Positief affect: wat is het en hoe kun je ervan profiteren?

Positief affect: wat is het en hoe kun je ervan profiteren?

Laatste update: 20 september, 2017

Positief affect, de hoofdrolspeler in dit artikel, is een stemming die is opgemaakt uit positieve emoties. Deze emoties brengen meerdere voordelen met zich mee voor diegenen die ze ervaren. Zozeer zelfs dat er bewezen is dat ze de gezondheid en het lichaamsbeeld verbeteren en relaties versterken.

Dat gezegd hebbende, rijst de vraag: hoe kunnen we dit positief affect in onze levens promoten? Dit kan gedaan worden door de ontwikkeling van persoonlijke krachten, veerkrachtigheid en humorDoor deze aspecten te versterken kun je meer genieten van deze emoties, evenals de voordelen die ze bieden. In dit artikel zullen we iets dieper ingaan op dit onderwerp.

“Wanneer je wakker wordt in de ochtend, denk dan aan het voorrecht om te leven, te ademen, te denken, te genieten en lief te hebben.”
-Marcus Aurelius-

Wat is positief affect?

Affect is de emotionele staat die je ervaart op een specifiek moment. Deze kan zowel positief als negatief zijn. Over het algemeen wordt negatief affect gebruikt om negatieve emoties te bespreken, terwijl positief affect duidt op positieve emoties.

Positief Affect

Negatief affect heeft in de psychologie de meeste aandacht gekregen omdat deze negatieve emoties het vaakst voorkomen in de klinische praktijk. Clinici behandelen voornamelijk mensen die ziektes of klachten hebben en houden zich zeer weinig bezig met mensen die geen enkele soort pijn rapporteren.

Tegenwoordig wordt ook positief affect echter iets vaker bestudeerd, vooral in het veld van de positieve psychologie*. De voornaamste componenten van positief affect zijn onder andere  geluk, goed humeur, optimisme, enthousiasme en liefde.

*Positieve psychologie is een veld dat het belang van het positief affect op psychologische processen benadrukt.

Wat zijn de voordelen van positief affect?

Zoals je wellicht al had verwacht kan het ervaren van een reeks positieve emoties een positieve invloed op mensen hebben. Ten eerste bevordert het het psychologisch welzijn. De goede mentale gezondheid die hier uit voortkomt heeft op zijn beurt weer een positieve invloed op de fysieke gezondheid.

Naast deze gezondheidsvoordelen zorgt het er ook voor dat onze sociale relaties bevredigender worden. Het ervaren van positief affect faciliteert sociale communicatie, zoals het initiëren van een gesprek of het maken van oogcontact.

Positief Affect

Het komt ook het vertrouwen in en samenwerking met anderen ten goede, evenals de generositeit naar jezelf en anderen toe. Dit zal ertoe leiden dat je op een effectievere manier communiceert en meer empathisch bent. Dit is hoe banden en diepere, meer stabiele relaties worden gecreëerd.

“Optimisme is het vertrouwen dat tot prestatie leidt. Niets kan worden gedaan zonder hoop en vertrouwen”
-Helen Keller-

Hoe kun je positief affect in jouw leven bevorderen?

Een positief affect hebben en gelukkig zijn klinkt erg aantrekkelijk. Zelfs als we het niet zouden hebben over de voordelen dat het biedt, wie wil er nu niet gelukkig zijn? Het is belangrijk om te onthouden dat er altijd situaties zullen zijn die je een slecht gevoel bezorgen, wat volkomen normaal is. Wat echter niet normaal is, is om er in te blijven hangen en jouw positief affect te begraven.

Je kunt bijvoorbeeld de aanwezigheid van deze positieve emoties bevorderen door positieve sterktepunten te ontwikkelen, zoals veerkracht en humor.

Positieve sterktepunten houden je vermogen in om je op een positieve manier te gedragen, te denken of op je een bepaalde manier te voelen. Ze stimuleren de geest en zorgen ervoor dat je optimaal kunt functioneren en presteren. Dus je bewust zijn van je positieve kanten en het ontwikkelen van de kanten die je belangrijk vindt zal je positief affect verhogen.

Nog een manier om dit te doen is door middel van veerkracht. Dit is het vermogen om je problemen op een positieve manier aan te gaan zodat je door kunt gaan met je leven. Het houdt in dat je moeilijke levensomstandigheden overwint op een manier die je sterktepunten versterkt. Met andere woorden: het bevordert een gevoel van persoonlijke ontwikkeling.

Positief Affect

Tenslotte kun je positief affect bevorderen door middel van humor. Wanneer we lachen, laten we hormonen vrij die betrokken zijn bij de regulatie van stress, zoals adrenaline en cortisol. Met humor kunnen gedachtes flexibeler worden, wat je vermogen om je emoties te reguleren verbetert.

Een positieve stemming kan ook helpen om moeilijke situaties te herinterpreteren, sociale ondersteuning tot stand te brengen en te versterken, en je immuunsysteem stimuleren.

Zoals we hebben gezien speelt positief affect een zeer belangrijke rol in iemands persoonlijke ontwikkeling, algehele gezondheid en de kwaliteit van zijn interpersoonlijke relaties. En het beste gedeelte is dat je maatregelen kunt treffen om het te bevorderen. Begin dus vandaag nog!


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.