Negen essentiële boeken over psychologie

Negen essentiële boeken over psychologie

Laatste update: 31 mei, 2017

Boeken over psychologie, ook bekend als zelfhulpboeken, zijn vandaag de dag erg gewild. Het beheersen van onze emoties en begrijpen hoe we werken van binnen is essentieel om een vervuld leven te kunnen leiden. Daarom zijn boeken over psychologie een uitstekend middel voor kennis en persoonlijke groei.

Zelfhulpboeken behandelen veel gebieden en zaken die van interesse zijn voor onze persoonlijke groei. Wat ons helpt is afhankelijk van waar we mee worstelen of welke gebieden we willen ontwikkelen of confronteren.

Vandaag willen we negen boeken met je delen die wij bij Verken je geest aanraden en van groot belang achten.

“Irrationele overtuigingen (…) zijn de grote vijanden van psychologen. We confronteren ze als jagers en we worden er niet moe van ze te bestrijden en elimineren, dag na dag. En er zijn zoveel!”
-Rafael Santandreu-

1. The Art of Making Your Life Miserable door Paul Watzlawick

Dit is een kort psychologieboek dat is geschreven in zeer eenvoudige taal en vol anekdotes staat die ons vertellen over de verkeerde houdingen die we elke dag aannemen, en die voorkomen dat we gelukkig zijn. Dit is ongetwijfeld een van de meest aanbevolen psychologieboeken voor alle leeftijden.

Bovendien helpt het ons om de patronen te herkennen, die we gebruiken om met verschillende situaties om te gaan. Door middel van dit boek zien we hoe we onze eigen jammerlijke en ongelukkige realiteiten creëren met onze gedachten. Dit alles is een kans om onszelf te leren kennen.

Psychologieboeken

2. The Art of Not Making Your Life Miserable door Rafael Santandreu

Het citaat in het begin van dit artikel komt uit dit boek. We weten niet of dit boek een reactie is op het bovengenoemde boek, maar het is zo dat dit boek over hetzelfde onderwerp gaat, alhoewel op een heel andere manier.

In dit psychologische boek spreekt Santandreu, een van de belangrijkste psychologen uit Spanje, over het gedrag en de houdingen die het meest gevaarlijk zijn voor de geestelijke gezondheid en hoe ze onze kwaliteit van leven kunnen schaden.

3. Emotional Intelligence door Daniel Goleman

Dit boek wordt sterk aangeraden en is vandaag de dag een referentie voor veel psychologen. In dit boek analyseert de auteur de relatie tussen gedachte en emotie op een briljante manier.

Daarnaast geeft Daniel Goleman ons zijn theorie van emotionele intelligentie, en laat hij ons zien hoe we beter kunnen worden in deze intelligentie. Het is een bekend psychologisch boek en helpt ons om onszelf en degenen om ons heen te begrijpen.

4. Your Erroneous Zones door Wayne Dyer

Ondanks dat het vele jaren geleden geschreven is, is het vandaag de dag nog steeds een referentie voor veel psychologen. Het boek leert ons het verkeerde gedrag dat voorkomt dat we gelukkig zijn te herkennen en geeft ons de praktische middelen om een positieve verandering te creëren.

Eigenlijk is het een van de meest praktische psychologieboeken, omdat het per hoofdstuk oefeningen biedt om je te helpen identificeren wat jouw irrationele overtuigingen zijn en hoe we soms het leven moeilijker maken, bijvoorbeeld door ons zorgen te maken, schuldig te voelen of te streven naar de goedkeuring van anderen.

5. Love or Dependency? door Walter Riso

Dit is een van de meest aanbevolen psychologieboeken voor mensen die willen begrijpen hoe ze positieve interpersoonlijke relaties op basis van gezonde liefde, en niet emotionele afhankelijkheid, aan kunnen gaan.

Love or dependency? geeft ons de middelen om liefde en relaties volledig te ervaren door emotionele afhankelijkheid te overwinnen.

6. The Man Who Mistook His Wife For A Hat door Oliver Sacks

Dit psychologieboek is vrij atypisch. Het bespreekt de pathologieën die kunnen worden gevonden tijdens een psychologisch consult en hoe zij patiënten beïnvloeden. Sacks doet dit door op een zeer menselijke manier twintig medische dossiers in de vorm van een roman te vertellen.

Psychologieboeken

7. Powerful Mind door Bernabé Tierno

Momenteel is er een overtuiging dat we slaven zijn van wat we denken. Wij zijn ervan overtuigd dat verandering niet mogelijk is en dat dit gewoon maar accepteren de enige keus is die we hebben. In dit boek leert Barnabé Tierno ons dat de geest ons beste wapen is en hoe we het kunnen gebruiken om positieve veranderingen te creëren. Powerful Mind helpt de verborgen mechanismen van onze hersenen te ontmaskeren.

8. Thinking, Fast and Slow door Daniel Kahneman

Dit boek werd onverwacht een internationaal succes. De auteur presenteert twee manieren of systemen die bepalen hoe we denken, en helpt ons te begrijpen hoe we onze levenskwaliteit kunnen verbeteren door middel van de kwaliteit van onze gedachten.

Daniel Kahneman verrast ons door ons te laten zien hoe onbetrouwbaar ons brein kan zijn. Onze hersenen zitten vol vooroordelen en valse, vaak onvoltooide redeneringen.

9. The Power of Habit door Charles Duhigg

Gewoontes maken deel uit van ons leven en bepalen ook ons welzijn. We moeten ons hiervan bewust zijn en de gewoontes die niets positiefs toevoegen aan ons leven veranderen. Dit boek is een uitstekend middel om dit te bereiken.

Dit zijn de negen psychologieboeken die wij aanraden te lezen, of je nu het doel hebt om meer te weten te komen over dit gebied of als je gewoon de behoefte hebt om welzijn en algemene tevredenheid over je leven na te streven. Wij hopen dat deze suggesties nuttig voor je zijn.

Afbeelding dankzij Christian Schloe


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.