Gewoonten die jouw liefde voor jezelf verwoesten

Gewoonten die jouw liefde voor jezelf verwoesten

Laatste update: 19 mei, 2017

Er zijn verschillende factoren die jouw vermogen om te waarderen wat je doet en wie je bent schade toebrengen. De meest belangrijke hiervan is opgegroeid zijn in een omgeving waarin elk van de leden het maar moeilijk vond om van zichzelf te houden. Als ouders een laag zelfbeeld hebben dan brengen ze dit over het algemeen ook over op hun kinderen. Veel van deze kinderen zullen in hun volwassen leven door blijven gaan met het beoefenen van gewoonten die hun gebrek aan zelfliefde uitdragen. Deze gewoonten vormen een soort afleiding of emotionele bescherming. Het zijn gewoonten die ernaar streven om het idee dat ze maar weinig waard zijn steeds opnieuw te bevestigen. En dus trekken ze een muur op om zich te verdedigen tegen hun eigen kwetsbaarheid. Het moge duidelijk zijn dat geen van deze gewoonten iemand helpt. Hieronder geven we je enkele voorbeelden van dit soort gewoonten.

Een gebrek aan zelfliefde gedurende de jeugd manifesteert zich door middel van mishandeling, emotionele en/of fysieke afstandelijkheid, overmatige kritiek, voortdurend omlaag worden gehaald, of onverschilligheid. De persoonlijke waarde van het kind wordt niet erkend. Zonder het zich te realiseren, leert het kind dat zijn gevoelens en behoeften van het minste belang zijn voor de mensen die het meest belangrijk zijn voor hem.

Deze situatie leidt tot een reeks geassocieerde gebeurtenissen. Mensen die weinig zelfliefde hebben zijn kwetsbaarder voor mishandeling buitenshuis. Ze weten niet hoe ze zichzelf moeten verdedigen en ze weten niet zeker of ze hier überhaupt recht op hebben. Ze zijn tevens geneigd om onvoldoende moeite te steken in hun werk. Ze zijn sneller afgeleid en ze zijn bang voor succes.

Jezelf omlaag halen

Als jij iemand bent die slecht over zichzelf praat, dan doe je jezelf geen enkele gunst. Het is geen teken van nederigheid noch betekent het dat jij je fouten erkent.

Jezelf omlaag halen is alsof je gevangen zit in de kritiek van het verleden en alsof je deze kritiek nu gebruikt om maar niet te vergeten dat je er blijkbaar geen recht op hebt om op een andere manier naar jezelf te kijken.

Maar jij bent veel meer dan alles wat jou verteld is. Je hebt ontzettend veel deugden en vaardigheden die je nog moet ontdekken, je moet jezelf alleen beginnen te accepteren en je moet van jezelf beginnen te houden zodat je jezelf kunt zien in een licht waar anderen altijd blind voor waren.

Zelfliefde

Absolute waarde hechten aan wat anderen zeggen

Misschien denk je dat anderen ‘meer weten’ of ‘het beter begrijpen’ of ‘meer autoriteit hebben’ en dat ze daardoor meer recht hebben om dingen te zeggen of doen. Vaak sta je er echter niet eens bij stil of wat anderen zeggen of doen correct is of niet; het is al genoeg dat zij het zijn die het zeggen of doen.

Als je even een moment de tijd neemt om hierover na te denken, dan zul je misschien wel ontdekken dat dit helemaal niet het geval is. Het is altijd een kwestie van verbinding maken met jouw ware perceptie en van waarde hechten aan wat jij vindt.

Een slachtoffer zijn

Wanneer we geconfronteerd worden met problemen, dan is het mogelijk dat we hierop reageren door medelijden te hebben met onszelf. Je ziet jezelf als een weerloos kind dat moet toegeven aan negatieve situaties zonder er ook maar iets tegen te kunnen doen.

Je bent je er niet van bewust dat je over de middelen beschikt om tegenslagen te confronteren. Dat het er eigenlijk niet om gaat dat er iets slechts bij je gebeurt, maar om hoe jij dit opvat en in welke mate jij er belang aan hecht. Als je besluit om niet langer medelijden te hebben met jezelf en moeite doet om over oplossingen na te denken, zul je zien dat zelfs de meest slechte momenten tevens geweldige kansen zijn.

Zelfliefde

Meer van jezelf eisen

Mensen die weinig van zichzelf houden zijn geneigd om het leven te zien in termen van ideaalmodellen. Het is moeilijk voor ze om bescheiden doelen te stellen en om hun eigen prestaties te waarderen. Ze denken altijd dat ze meer moeten bereiken en dat wat ze tot nu toe bereikt hebben niet belangrijk is. Op deze manier zullen ze onbewust altijd in de schuld staan bij zichzelf.

Als je niet van jezelf houdt, dan zal niets dat je doet goed genoeg zijn noch zal het enige waarde hebben. Jouw successen zullen niets waard zijn in vergelijking met de prestaties van anderen. Maak deze fout niet: als jij jezelf niet begint te waarderen, dan zal het ook niet zo makkelijk zijn voor anderen om jou te waarderen. Hoe zal je jezelf bovendien kunnen beginnen te waarderen als je niet in staat bent om jezelf een schouderklopje te geven elke keer dat je iets bereikt hebt?

Wees niet bang om jezelf te feliciteren voor elke stap die je zet. De grote doelen in het leven bestaan uit kleine aaneenschakelingen.

Afbeeldingen met dank aan Alejandra Mavroski


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.