Een nieuwe spijker verwijdert de oude niet

Een nieuwe spijker verwijdert de oude niet

Laatste update: 25 oktober, 2017

Het maakt niet uit hoe graag we ook denken dat dit waar is, maar een nieuwe zorg leidt je gedachten niet af van de oude. Een nieuwe spijker zorgt er niet voor dat de oude verdwijnt. Dit geldt ook voor relaties, want een nieuwe relatie is niet de beste manier om over een verbroken relatie heen te komen. Dit klopt niet! Het aangaan van een nieuwe liefdesrelaties als een pijnstiller voor het verdriet van een relatie die verbroken is, is niet de beste keuze. Die spijker, die diep in ons hart vastzit, kan je alleen verwijderen met dezelfde hamer die hem erin heeft geslagen.

Het overleven van een verbroken relatie is iets waar niemand je op kan voorbereiden. Zoals dokter Vicente Garrido zegt, gaan we vaak wanhopig op zoek naar het antwoord op de vraag ‘waarom’. Het is moeilijk voor ons om te begrijpen dat relaties soms gewoon stuklopen omdat mensen een vrije wil hebben. Omdat de liefde tussen mensen simpelweg verdwijnt, of gewoon omdat de andere persoon niet volwassen genoeg is om de verantwoordelijkheid aan te kunnen.

“Liefde is zo kort, en vergeten duurt zo lang…”

-Pablo Neruda-

Het accepteren van het laatste afscheid, de afstand en het beginnen van een nieuw leven met een lege plek in bed en in je hart… Het vult je met wanhoop. Onze hersenen raken in een staat van paniek. Het interpreteert de pijn als iets wezenlijks, net als pijn die veroorzaakt wordt door een klap of een brandwond. We hebben iets nodig dat de pijn verlicht, een goede dosis dopamine. Iets dat snel en makkelijk is, en dat de pijn in onze ziel verlicht.

Sommige mensen lukt het om dit proces te vermijden, door een acceptatieproces te ondergaan. Een langzaam en delicaat proces waarin ze ieder gebroken onderdeel repareren, een voor een. Anderen weigeren echter om het einde te accepteren en proberen het wanhopig goed te maken met hun partner. En als laatste zijn er mensen die een pad inslaan dat niet altijd werkt: een hele serie korte relaties.

Allemaal Nieuwe Spijkers Dit In Een Hartje Zijn Geslagen

De spijker die zich in je hart bevindt

De klassieke uitdrukking ‘de ene spijker verwijdert de ander’ verscheen voor het eerst in het boek ‘Tusculan Disputes’ van Marco Tulio Ciceron, dat in 44 v. Chr. verscheen. Deze tekst was gericht tegen Marca Bruto en hij schrijft daarin: “Novo amore, veteram amorem, tamquam clavo clavum, eficiendum putant.” Dat betekent, de nieuwe liefde zal de oude verdrijven, zoals een spijker een ander verdrijft.

Het is echter duidelijk dat er niets beter is dan het beginnen van een nieuwe stabiele, gelukkige en volwassen relatie om onszelf een nieuwe kans te geven. Als je er maar volledig aan toe bent. Hoewel het waar is dat niemand onvervangbaar is, zijn we niet verwisselbaar. Niemand hoeft een pleister op een wond te zijn, of een tijdelijke pijnstiller voor de melancholie van iemands gebroken hart.

De verbroken relatie, een chemisch wrak

Lucy Brown is een neurowetenschapper aan de Einstein University of Medicine, en een expert op het gebied van de reactie van de hersenen op liefde. Zij legt uit dat het tussen de zes maanden en twee jaar kan duren om over een emotionele scheiding heen te komen. Er zijn veel persoonlijke verschillen, natuurlijk. Maar volgens bepaalde onderzoeken duurt het voor mannen langer om over een verbroken relatie heen te komen. Bij vrouwen heeft het een grotere emotionele impact, maar ze komen er sneller overheen.

