niet. Beleefdheid en goede manieren zijn hier de sleutel.

Tegenwoordig betekent blootstelling aan sociale media dat bijna iedereen een openbaar profiel heeft. Dit betekent dat de vorige regels met betrekking tot privacy enigszins overbodig zijn geworden. De regels met betrekking tot face-to-face interacties zijn echter niet veranderd.

Enkele van de meest voorkomende opdringerige vragen zijn: Hoeveel verdien je? Hoe oud ben je? Wanneer ga je trouwen? Heb je kinderen? Werk je?

Hoe te reageren op opdringerige vragen

Opdringerige vragen veroorzaken onaangename situaties. Er wordt van je verwacht dat je antwoord geeft op een ongemakkelijke vraag die je zomaar naar je hoofd geslingerd krijgt. Desondanks realiseer je je dat de ander je misschien geen ongemakkelijk gevoel wilde geven, dus probeer je beleefd te laten weten dat het geen vraag is die je wilt beantwoorden.

Mensen stellen opdringerige vragen meestal niet om je lastig te vallen. Ze hebben echter wel de gewoonte om door te gaan met hun lastige vragen. Daarom zal de manier waarop je antwoordt bepalen of je er al dan niet in slaagt om hen ervan te weerhouden andere ongemakkelijke vragen te stellen.

Het is oké om hen te vertellen dat je geen antwoord wilt geven. In het begin kan het een soort barrière tussen jullie opwerpen. Maar op de lange termijn zou het jullie relatie niet echt moeten beïnvloeden.

Reageer met goede humor en assertiviteit

Stel je voor dat je bij een vriend en zijn partner bent. Je vertelt ze over je laatste reizen en ze vragen je hoe je zoveel geld verdient om je reizen te kunnen betalen. Je wilt niet onbeleefd zijn, maar je wilt hun vraag ook niet in detail beantwoorden.

Je zou kunnen uitleggen “Ik werk heel hard en maak veel uren, dus ik kan het me veroorloven om te reizen” of “Ik ben heel goed in wat ik doe en ik verdien genoeg om te reizen.” Een andere optie is om assertiever te zijn en te zeggen: “Ik heb geluk. Ik zal je er ooit over vertellen”.

Er zijn veelvoorkomende opdringerige vragen die meestal vrij direct zijn. Bijvoorbeeld: Hoe oud ben je? Ben je getrouwd? Hoeveel verdien je?

Het zijn vragen die je niet graag wilt beantwoorden. Je kunt echter altijd met een glimlach zeggen “Sorry, ik weet het echt niet meer.” Dat is beter dan zeggen: “Waarom wil je dat weten?”

A couple laughing.

Hoewel het misschien wat paradoxaal lijkt, kun je deze vragen het beste beantwoorden met zo min mogelijk onaangenaamheden. Dit zal zowel jouw spanning als die van de mensen om je heen wegnemen. Bovendien creëer je grenzen uit respect, niet uit confrontatie.

Uiteindelijk ben je niet verantwoordelijk voor de slechte manieren van anderen, en je kunt er zeker voor zorgen dat ze jouw dag niet verpesten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.