Negen signalen dat je je schuldig voelt

Als je last hebt van schuldgevoelens, kun je misschien geen geluk ervaren. Hier zijn enkele signalen dat je schuldgevoelens ervaart.
Negen signalen dat je je schuldig voelt

Laatste update: 25 april, 2022

Een van de meest gecompliceerde gevoelens om aan te werken en te overwinnen zijn schuldgevoelens. Er zijn vele redenen en oorzaken te bedenken die er de oorzaak van kunnen zijn dat je je schuldig voelt.

Je hele leven ben je omringd door morele en culturele normen, die het je nogal moeilijk maken om de oorzaken van schuld te herkennen en te overwinnen. Om dezelfde reden treft schuldgevoel veel gebieden van je leven.

Schuld heeft te maken met zelfrespect  en schaamtegevoelens. Het is inderdaad heel gewoon om je minderwaardig te voelen dan de mensen om je heen als je je schuldig voelt. Hierdoor ben je vaak niet in staat om je gevoelens met hen te delen en zelf op te lossen wat er gebeurt.

De moeilijkheid vloeit voort uit het niet bewust zijn ervan. Bovendien kan schuldgevoel een obstakel vormen in je persoonlijke groeiproces. Daardoor kan jouw kwaliteit van leven en dus ook je geluk geleidelijk afnemen.

Een man die schuld overwint

Hoe herken je dat je je schuldig voelt?

Hoewel het zich op vele manieren kan voordoen, zijn dit de negen meest herkenbare signalen dat je je schuldig voelt.

1. Immuun zijn voor vleierij en opbouwende kritiek

Je loopt weg wanneer anderen zich zorgen om je maken of gewoon proberen hun genegenheid voor je te delen in de vorm van lof en opbouwende kritiek. Dat komt omdat schuldgevoel je het gevoel geeft dat je zulke gevoelens niet verdient. Zo vermijd je het tonen van een gepaste houding.

Schuldgevoel leidt er ook toe dat je je negatieve emoties verbergt, zodat niemand ziet wat er met je gebeurt. Hierdoor kom je misschien koud en afstandelijk over. 

2. Niet genieten van wat je graag doet

Als je je ongelukkig voelt vanwege schuldgevoelens, heb je het gevoel dat je niets wilt doen.

Het is belangrijk om jezelf niet te dwingen die dingen te doen, omdat je denkt dat je je er beter door zult voelen. Dat komt omdat het waarschijnlijk is dat je niet verder kunt kijken dan de oorzaak van hoe je je nu voelt.

3. Te druk zijn op het werk en thuis

Lange werkuren of toevlucht nemen tot uren studeren kan ertoe leiden dat je in korte tijd beseft dat je vastzit in een routine van zelfmedelijden, maar je maakt het excuus dat je het erg druk hebt.

4. Je voelt je niet in staat om te bereiken wat wordt voorgesteld

Wanneer je je schuldgevoelens niet oplost, kan dit gemakkelijk aanleiding geven tot depressies, die je persoonlijke leven in grote mate beïnvloeden.

Alle mensen hebben een lijst met dingen die ze moeten doen om zich voldaan te voelen en onbewust te groeien. Als je je dagelijks schuldig voelt, heb je het gevoel dat je niets bereikt, hoe hard je ook probeert.

5. Leugens om bestwil vertellen

Om je gevoel van eigenwaarde niet te schaden, vertel je leugens om bestwil waarvan je denkt dat ze onschadelijk zijn om er niet slecht uit te zien. Erkennen dat je op deze manier handelt, is een grote stap in de richting van eerlijkheid tegen jezelf. Het zorgt ervoor dat je kunt beginnen te werken aan het schuldgevoel dat je voelt.

6. Je sociale relaties verwaarlozen

Het feit dat je je schuldig voelt, leidt ertoe dat je de mensen in je naaste omgeving gaat vermijden. Bijvoorbeeld vrienden, familie en de mensen die u het beste kennen. Sterker nog, je doet je uiterste best zodat ze je negatieve manier van leven niet ontdekken. Weggaan van de mensen van wie je houdt, wordt geaccentueerd door de schaamte om je schuldig te voelen.

7. Constante zorgen hebben

Je zorgen maken is een aanpassing aan de omgeving om je heen. Het houdt je alert op mogelijke gevaren die je bedreigen. Als je je zorgen maakt, kun je je niet concentreren op wat je ervan weerhoudt om gelukkig te zijn, omdat je al je energie aan het piekeren bent en niet verder kunt kijken.

Het is de moeite waard om te onthouden dat alle adaptieve systemen hun nadelen hebben. Zorgen maken je dagelijkse leven ongelukkig, simpelweg door je voortdurend gefocust te houden op de gedachten die opkomen rond het schuldgevoel dat je voelt.

8. Je slaapt en eet weinig

Om innerlijk in balans te komen, moet je lichaam continu verbonden blijven met je mentale toestand. De droefheid en apathie veroorzaakt door schuldgevoelens beïnvloeden namelijk je natuurlijke biologische ritme.

Ook veranderen ze zowel je verlangen om te eten als de moeilijkheid om in slaap te vallen. Dit signaal is een van de gemakkelijkst waar te nemen en vindt zijn oorsprong in allerlei soorten schuldgevoelens.

Trieste vrouw

9. Hoofdpijn

Migraine of hoofdpijn komt voort uit voortdurende toestanden van fysiek en emotioneel ongemak die men in de loop van de tijd heeft ervaren.

Wanneer je een probleem niet oplost of uitstelt, vertelt je lichaam je op een psychosomatische manier dat je moet stoppen. Toch zal het slikken van pillen in plaats van gaan zitten en je bewust zijn van wat er met je gebeurt, er alleen maar toe leiden dat je je nog schuldiger gaat voelen.

Sommige van deze signalen heb je waarschijnlijk op bepaalde momenten in je leven ervaren. Schuldgevoelens maken inderdaad deel uit van bepaalde stadia van je persoonlijke groei. Toch is het goed om je ervan bewust te zijn voor het geval ze je op een dag vaker zouden overkomen. Zo los je ze snel op en voorkom je dat ze ernstiger worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.