Mensen Die Ergens Van Wegrennen Omdat Ze Er Nog Niet Klaar Voor Zijn Om Een Nieuwe Spijker In Te Slaan

Het einde van een relatie wordt ervaren als een traumatische gebeurtenis, want onze hersenen zijn geprogrammeerd om met mensen te communiceren en te verbinden. Als we een geestelijke band creëren, gebaseerd op liefde en affectie, zijn er maar weinig dingen zo bevredigend. Het verbreken van die band is een authentiek chemisch wrak.

Als het gebeurt tijdens de eerste fase van de relatie, is de passie verbonden aan het meest primitieve deel van onze hersenen, net als verlies. Rouw komt ook uit dat gebied van de hersenen. Een tijdlang domineren je emoties je vaardigheid om te redeneren. Maar beetje bij beetje komen we weer uit de schaduw, hoewel de smaak van eenzaamheid en tranen nog op onze lippen ligt.

Een tijd om te huilen, een tijd om lief te hebben

Het beginnen van een nieuwe relatie, snel nadat een andere relatie op een pijnlijke manier tot een einde is gekomen, betekent niet dat al je pijn verdwijnt. Het zal je niet afleiden, of ervoor zorgen dat je je weer gelukkig voelt. Het niet verwerken van je verdriet kan ervoor zorgen dat je in een leegte terechtkomt, terwijl al je zintuigen wagenwijd openstaan. We verlangen naar liefde, naar troost. We zijn op zoek naar intensiteit en niet naar die kalmte die ons alleen maar doet denken aan iemand die niet meer van ons houdt.

“Iemand heeft eens gezegd dat onwetendheid vol zit met herinneringen.”

-Mario Bendetti-

We willen niets half doen, en dit kan tot vervelende bijwerkingen leiden. De ander kan bijvoorbeeld verliefd op ons worden, terwijl wij alleen maar op zoek zijn naar een tijdelijke afleiding, een emotionele pijnstiller. Het is duidelijk dat iedereen zijn eigen persoon is. En misschien pakt dat risicovolle plan beter uit dan je verwacht. Maar het lot van iedere spijker is om ergens in te worden geslagen. Dus voordat je het gat alleen maar groter maakt, is het goed om hierover na te denken.

Een Nieuwe Dag Die Aanbreekt Maar Deze Is Geen Vervanging Voor De Dag Van Gisteren Net Zoals Een Nieuwe Spijker Geen Ouder Spijker Vervangt

Emotionele dieven

Het beginnen van een nieuwe relatie alleen om je tekorten, verlangens en frustraties aan te vullen, houdt in dat je iets neemt van de ander. Net als een dief die ‘s nachts je spullen komt stelen. Het is gewoon immoreel.

We leven in een maatschappij waarin het veel voorkomt dat je iemand hoort zeggen dat hij ‘vooruitgaat’. Als iemand aan ons vraagt hoe het met ons gaat, hebben we de neiging om altijd te zeggen dat het goed gaat, zijn gangetje. Het is alsof het onze verplichting is om altijd deel te nemen aan deze race waarbij iedereen die stilstaat verliest.

Maar het is noodzakelijk om af en toe stil te staan. We leven niet samen met Alice in Wonderland. Daar, waar de Hartenkoningin eist dat haar onderdanen steeds maar harder rennen om te overleven. Onze hersenen hebben ook rust nodig, en momenten van introspectie, waarbij je de stukken weer op kan pakken, de wonden kan laten helen, en je leven opnieuw kan opbouwen.

Er is een tijd om te huilen en een tijd om weer te beginnen met liefhebben. Niet per se anderen, maar om weer van jezelf te gaan houden. Omdat een geest die vol zit met wrok en gebroken dromen, een laag zelfbeeld zal voeden. En niemand, helemaal niemand, kan gelukkig worden met dat soort baggage.  Wellicht ook interessant voor jou

De ‘rebound relatie’ om de pijn van een relatiebreuk te verzachten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De ‘rebound relatie’ om de pijn van een relatiebreuk te verzachten

Misschien ben je net met een nieuwe relatie begonnen en heb je twijfels over je gevoelens. Is het een rebound relatie? Of erger nog, ben ik de rebo...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.