Geef met liefde, alleen dan heeft het betekenis

Geef met liefde, alleen dan heeft het betekenis

Laatste update: 30 september, 2017

Geven is een daad van vertrouwen die alleen getest kan worden met liefde. Het is een daad van affectie die uit het hart komt en met gesloten ogen wordt verspreid. De hoeveelheid affectie die deze daad impliciet met zich meedraagt is de meting van zijn kracht. Geven om iets gegeven te hebben is makkelijk, maar iets graag en oprecht geven is minder makkelijk. Geef met liefde, alleen dan heeft de daad werkelijk betekenis.

Het gaat dus niet alleen om hoeveel je in staat bent te geven, of te ontvangen, maar het is ook belangrijk met hoeveel liefde je dit doet, of hoeveel liefde je ermee ontvangt. Om ervoor te zorgen dat je met deze daad iemands ziel kunt verrijken, is het belangrijk om er emotionele intensiteit mee over te brengen. 

Geven kan net zo goed voelen als ontvangen

Het concept van iets van iemand ontvangen lijkt toevoegen in te houden, terwijl geven onttrekken impliceert. Dit mag misschien soms het geval zijn, maar in de meeste gevallen gaat deze regel niet op. Mensen vergeten dat iets geven net zoveel energie kan overbrengen als ontvangen, en soms zelfs nog meer.

“Van wat we krijgen kunnen we leven; wat we geven, maakt echter ons leven.”
-Arthur Ashe-

Het is waar dat het allebei belangrijk is. In feite is het net zo waardevol om iets aan iemand te geven, puur vanuit het genot om iets voor diegene te doen, als om hetzelfde van iemand anders te ontvangen. Beide bevatten een dynamiek die geluk en persoonlijke voldoening zou moeten genereren.

Wanneer we ontvangen, verkrijgen we iets, maar wanneer we geven verwerven we zelfs meer. In het verleden geloofden de Grieken dat emotionele intelligentie in het hart verbleef. Daarom is het enige wat telt de liefde die je stopt in dat wat je geeft of de emotie die je voelt wanneer je iets ontvangt, niet de oppervlakkige daad van geven en nemen.

Het hart verkrijgt de brandstof en de energie om te kloppen dankzij de balans tussen geven en nemen.

Wanneer iets aan iemand geven ook iets geven aan jezelf is

Je zou dan ook kunnen zeggen dat praten over geven en nemen uit het hart zich vertaalt in het geven aan onszelf en weten wat anderen aan ons willen geven. Dat is waar persoonlijke relaties echt over zouden moeten gaan; een klein emotioneel stukje van jezelf neemt een vlucht elke keer dat je oprecht geeft, en een essentieel deel van de andere persoon nestelt zich in jou wanneer je jezelf openstelt om het te ontvangen.

Jongen Die Met Zijn Hond Speelt

Wanneer je geeft zonder affectie, heeft het geen betekenis. Een gunst aan iemand verlenen omdat het in jouw eigen voordeel is, is niet vriendelijk en denken aan de andere persoon uit verplichting is vluchtig. Maar wanneer je liefde stopt in alles wat je doet, verandert alles.

Dus als je emotie stopt in wat je geeft, zul je het geschenk verrijken. Je zult je maskers afzetten, de deuren tot de meest kwetsbare delen van jezelf openzetten en het puurste deel van jezelf laten zien.

“Niemand is genereuzer dan hij die aan zichzelf geeft.”
-P. Luís Carlos Aparicio Mesones-

Dat is het meest waardevolle aan geven en heeft het meest duurzame effect op de mensen om je heen. Als iemand iets voor je heeft gedaan vanuit het hart, dan weet je hoezeer deze acties in je geheugen gegrift blijven staan. Oprechte, emotionele daden worden opgesloten in kleine doosjes die de herinneringen, objecten, mensen en ideeën bevatten die werkelijk waarde hebben in ons leven.

Geef met liefde, dan krijg je ook iets terug

Je denkt misschien dat je meer geeft dan je ontvangt en dat dit oneerlijk is. Ik ben er zelfs bijna zeker van dat je het waarschijnlijk beu bent dat mensen niet zo antwoorden als de manier waarop jij dat zou doen. De teleurstelling die je voelt wanneer je dit merkt heeft weinig te maken met willen ontvangen, maar meer met het gevoel dat je misschien niet zoveel voor hen betekent.

Maar ik zal je zeggen: wanneer je met liefde geeft, zul je vroeg of laat iets terugkrijgen, hoe klein het ook mag zijn.

Vader Die Met Zijn Zoon In Het Gras Ligt

Maar je moet de observant zijn. Kijk uit voor mensen die misbruik van je willen maken en alsmaar dingen van je blijven vragen. Van daaruit kun je de daad om te geven op een gezondere manier filteren. Als je dit eenmaal hebt gedaan, zal het makkelijker zijn om een simpele lach te herkennen, of dankbaarheid, woorden van affectie, een klein gebaar dat bedoeld is om je gelukkig te maken.

“Je bezit alleen wat je geeft. Je bezit jezelf niet behalve wanneer je jezelf geeft. Ware dienstbaarheid vereist opoffering.”
-Emmanuel Mounier-

Het kan moeilijk zijn om zo’n oprechtheid op te merken, maar niet onmogelijk. Je kunt niet leven in een maatschappij als je niet gelooft in wederkerigheid, in de goedheid van de mens of in wederzijdse dankbaarheid. We verdienen allemaal de liefde die we ook in staat zijn om te geven om zo een gezond zelfvertrouwen te behouden.

Afbeeldingen met dank aan Pascal Campion.